Calcium og p-piller

calciumtabl

Calcium reducerer risikoen for knogleskørhed hos kvinder, som anvender p-piller. P-piller har den bivirkning, at de nedsætter knoglemassen hos unge kvinder og øger risikoen for udvikling af knogleskørhed senere i livet. Men et nyt forsøg viser, at et calcium tilskud kan afværge bivirkningen. Studiet undersøgt 135 sunde unge kvinder mellem 18 og 30 år som alle havde en calcium indtagelse på under 800 mg om dagen. 57 af kvinderne tog P-piller.

 

Kvinderne blev inddelt i 3 grupper

1. Medium indtagelse af mejeriprodukter: 1000-1100 mg calcium

2. Høj indtagelse af mejeriprodukter: 1200-1300 mg calcium

3. Kontrol gruppen: 800 mg calcium

 

Et glas sødmælk indeholder ca. 243 mg calcium, mens et glas letmælk indeholder ca. 247 mg. Efter et år fandt forskerne, at en højere indtagelse af calcium fremmede ikke blot hoftens knogletæthed (BMD) men også knoglemassen (BMC). Øget indtagelse af mejeriprodukter hæmmede også den negative effekt af P-pillen på knoglemassen i hoften og rygraden. Extra calcium fremmede knoglemassen med mellem 1 og 2 procent, hvilket er forbundet med en 5 til 10 procent formindskning af risikoen for udvikling af knogleskørhed. En forøgelse af knoglemassen på 5 til 10 procent fører til en nedsat risiko for knogleskørhed på mellem 25 og 50 procent. Så hvis du spiser p-piller, skal du sørge for at spise en kost med et højt indhold af calcium, ikke blot mejeriprodukter men også de grønne grøntsager broccoli, grønkål, bok choy og andre kinesiske grøntsager.

Fisk, bønner og mandler indeholder også calcium. Den anbefalet daglige indtagelse er mellem 1000 og 1300 mg og du kan også tage et kosttilskud. Men sørg nu for at vælge et kost tilskud, der indeholder en calcium forbindelse der er let optagelig, som f.eks. calciumcitrate, calcium amino chelate eller calcium orotate. Calcium carbonate er ikke den bedste form og kræver god mavesyre for at mineralet kan fordøjes og optages. Det er også en god ide at vælge et kosttilskud, der indeholder andre mineraler og vitaminer som virker i synergi med calcium eller som skal være i balance med calcium, bl.a. magnesium, mangan, kalium, bor og D og K vitaminer. Et dansk forsøg har også vist at sojamælk, som indeholder stoffer med en østrogenlignende effekt, de såkaldte phyto- eller plante-østrogener også har en beskyttende effekt mod udviklingen af knogleskørhed.

 

http://www.osteoporose-f.dk/information/Plantehormonerogknoglesundhed.pdf 

 

Andre forsøg har vist, at det er bedst at begynde så tidligt som muligt med at øge indtagelsen af phytoøstrogener. Ref: Teegarden D, Legowski P, Gunther CW, McCabe GP, Peacock M, Lyle RM. Dietary Calcium Intake Protects Women Consuming Oral Contraceptives From Spine and Hip Bone Loss. J Clin Endocrinol Metab. 2005 Jul 5; [Epub ahead of print]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *