Opium fra mad

Skærmbillede 2015-01-19 kl. 14.01.26

Hvordan kan det være, at mange mennesker får det meget bedre af at undlade gluten fra korn og/eller casein fra mælk? Er der noget fælles ved disse to proteiner, der ellers er så vidt forskellige?

Af Torunn Laksafoss cand. scient. biokemi, naturopath ibm. Artiklen er bragt i magasinet sund-forskning.dk april 2013

Nedbrydning af gluten og mælk

Efter indtag bliver både gluten og casein nedbrudt i vores mavetarmkanal til små proteinstykker. Hvis nedbrydningen ikke er komplet, bliver bioaktive proteinstykker frigivet fra de ellers inaktive proteiner. Ved forsøg på dyr har flere af proteinstykkerne vist sig at kunne binde til kroppens opioatreceptorer og fremprovokere en effekt, der ligner den for opium. Proteinstykkerne har derfor fået fællesbetegnelsen exorfiner.

Kroppen danner i forvejen lignende morfinstoffer, kaldet endorfiner. De dannes egentlig i stor stil, fx når vi bliver forelskede, skal føde børn eller i andre situationer, der ligger lidt i yderkanten af en hverdag. Til daglig gør de sig især bemærbemærkede ved latter, orgasmer og ved at dyrke intens idræt, hvor det er muligt at opnå en rus, en såkaldt ”runners high”.

 

Når nu endorfinerne er så gode, hvad er der så galt med exorfinerne?

Problemet er, at exorfiner indtages via mad og gerne specifik mad i store mængder. Resultatet er en massiv påvirkning af kroppen. Symptomerne kan være alt fra en følelse af rus eller umættelighed til en oplevelse af, at mad kan være smertestillende.

Der, hvor effekten af exorfiner bliver tydeligst, er, når de skal undværes. Der indtræder abstinenssymptomer som hovedpine, ledsmerter og irritabilitet. Desuden kan man få en følelse af at være omtåget.

 

Er exorfiner farlige?

For normale mennesker uden psykiatriske lidelser som skizofreni, autisme og til dels epilepsi, så er exorfiner ikke farlige, men de kan gøre livet besværligt for en selv og ikke mindst ens omgivelser, når man løber tør for gluten eller casein. De små proteinstykker dannes som en del af en normal fordøjelse, men bliver nedbrudt yderligere af tarmens epithelceller.

Har man problemer med maven, dvs. alt lige fra cøliaki til irriteret tarm (IBS) og forstoppelse, vil der være en stor chance for, at proteinstykkerne ikke bliver omsat, og at de bliver optaget i blodbanen. Med stor sandsynlighed vil der være en utæt tarm med i spillet.

 

Hvordan løses problemet?

Først og fremmest en diæt, hvor gluten og casein undlades i flere måneder, gerne et år eller mere. Samtidig vil det være en idé også at undvære majs og boghvede, da begge fødevarer også kan danne basis for exorfiner. Dernæst skal tarmen genopbygges ved hjælp af næringsrig kost og kosttilskud som fiskeolie, probiotika, D-vitamin, multivitamin samt muligvis enkelte andre produkter. For at komme godt fra start vil jeg anbefale at opsøge en naturopath for at få lagt et program.

 

Virkning af exorfiner

Forstoppelse, hovedpine, umættelig trang til korn og/eller mælk, eufori, lykke, træthed, angst, indlæringsvanskeligheder, smerte, depression og mange andre symptomer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *