Sund mad på SU er for dig, der gerne vil leve sundt, men ikke gider at bruge timevis i køkkenet. Og dig, der godt kan se pointen med økologi, men går en stor bue uden om det røde Ø-mærke, fordi (du tror) pengene ikke rækker.
Efterår kalder på simremad, supper og varme retter. Klassisk kyllingesuppe er og bliver en af mine favoritter i årets kolde måneder. Så det får du en opskrift på her – plus inspiration til, hvordan du kan få (endnu) mere ud af din kylling.
Af Nanna Stiegel, Ernæringsterapeut
Artiklen blev bragt i ///mig//, som er en del af sund-forskning.dk – oktober-november 2015
Klassisk kyllingesuppe til kølige dage
Det her er altså en af de nemmeste og bedste måder at få kylling på, synes jeg. Normalt smider du sikkert bare ben og brusk ud, når du spiser kylling, der har været i ovnen eller på panden (eller måske køber du den, når den allerede er fileteret?). Det smarte ved at koge suppe på en hel kylling er, at du får glæde af alle de gode næringsstoffer, skroget byder på. Og det er jo bade til glæde for dit helbred og din økonomi. Du får kort sagt mere mad for pengene.
Det skal du bruge
En hel god kylling
1/2 sellerihoved
4 store gulerødder
4 fed hvidløg
3 løg
Olivenolie
6-8 hele sorte peberkorn
Salt
Evt. et bundt frisk timian, hvis du har
2 liter vand (evt. lidt mere)
Husk desuden:
Grøntsager til at komme i suppen, når den er færdig fx 4 gulerødder, 1-2 pastinakker, 1-2 porrer og resten af sellerien.
Sådan gør du:
Skræl og rengør alle grøntsager. Sauter dem i en stor gryde i olivenolien.
Kom den hele kylling i og vand, så det dækker kræet. Kog.
Lad det hele simre i 40 minutter, og tag så gryden af varmen. Lad nu kyllingen stå og trække 2-3 timer i vandet under låget, så den koges nænsomt af eftervarmen. På den måde undgår du, at den bliver tør og kedelig.
Tag kyllingen op, og pil al kødet af. Gem evt. en tredjedel til kyllingesalat (se forslag på dette opslag).
Si resten af suppen. Smid de kogte grøntsager ud, eller purer dem til grøntsagsmos.
Snit de friske grøntsager fint, og kom dem i suppen sammen med kyllingekødet. Kog op, smag til og server.
Få-mere-ud-af-din-kylling-salat
Du kan selvfølgelig sagtens smide al kyllingekødet i din suppe, men du kan også strække det prismæssigt knap så SU-venlige kyllingekød over flere dage og gemme cirka 1/3 til en salat dagen efter. Prøv fx med denne.
Det skal du bruge:
1/3 af kyllingekødet fra suppen
½ spidskålshoved
1 avokado
3 tomater
1 bundt frisk dild
Dressing af:
2 spsk. hvid balsamico eller citronsaft
3 spsk. koldpresset olivenolie
1 tsk. honning
Kog dine ben! Ikke dine egne, naturligvis
Men supper og bouilloner kogt på ben og knogler fra de dyr, du spiser, er noget af det
sundeste, du kan spise. Udover at indeholde solide mængder af nyttige mineraler byder
bensupper også på rige mængder af antiinflammatoriske (betændelseshæmmende)
stoffer samt gelatine, der beskytter og helbreder tarmenes slimhinde.