Der er mange veje til en sund fordøjelse, men noget af det, du kan kigge på, er dit indtag af fibre og din mikrobiota.
Af Marianne Palm
En sund fordøjelse med jævnlige afføringer kræver en vis volumen af selve afføringen. Volumen udgøres af det ikke-optagelige indhold i tarmen. Det er fx fibrene fra din mad.
Der skal være tilstrækkeligt med fibre i din kost til, at de kan danne den nødvendige volumen i tarmen.
Er der ikke tilstrækkeligt i din kost, kan et tilskud med fibre give mening.
Fibrenes funktion
Fibrene binder væske, hvilket betyder, at tarmindholdet får større volumen, og afføringen bliver mere formbar.
På den måde er det meget nemmere for tarmen at skille sig af med det, den skal.
Hvis tarmen skal fungere optimalt skal den ”motioneres”. Det betyder, at muskellaget, som sidder rundt om tarmen, bevæger sig, og det gør det bedre, når den har noget at arbejde med – og får motion udefra …
En anden vigtig funktion af fibre er, at de binder affaldsstoffer, hvilket vil sige stoffer, som kroppen ikke skal bruge, og således kan vi skille os af med dem.
Psyllium har dermed to primære opgaver: Rengøring og motionering af tarmen.
Præbiotika
Inulin er også fibre. Inulin har dog en lidt anden funktion. Inulin fodrer vores tarmbakterier og omdannes af tarmbakterierne til smørsyre: Smørsyre er en kortkædet fedtsyre, som bl.a. påvirker dannelsen af slimlaget, der beskytter vores tarms celler. Slimlaget er en forudsætning for en sund tarm. Vi ser fx mangel på tilstrækkeligt slimlag i de inflammatoriske tarmsygdomme.
Derudover stabiliserer smørsyre vores blodsukker.
Indtag af inulin øger mængden af bifidobakterier og har vist målbar vægtmindskning hos overvægtige børn.
Smørsyre får også immuncellerne i vores tarmsystem til at forøges (T-cellerne). 70-80 pct. af immunforsvarets celler sider i tarmsystemet. Jo mere smørsyre der dannes, jo sundere tarm med flere T-celler, og jo bedre har du det.
Det er ret bemærkelsesværdigt, at det er bakterierne og ikke os selv, der fodrer vores vigtige tarm. Omvendt er det os, der fodrer bakterierne med fibre.
Så tilbage til spørgsmålet: fibre eller mælkesyrebakterier?
Svaret er ganske enkelt: Både og. Begge dele er nødvendige for en sund tarm, som er altafgørende for, at vi er sunde og raske. De gavnlige bakterier i tarmen lever af fibre, og uden mad og drikke duer helten ikke, så vi er nødt til at fodre vores mikrobiota med fibre.
Får man ikke tilstrækkeligt fra kosten eller oplever problemer med fordøjelsen, kan det være en god ide med et tilskud med både fibre, præbiotika og probiotika – for eksempel Lepicol.
Lepicol kan både bruges, hvis der er problemer med forstoppelse eller diarre. Der skal altid drikkes ekstra væske, når man indtager Lepicol. Ved diarre skal det ekstra væske-indtag dog være en anelse mindre.