Det vigtige stof, der ”limer” dig sammen

   

 

De fleste tænker på C-vitamin som et gammelt husråd mod forkølelse, men vitaminet har nogle biologiske funktioner, som er langt mere interessante. Kroppen behøver blandt andet C-vitamin for at kunne producere kollagen, som er det protein, der binder cellerne sammen.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Hvis du ikke fik C-vitamin på den ene eller anden måde, ville du før eller senere bogstaveligt talt gå i opløsning. Du ville få store, åbne sår, der ikke kunne hele. Dine tænder ville falde ud, og der ville være blodudtrædninger i alle dine væv, fordi blodkarrene går i stykker. Årsag: manglende kollagen, som er et protein, der holder sammen på alle kroppens væv. Kollagen er grundsubstansen i alt bindevæv.

 

Selv marginal mangel kan påvirke os

For at vi kan danne kollagen, behøver vi C-vitamin. Men i modsætning til de fleste dyrearter kan mennesker (samt aber, marsvin, hamstre og enkelte flagermusarter) ikke selv danne C-vitamin i kroppen. Vi er nødt til at have det tilført fra kosten. Man skal virkelig være i underskud med C-vitamin for ligefrem at udvikle skørbug, som er den tilstand beskrevet ovenfor, hvor vævene går i opløsning, men videnskaben har fundet ud af, at selv marginale mangler også kan påvirke os negativt. Omvendt kan man forebygge problemerne ved at sikre nok af dette vigtige vitamin.

 

Øget risiko for fosterhindebrist hos gravide

Forskere har for eksempel demonstreret, at man med tilskud af C-vitamin kan forebygge brud på fosterhinden hos gravide kvinder. Dette er netop på grund af C-vitaminets positive indvirkning på den kollagensyntese, som er vigtig for kroppens væv. Det er derfor afgørende for den ventende mor at dække sit behov for C-vitamin hver dag i hele graviditeten, så både hendes egne samt fostrets kropsvæv kan producere det kollagen, der sikrer tilpas styrke.

 

Sår og forbrændinger

Man ved i øvrigt, at kroppens behov for C-vitamin stiger voldsomt i forbindelse med kirurgiske indgreb eller ulykker, hvor huden bliver beskadiget. Det samme gælder brandsår. For at huden kan hele normalt, er det vigtigt, at kollagensyntesen fungerer optimalt. Man kan let sikre organismen en høj og ensartet tilførsel af C-vitamin ved for eksempel at tage Bio-C-Vitamin, som er et lægemiddel til forebyggelse og behandling af C-vitaminmangel. Hver tablet indeholder 750 mg syreneutral calciumascorbat, som er skånsom mod maveslimhinden.

 

Vigtigt for normal hjerneudvikling

Forskerne har fundet andre områder, hvor C-vitamin har en afgørende betydning. Eksempelvis har den danske forsker Jens Lykkesfeldt fra Københavns Universitet forsket i marsvin og fundet, at de dyr, som udsættes for moderat C-vitaminmangel, har 30 % færre nerveceller i hjernen og markant dårligere hukommelse end marsvin, som får tilstrækkeligt med C-vitamin. Han fremhæver, at vitaminet er vigtigt for hjernens udvikling, og det er vigtigt, at den gravide mor får nok C-vitamin for at sikre normal hjerneudvikling hos fosteret. Baseret på disse observationer peger Lykkesfeldt på risikoen for, at børn kan blive født med indlæringsvanskeligheder, fordi deres mødre ikke fik nok C-vitamin under graviditeten.

 

Halvt så mange forkølelser

Der bliver diskuteret frem og tilbage, om C-vitamin kan forebygge forkølelse. Sikkert er det, at immunforsvaret er afhængigt af C-vitamin for at udføre en række af sine opgaver, og en stor gennemgang af 29 videnskabelige studier foretaget på elitesportsfolk (maratonløbere, skiløbere og soldater) viser da også, at blandt dem, der tager tilskud af C-vitamin, er forekomsten af forkølelse kun halvt så stor.

 

Vent ikke til sidste øjeblik

Man trækker lidt på smilebåndet, når C-vitamin kommer på tale, men det er faktisk ikke berettiget. En del af sandheden skal nemlig findes i doseringen. Når man siger til en ven, der er blevet forkølet: ”Bare spis nogle appelsiner, for de indeholder C-vitamin, og det er godt mod forkølelse” – ja, så er det da korrekt. Men for det første batter det ikke rigtigt at spise et par appelsiner, da det ikke tilfører ret meget af vitaminet. Og for det andet er strategien at have et højt dagligt indtag af C-vitamin. Det hjælper ikke særlig meget at begynde at stoppe sig med vitaminet fem minutter i lukketid – altså når det ligesom er for sent, fordi forkølelsen allerede har udviklet sig.

 

Rygere har ofte mangel

Vidste du for resten, at rygere har langt større behov for C-vitamin? Rygning danner skadelige frie radikaler, og kroppen anvender blandt andet C-vitamin til nogle forsvarsmekanismer, hvilket indebærer, at rygere let kan komme i mangel. Man anslår, at 30-40 procent af dem, der ryger regelmæssigt, lider af marginal eller mere udtalt C-vitaminmangel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *