D-vitamin og luftvejsinfektioner

Lunger

 

Meta-analyse: Ny forskning slår fast, at D-vitamin beskytter mod luftvejsinfektioner 

For fire år siden præsenterede et internationalt forskerhold en stor meta-analyse af i alt 25 undersøgelser, som viste, at D-vitamin beskytter mod infektion i luftvejene. Nu har de samme forskere føjet yderligere 18 undersøgelser til puljen og dermed gjort beviset særdeles konkret.

Af Bjørn Falck Madsen

 

En af de bedste måder at beskytte sig selv imod infektioner i luftvejene på er ved at sørge for at have nok D-vitamin i blodet. Det slår et team af forskere nu fast med syvtommersøm i en helt ny meta-analyse, som er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Lancet Diabetes & Endocrinology. Holdet, som består af forskere fra Karolinska Institutet i Stockholm, Harvard Medical School i Boston samt Queen Mary University i London, fortæller, at daglige tilskud af D-vitamin virker dels ved at booste en række af kroppens egne antivirale forsvarsmekanismer og dels ved at lægge en dæmper på potentielt skadelige inflammationsprocesser. Ifølge forskerne er der tale om det hidtil mest omfattende videnskabelige bevis på D-vitaminets evne til at beskytte luftvejene mod infektion.
 

42 pct. lavere risiko

Den nye undersøgelse er en udbygning af en tidligere meta-analyse, som de samme forskere præsenterede for fire år siden. Den var baseret på en systematisk gennemgang af 25 videnskabelige undersøgelser, men i mellemtiden er der kommet yderligere 18 undersøgelser til, som nu er blevet inkluderet i den nye meta-analyse.

Ifølge den opdaterede meta-analyse kan dagligt tilskud af D-vitamin mindske risikoen for en luftvejsinfektion med omtrent 42 pct. Forskerne fortæller i den forbindelse, at den bedste virkning opnås ved at tage vitaminet i en nogenlunde moderat dosis hver dag frem for at tage kæmpe doser ugentligt eller en gang om måneden. En af forskerne, professor Adrian Martineau fra Queen Mary University, forklarer ligeledes, at man ikke umiddelbart kan gå ud fra, at den samme dosis virker lige godt på alle mennesker.

Behovet for vitaminet er individuelt

Fx fortæller professor Martineau, at man skal se på individuelle faktorer som alder, D-vitaminindhold i blodet inden brug af fx kosttilskud samt BMI, eftersom disse variabler kan betyde, at nogle mennesker har behov for en højere dosis af D-vitamin end andre. Man ved bl.a., at overvægtige har lavere cirkulerende D-vitaminindhold i blodet, da vitaminet binder sig til fedtvæv. Folk med mørk hud har også generelt mindre D-vitamin i kroppen, da de ikke har så let ved at danne vitaminet, eftersom pigmentet i huden blokerer for UV-lys, som er nødvendigt for at kunne danne D-vitamin.

Britisk forsøg med danske kapsler

Det er i øvrigt forskere fra Queen Mary University, som har stået bag et forsøg, hvor man har givet det danskfremstillede D-vitaminpræparat D-Pearls til særligt udsatte grupper. Målet med dette forsøg har været at se, om de små kapsler med D3-vitamin i vegetabilsk olie kan beskytte mod infektioner i luftvejene. Der er ikke tale om en dobbeltblind og placebo-kontrolleret undersøgelse, men derimod et åbent forsøg. Ikke desto mindre kan det give et fingerpeg om, hvorvidt det er en god strategi at øge udsatte gruppers D-vitaminstatus, specielt i den mørke del af året, hvor solen er for svag til at kunne danne D-vitamin i huden.

Kilde: Lancet Diabetes & Endocrinology, marts 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *