30 år med behandling af børn i den grå zone

Astma hos børn


Af Marianne Palm
Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk – sensommer 2012

Påstand: Mit barn skal i ny institution og bliver derfor syg det næste stykke tid.

Svar: Nej.

Påstand: Mit barn bliver altid syg om vinteren.

Svar: Det er ikke nødvendigt

Påstand: Det er altid af psykiske årsager, fx stress ved at komme i ny institution, at mit barn bliver syg.

Svar: Nej.

Påstand: Det er helt almindeligt at være syg 6-10 gange om året, når man er barn.

Svar: Ja. Men det er ikke sundt, og det er ikke nødvendigt.

Påstand: Mit barn har tør hud, og det er jo helt almindeligt, jeg smører bare med fed lotion.

Svar: Ja, det er helt almindeligt, men huden skal også smøres indefra.

Når jeg sådan basker rundt med armene og mit ene ben i varmtvandsbassinet for at nyde vandets skvulpende bevægelser rundt om min store krop, har jeg samtidig udsigt til sådan cirka tyve børn, der plasker, og ikke mindst deres mødre, som tager sig et velfortjent hvil i dagligdagens gøremål. Jeg har også store ører, og de kan gang på gang høre de ovenstående postulater. Mødre (og fædre) anno 2012 har åbenbart accepteret, dog med et suk, at de meget ofte må tage fri fra arbejde for at passe deres børn, der med feberhede øjne snotter sig gennem en uges sygdom. Mange gange om året.

Det er ikke nødvendigt

Det er ikke nødvendigt. For selvom vi stuver rigtig mange børn sammen på meget lidt plads i vuggestuer, børnehaver og skoler, og selvom der findes rigtig mange bakterier og vira, så er det i bund og grund et spørgsmål om, hvor stærkt det enkelte barns immunsystem er!

Det er jo også noget af et postulat, men 30 års erfaringer tæller vel også her, og især fordi jeg igennem alle årene har haft rigtig mange børn i min konsultation for ikke at nævne de mange forældre, der har fået hjælp til at forstå, hvorfor deres barn bliver syg gennem bl.a. den lidt tudsegamle bog, Sunde børn bli´r stærke voksne, og gennem den nyere bog, Sundhedshåndbogen, som jeg har skrevet sammen med Pernille Lund.

En kædereaktion

Begge steder kan du bl.a. læse om, hvordan kineserne i 5000 år har anskuet sundhed og sygdom, men også hvordan vi her i Vesten ser sygdom som en del af en kæde af reaktioner og ikke bare som enkeltstående ”uheld”, fordi vi møder en bakterie eller en virus på vores vej.

Børn i gråzonen

Børn i gråzonen er børn, som egentlig ikke har nogen sygdomme i medicinsk forstand, men det er børn, som får gentagne akutte infektioner, hvad enten det er diareer, forkølelser, mellemørebetændelser eller lungeinfektioner.

De akutte tilstande skal selvfølgelig behandles på behørig vis, og om nødvendigt med antibiotika eller penicillin, men endnu vigtigere er det at behandle barnets immunsystem, slimhinder, fordøjelse og luftveje i perioden mellem de akutte infektioner.

Her gemmer årsagerne sig

For det er her årsagerne gemmer sig til de hyppige infektioner:

  • Det naturlige værn i luftveje og fordøjelse, slimhinderne, fungerer ikke optimalt. Vira og bakterier får alt for let lov til at trænge ind og skabe infektioner.
  • Immunsystemet, som hos nogle børn, kan være skrøbeligt fra spædbarnsalderen, og derfor alt for ineffektivt til at klare infektioner, bør styrkes, så det bedre kan tåle de belastninger, det bliver udsat for.
  • En god håndhygiejne er en vigtig forudsætning for ikke at slæbe unødvendigt rundt på de små bæster, som jo er mikroskopiske i størrelse og derfor ikke til at se. Børn, som lærer at vaske hænder mange gange om dagen, er ganske simpelt mindre syge. Tea tree olie som lotion er i øvrigt fremragende til at slå de fleste bakterier og vira ihjel.
  • Både fordøjelse og luftveje skal styrkes. Kineserne har erfaret, at de to meridianer, tyktarmsmeridianen og lungemeridianen, hører sammen: er der problemer i fordøjelsen, opstår der meget let problemer i luftvejene. Det ser vi ofte i praksis: barnet har i hverdagen lidt tendens til løs mave, forstoppelse, måske diarre og er måske lidt bleg med sorte rande under øjnene afløst af alt for hyppige infektioner i luftvejene. Og sådan kan det svinge frem og tilbage mellem de to organsystemer i årevis og ikke at forglemme i de år, hvor indlæring både bogligt og socialt er så vigtig.
  • Som en ekstra lille irriterende krølle på hele problemstillingen er, at alt tyder på, at jo værre fordøjelsen fungerer, jo sværere er det at udnytte sunde fedtsyrer fra kosten, og det kan meget let gå ud over huden, så vi i bedste fald ser en meget tør hud hos børnene, i værste fald kan det være med årsag til, at der opstår eksem.

Noget må der gøres…

Ud over at ændre syn på hvorfor dit barn bliver syg alt for ofte, og selvfølgelig få kigget på, om der er alt for mange psykiske udfordringer for dit barn, så kan du styrke dit barn gennem ganske få foranstaltninger:

Styrk immunsystem og slimhinder gennem vitaminer, mineraler, urter og fedtsyrer. Anvend et produkt, hvor alle næringsstofferne er til stede i en letoptagelig form. Et flydende produkt fra Sverige, som herhjemme forhandles af Anjo, er Mivitotal. Følg dosering på flasken, og bland det med lidt vand eller sukkerfri/aspartamfri druesaft. Eller hæld det i hyldebærsaft, som hvis den ellers er god, indeholder virushæmmende stoffer!

Brug Bio-Strath hver dag hele året rundt eller i hvert fald fra august og gennem hele vinterperioden. Det helt specielle ekstrakt baseret på urter fås i dråbeform, som er let at blande med saft eller vand. Produktet har gået sin sejrsgang over hele verden som et af de allerbedste børneprodukter til immunsystemet.

Find et godt børneprodukt med mælkesyrebakterier i til at styrke immunsystemet i fordøjelsen og dermed resten af kroppen. Hvis du har mistanke om, eller der til stadighed er bakterielle infektioner, så brug Garpro til børn over tre årsalderen.

Forebyg vinterens tørre hud med Eskimo 3, som fås både i kapselform og i flydende form. Omega 3 fedtsyrerne i Eskimo 3 hjælper på at styrke immunforsvaret, opbygge en solid hud, en velfungerende hjerne og nogle celler, som bliver meget bedre til at optage næringsstoffer og give slip på al den Ikke-mad, som indimellem huserer i vores hjem i form af brankede fedtstoffer fra pomfritter, kød og kager.

Og som desværre er det, der sælges allermest af, når kroppen er tør og glad efter en dag i svømmehallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *