Chrom har en lang række effekter ved type 2-diabetes

chrom

 

Stor meta-analyse:

Type 2-diabetikere kan med fordel tage et chrom-tilskud, da det er med til at forbedre en række parametre som blandt andet fastende blodsukker, fedtindhold i blodet og systolisk blodtryk.

 

Af Bjørn Falck Madsen

Mineralet chrom har fået velfortjent opmærksomhed, efter en gruppe forskere har lavet en omfattende metaanalyse af randomiserede, kliniske undersøgelser, hvor folk med og uden type 2-diabetes har fået chrom i forskellige doser. I alt 64 undersøgelser med sammenlagt 3.004 deltagere i aldersgruppen 18-90 år indgår i deres analyse. Af disse er 34 undersøgelser udført på type 2-diabetikere, og de 30 andre er udført på ikke-diabetikere.

Kigger forskning efter i sømmene

Målet med metaanalysen var at fastslå, om chrom-tilskud kan have en positiv indvirkning på en række parametre, som især er relevante i forbindelse med diabetes. Tidligere forskning har vist, at intravenøs chrom-infusion kan mindske insulinbehovet og forbedre hyperglykæmi hos patienter med svær insulinresistens. Derimod har forsøg, hvor man giver chrom-tabletter i stedet, vist forskellige resultater. Det var derfor forskernes ambition at se nærmere på nogle af disse uoverensstemmelser.

Lavere blodsukker og fedtindhold i blodet

Efter nøje granskning af de 64 kliniske undersøgelser, hvor der blev anvendt daglige doser på mellem syv og 1.000 mikrogram, kunne forskerne konstatere, at chrom-behandlingen som helhed sænkede samtlige glykæmiske parametre, herunder fastende blodsukker, langtidsblodsukker (HbA1c) og fastende insulin. Der blev ligeledes observeret en forbedring af en række blodlipider såsom LDL, HDL, totalkolesterol og triglycerider. 

En stor hjælp til type 2-diabetikere

Forskerne kunne konkludere, at en daglig chrom-dosis på mindst 400 mikrogram synes at være gunstig. Dette harmonerer fint med en undersøgelse, som tjekkiske forskere fra Charles University i Prag udførte for en del år siden. Her gav de placebo eller 400 mikrogram organisk chrom-gær (ChromoPrecise fra Pharma Nord) til en gruppe type 2-diabetikere. Efter 12 ugers behandling sammenlignede de grupperne og kunne se, at der var tale om markante forbedringer hos dem, der fik chrom-tabletterne. For eksempel skete der et signifikant fald i fastende blodsukker. Der var desuden målbare tegn på reduceret oxidativt stress. Samtidig kunne forskerne konstatere, at langtidsblodsukkeret (HbA1c) steg i placebogruppen, men var uændret i chrom-gruppen. Ligeledes faldt det fastende insulin-niveau i begge grupper, men reduktionen var større hos de chrom-behandlede. Undersøgelsen er offentliggjort i Biological Trace Element Research.


Kilde:
Journal of the American College of Cardiology, December 2023