C- og E-vitamin gør p-piller mere sikre

yir

 

Ud over kostprisen betaler kvinder også en helbredsmæssig pris for deres p-piller, idet p-pillerne øger oxidativt stress i kroppen og harsker dens fedtstoffer. Nu har ny forskning til gengæld vist, at et tilskud af C- og E-vitamin mindsker disse bivirkninger.

I undersøgelsen blev 120 raske kvinder mellem 18 – 40 år inddelt i tre grupper på hver 40 kvinder: A var en kontrolgruppe som ikke brugte p-piller. B var en ubehandlet gruppe som brugte p-piller og gruppe C brugte også p-piller og fik behandling i form af vitaminer. Vitamintilskuddet bestod af 150 mg C-vitamin og 200 IU vitamin E dagligt i 4 uger.

 

P-piller
P-piller virker primært ved at hæmme ægløsningen. De påvirker imidlertid også kroppens fedtstofskifte, hvorved risikoen for hjerte-karsygdom øges. Nogle rapporter har vist, at disse syntetiske kønshormoner skader, fordi der sker en forøgelse af skader fra frie radikaler, det der kaldes oxidative skader.

I forbindelse med undersøgelsen fik alle deltagende kvinder målt indholdet af to forskellige selenafhængige enzymer: Gluthation peroxidase og gluthation reduktase, der henholdsvis regenererer antioxidant-molekylet gluthation og fremskynder hastigheden heraf. Mængden af MDA (malondialdehyd) blev også målt. Det benyttes som mål for graden af såkaldt lipid peroxidation, dvs. harskning af kroppens fedtstoffer.

 

Forskningsresultater
Forskerne fandt et betydeligt forhøjet niveau af MDA og en nedsat aktivitet af de to selenafhængige enzymer i den ubehandlede gruppe, da de sammenlignede med kontrolgruppen. Hos gruppen der fik C- og E-vitamin steg aktiviteten af  de to  selenafhængige enzymer signifikant samtidig med, at blodets indhold af MDA faldt.

Vi kan ikke undgå frie radikaler. De dannes naturligt i kroppen blot vi trækker vejret eller spiser mad, men vi kan sørge for at have tilstrækkeligt med stoffer der kan forhindre deres skadevirkninger. Det har vi en række antioxidanter til at hjælpe med på forskellig vis. Det er stoffer som Glutahion, selenafhængige enzymer, vitaminer som C- og E-vitamin med flere.

 

Ref.
Zala F, et al. Effect of vitamin E and C supplements on lipid peroxidation and GSH-dependent antioxidant enzyme status in the blood of women consuming oral contraceptives. Contraception 2012. E-pub ahead of print.

 

09-05-2012

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *