Af Lisbeth Tordendahl
Jeg får ofte spørgsmålet: Hvordan kan kål gøres interessant dag efter dag, hele året?
Det hurtige og oplagte svar er selvfølgelig: Køb eller lån min bog Kål og Kærlighed, så skal du se løjer. Den er nemlig en grundig ABC til virkelig vellykket mad med kål og fyldt med kreative og overraskende opskrifter.
Men skal vi skære det ned til et par få enkle guidelines, så handler det om variation og det gode selskab. Så går der ikke kedsomhed i den, men derimod stimulerende tilfredsstillelse for sanserne.
Variation:
Brug alle de forskellige kåltyper, brug forskellige udskæringer, og tilbered dem på mange forskellige måder.
Det gode selskab:
Sød musik opstår, når kemien er god. Når kålen er rå, krammet eller kogt, behøver den ikke altid mere, jeg serverer fx ofte lynkogt broccoli, grøn-, spids- eller savoykål helt enkelt, som det er, hvis det supplerer de øvrige retter i måltidet godt. Men får kålen selskab af gode legekammerater som lidt god olie, eddike, citrussaft, krydderurter, nødder og kerner eller svøbes i en dejlig dressing med mild eller kraftig sød, syrlig eller krydret smag, opstår der forrygende smagskompleksitet. Og kålen forvandles nemt fra ordinær til noget særligt.
Mere er dog ikke nødvendigvis bedre. Princippet ’”less is more” er godt at have i tankerne, når du laver mad og arbejder med smag. Du kan skabe de dejligste smagsoplevelser med små virkemidler.
Her får du en af de mange populære og lidt anderledes dressinger fra bogen. Den er lækker til letkogt kål og andre grøntsager i øvrigt og i wraps eller pitabrød. Hvis den laves lidt tyk, er den en god dip og kan også bruges som sovs til både pasta og korn.
Orange kokosdressing:
3 mellem gulerødder
1 ½ spsk. jomfru kokosolie
1 tsk. karry
1 ½ tsk. gurkemeje
2 spsk. appelsinsaft
Salt
Friskkværnet peber
1 ½ dl kokosmælk (ikke light)
Vand
Skær gulerødderne i knap 1 cm tykke skiver. Varm olien i en lille gryde eller pande med tilhørende låg. Kom karry og gurkemeje ved, og vend rundt. Kom gulerødderne ved, og bland godt. Hæld 2 spsk. appelsinsaft ved, og drys lidt salt og peber. Lad koge under låg på svag varme 15 minutter. Sluk og lad det køle af. Blend med kokosmælken, og tilsæt vand til ønsket konsistens. Smag til med salt og peber og eventuelt ekstra karry.