Pas på dit hjerte, kvinde

Hjerte og kredsløb
Q10
Kvinde - smiler

 

Det er ikke primært mænd, der dør af hjertesygdom. Godt halvdelen af dødsfald blandt europæiske kvinder er forårsaget af hjerte-kar-lidelser, men svenske forskere har fundet en effektiv strategi til forebyggelse af problemet.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – februar 2016

 

Spørger man folk på gaden, svarer langt de fleste, at brystkræft er ”kvindedræber” nummer et. Det er slet ikke tilfældet. Faktisk udgør brystkræft kun tre procent af dødsfald blandt kvinder i Europa, hvorimod hjerte-kar-sygdomme står for 51 procent. Man har altid regnet hjerte-kar-sygdom som et mandeproblem, men kvinder skal være lige så omhyggelige med at passe på hjertet, og det kan man gøre mange måder. En sund livsstil er alfa og omega. Spiser du sundt og varieret, kan du mindske risikoen for åreforkalkning, blodprop og lignende, men det er ikke kun dine kostvaner, der er afgørende. Det er også vigtigt at undgå rygning, dyrke regelmæssig motion og i det hele taget stræbe efter at have nogle sunde levevaner.

 

Svenske forskere viser vejen

Indenfor de senere år har videnskaben i stigende grad rettet kikkerten mod kosttilskud som en god kilde til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. I 2013 skabte svenske forskere overskrifter i aviser og websider verden over, da de offentliggjorde KiSel-10 studiet i tidsskriftet International Journal of Cardiology. Undersøgelsen, som er et gigantisk skridt fremad inden for kardiologien, viser, at man med dagligt tilskud af selen og coenzym Q10 kan mindske risikoen for at få hjerte-kar-sygdom.

 

54 procent færre dødsfald

443 raske, ældre kvinder og mænd deltog i undersøgelsen, som strakte sig over en femårig periode. Deltagerne blev inddelt i grupper, som fik enten 200 mikrogram selen (SelenoPrecise) og 200 mg Q10 (Bio-Quinone Q10) dagligt eller snydepiller. Efter fem år gjorde forskerne resultatet op og fandt til deres store forbløffelse, at der var 54 % færre hjerte-kar-relaterede dødsfald blandt deltagerne i selen/Q10-gruppen. Aldrig før har man set lignede resultater med nogen behandling. Som forskningsleder professor Urban Alehagen, en kardiolog fra Universitetet i Linköping sagde: ”Først troede vi, at der var tale om en regnefejl, så vi analyserede tallene igen. Vi kom dog til samme resultat efter anden gennemgang af materialet, så den var god nok.”

 

Styrker hjertefunktionen

Selen og Q10 har forskellige funktioner i kroppen. Hvor selen primært er kendt for sin rolle som beskyttende antioxidant, der beskytter mod åreforkalkning, har Q10 især markeret sig som et hjertestyrkende stof. Det så man i høj grad I Q-Symbio undersøgelsen, som blev offentliggjort i 2014 i Journal of the American College of Cardiology. I denne undersøgelse, som den nu afdøde kardiolog, Svend Aage Mortensen, fra Rigshospitalets Hjertecenter stod i spidsen for, lykkedes det at styrke hjertemuskelfunktionen hos en stor gruppe patienter med kronisk hjertesvigt ved at give dem Bio-Quinone Q10. Dødeligheden hos de Q10-behandlede faldt med 43 %, hvilket er en forbedring, ingen medicinsk behandling kan matche.

Hvad mange ikke er klar over er, at Q10 og selen også har en synergistisk effekt og støtter hinanden. Derfor giver det mening at give stoffer i kombination, ligesom det blev gjort i det svenske KiSel-10 forsøg.

 

Q10 kan sænke blodtrykket

Foruden sin hjertestyrkende virkning har Q10 en blodtrykssænkende effekt, hvilket kan være nyttigt for dem, der ikke tåler almindelig blodtrykssænkende lægemidler. En australsk meta-analyse (hvor man analyserer mange undersøgelser og laver en samlet konklusion) har vist, at tilskud af Q10 sænker det øvre (systoliske) blodtryk med mellem 11 og 17 mm HG og det nedre (diastoliske) blodtryk med 8 til 10 mm Hg. Fordelen ved at anvende Q10 til blodtrykssænkning er, at stoffet ikke har nogen nævneværdige bivirkninger. Dog bør man aldrig erstatte ens blodtrykssænkende medicin med Q10 uden at rådføre sig med sin læge først.

 

Vidste du at….

 • Hjerte-kar-sygdom er den primære dødsårsag blandt kvinder i alle europæiske lande
 • 51 % af dødsfald blandt kvinder skyldes hjerte-kar-lidelser. Hos mænd er tallet 42 %
 • Rygning er farligere for kvinder, da de omsætter nikotin hurtigere, især hvis de samtidig anvender p-piller
 • Type-2 diabetes fordobler risikoen for hjerte-kar-sygdom hos mænd, men hos kvinder giver det en tredobling af risikoen

3 thoughts on “Pas på dit hjerte, kvinde

 • Wow, awesome blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you made running a blog glance easy. The overall look of your website
  is wonderful, let alone the content material! You can see similar here ecommerce

 • This design is wicked! You most certainly know
  how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was
  almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!)
  Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool! I saw similar
  here: Sklep

 • An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend
  who had been conducting a little homework on this. And he in fact ordered me breakfast due
  to the fact that I found it for him… lol. So let me reword this….
  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this subject here on your
  web page. I saw similar here: Najlepszy sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *