En enkel og selvkærlig vej til naturlig vægt

 

 

At få styr på maden og vægten kan være noget bøvl – rent ud sagt. Mange kæmper en brav kamp uden at nå i mål. For hvert forsøg bliver tvivlen større, og på et tidspunkt forsvinder troen på, at det er muligt. Andre kommer aldrig i gang, fordi de tænker, at det er for svært. Vi er opdraget med slankekure, kalorieregnskaber og det ukærlige budskab: “Luk munden og let røven”, men problemet løses ikke ved at tage sig sammen. Det ved alle, der har prøvet.

Mad og motion betyder noget på vægten, men det er ikke hele sandheden. Når noget så personligt som ens spisevaner skal ændres, må man tænke nye tanker og være accepterende og tålmodig med sig selv, for det handler om mere end mad. Der er især to områder, jeg har god erfaring med at koble på: tankerne og den gode tilstand.

 

Af Lone Lagedfoged
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Vi skaber med vore tanker

Tænker du, at du ikke kommer nogen vegne, at du altid må kæmpe med vægten, fordi du er så glad for mad, ja, så betyder det kamp. Tænker du, at sundhed er trist og kedeligt, vil ingen kur virke i længden, fordi du hele tiden giver dig selv gode grunde til at spise usund mad. Tænker du, at du skal fixes, før du kan blive tilfreds, er du også på afveje, for du er hverken forkert eller gået i stykker. Fatale tanker findes i utallige variationer, og de er den mest almindelige grund til, at vægten ikke rykker sig, vender tilbage til udgangspunktet efter kuren – eller stiger. Derfor er det afgørende at tænke tanker, der gør os frie og glade – og minder om, hvad der er godt og rigtigt – og derfor handler en del af metoden om, hvordan man udskifter sine tanker.

Det er din, min og alles natur at holde vægten stabil. Hvis du har problemer med vægten, er det ikke din skyld. Det har du fordi, du har lært at tænke tanker, der fjerner dig fra din oprindelige natur.

 

Din altafgørende gode tilstand

Du er født til at ha’ det godt. Det er alle. Du er, som du skal være, og det er meningen, at du skal leve dit liv på dine egne præmisser med den livsstil, der glæder og støtter dig. Når du kommer tilbage til dig selv igen, vil du føle dig glad – og du har nemmere ved at klare dine udfordringer. Med glæden på sidelinjen er alting meget nemmere – også at sige farvel til overvægten. Hvis du derimod stresser dig selv med stramme diæter og træningsplaner, der keder dig, vil det føles op ad bakke. Sørg for at gøre noget – hver dag – der gør dig glad, for det smitter af på dit liv og dine udfordringer. Noget af det, der virker godt, er at være taknemmelig, nærværende, nyde naturen – og give plads til dine kreative udfoldelser.

 

Sæt processen i gang

Et godt sted at begynde er ved at være opmærksom, når du spiser. Spørg dig selv: Har jeg lyst til det her? Hvorfor vil jeg spise det? Vil det føles godt i maven? Vil det være bedre med noget andet? Du kan være sikker på, at hvis du spiser med dårlig samvittighed, er det fordi, du har hørt din krop sige, at den ikke bryder sig om det.

Det tager tid at slippe 10, 20 eller flere kilo. Et vægttab på et kilo om måneden er rigtig fint. De perioder, hvor vægten står stille, hører med og kan betragtes som træning i at leve med stabil vægt – og det er vigtigt. Metoden gør processen mere langstrakt end en almindelig slankekur, fordi du er mere bevidst, og du lærer, hvad du skal gøre i alle de udfordrende situationer. Det betyder, at du slipper for yoyo-vægt og medfølgende frustrationer. Set i det store perspektiv er processen hurtigere og mere behagelig end mange års frustrerende vægtkamp.

Når jeg har valgt vægten som emne, er det fordi min verden ændrede sig markant, mens jeg tog min NLP-uddannelse. Det blev livet før og efter NLP – min opfattelse af livet blev vendt op og ned. Jeg fandt ud af, hvad tanker kan gøre, og hvad mennesker er i stand til. Det gjorde så stort indtryk på mig, at jeg vidste, jeg ikke kunne være bekendt at holde det for mig selv. Jeg måtte give det videre til andre, og jeg vidste, jeg kunne tilføre noget nyt og vigtigt, der ville gøre en forskel til vægtområdet. Selv har jeg ikke haft vægtproblemer; min vægt har altid været stabil, bortset fra da jeg var gravid første gang og tog 23 kilo på. Senere hørte jeg fra mange, at deres vægtproblemer begyndte i forbindelse med graviditet. Jeg havde ikke skænket det en tanke, at det kunne blive et problem – jeg var ikke i tvivl om, at jeg ville få min normale vægt igen. Den tanke gjorde forskellen.

 

10 huskeregler

  • Du er, som du skal være. Du har ret til et godt liv i balance.
  • Stil efter den vægt, der passer dig. Regn med, at det bliver sådan.
  • Nyd, at ansvaret er dit. Det er kun dig, der kan løse din udfordring.
  • Din krop arbejder med dig. Det er dens natur at være sund og slank.
  • Vær taknemmelig for din krop, for den er dit vigtigste aktiv – din billet til livet.
  • Tag godt imod de tanker, der gør dig glad. Send de kedelige tanker videre.
  • Sanserne er din kvalitetskontrol. De skal ikke bestemme – kun afgøre om maden er lækker nok til dig. Lad kroppen tage beslutningen. Og spis med nydelse og god samvittighed.
  • Hold dagligt fokus på din krop, din vægt og dit velvære – også når livet kræver dig på andre områder. Vær også opmærksom, når du er i mål – det er en livslang proces at give sin krop kærlig opmærksomhed.
  • Gør noget, der glæder dig hver dag. Så meget som muligt.
  • Ligesom der altid er luft, så du kan trække vejret, er der også altid glæde.

 

Naturligvægt-konceptet hjælper med at ændre vaner, så du har det godt på vej til den sunde og slanke livsstil. Hold dagligt fokus i onlineklubben Klub Naturligvægt, som er et stort online-site med medlemsforum, personlige styreredskaber, lektioner med lyd, video og øvelser, supplerede viden samt regelmæssige forløb med særlige emner. Supplér evt. med personlig support i Espergærde eller via telefon eller Skype.

 

“De første seks kilo var vanskelige. Det var sådan en kamp. Men da jeg fik mindsettet med og begyndte at slappe af, tabte jeg mig et kilo om måneden, uden jeg egentlig gjorde noget. Det blev til 24 kilo på to år. “ / Medlem af Klub Naturligvægt

 

Min første samtale med Lone gjorde en grundlæggende forskel for mig. Pludselig troede jeg på projektet. Jeg fik et billede af, hvad jeg ville – jeg kunne se det for mig, og det har betydet, at jeg nu ved, at jeg kan gennemføre mit vægttab. Sådan har jeg aldrig på noget som helst tidspunkt før haft det. Den samtale blev en milepæl, som holdt mig kørende i næsten et år, mens jeg tabte 12 kilo.” / Pia

 

“I mange år havde jeg direkte modstand – ja ligefrem afsky – mod alt, hvad der havde med sundhed at gøre. Jeg oplevede sund mad som en straf. Da jeg ændrede mit syn på maden, tabte jeg mig 10 kilo – og jeg nyder den sunde mad”. /Mette

 

 

Det lykkedes!

Ilse nåede sit mål. Hun fik sin talje igen – og kunne passe en bestemt kjole til sønnens bryllup.

Ilse var slank indtil omkring 40-års alderen, hvor hun på grund af travlhed fik tillagt sig dårlige spisevaner og sparsom motion. Det lagde grunden til stress. Hun belønnede sig selv med noget sødt, når hun skulle slappe af eller var ked af det – og hun tog 20 kg på. Efter 10 år gik Ilse på kur, begyndte at motionere regelmæssigt og tabte 10 kg. Det gik godt et par år. Så blev livet svært, og hun tog de 10 kg på igen.

De første år i Klub Naturligvægt besøgte Ilse kun sjældent siden, men hver gang hun var der, tog hun noget med sig derfra: “Jeg kunne tabe et par kilo, men så fik jeg travlt eller var på ferie, og vupti var de på igen. Efterhånden vidste jeg en masse om kost, motion og følelser, men jeg satte det ikke sammen.”

“Vendepunktet viste sig i begyndelsen af 2018 midt i en slem influenza. Da jeg tænkte efter, havde jeg været syg hver vinter i de sidste syv år, og det fik mig til at tænke, at noget var helt galt. Normalt spiste jeg junkfood, når jeg var syg, men nu bad jeg min mand om at købe grøntsagsjuicer, gode supper og frugt.”

“Jeg tog en beslutning om, at nu ville jeg give min krop omsorg og god næring. Jeg satte et mål: Jeg ville passe en bestemt kjole til min søns bryllup i august. Jeg ville af med 10 kilo, og jeg ville have min talje igen.“

“Så gik jeg i gang: Jeg fulgte Lones forløb i Klub Naturligvægt, og jeg delte mine tanker med de andre i Klubbens Forum”. Uden fællesskabet og den tillid, vi har til hinanden, samt de altid kærlige, omsorgsfulde og ind imellem humoristiske bemærkninger, var jeg ikke nået i mål.

Førhen, når jeg fortalte mig selv, at jeg ikke måtte spise dette eller hint, begyndte diskussionen i mit hoved: ”Det skal du ikke bestemme” vs. ”Vær nu fornuftig”. Jeg fandt ud af, at når jeg skrev mig igennem en tankeøvelse, kom der nye indsigter frem – og jeg så mine vaner i et nyt lys. “Tanker er helt afgørende for, at jeg blev slank. Jeg fik nye gode vaner, som nu er faste.

Jeg begyndte at bevæge mig – gik ture, trænede i motionscenter – og går nu til yoga. Motion har altid været min akilleshæl, men jeg tror, at yoga og gåture er vejen for mig.

Jeg fandt ud af, at kost og motion ikke hjalp noget, hvis mine tanker ikke var med. Det var ikke en slankekur, der skulle overstås, men en ændring i mit mindset og en ny livsstil. Jeg opdagede, at jeg spiste meget hurtigt – og altid to portioner uden at mærke efter, om jeg var sulten. Nu spiser jeg langsomt igen, som da jeg var ung. Jeg lærte at mærke sult og mæthed igen – og at mærke kroppen igen. Jeg lærte, at når jeg står op for mig selv på en respektfuld måde, har jeg det godt. Jeg nåede mit mål, og måtte skifte næsten hele sommergarderoben ud.

Jeg lærte at alt er tilladt, at nyde min mad – og at alt har en konsekvens – og at det altid er mit valg. Jeg følte ikke, jeg var på kur. Jeg spiser kage, chokolade og hvad jeg kan lide og ind imellem et glas vin. Men nu tager jeg et lille stykke og mærker efter, om jeg vil have et mere. Jeg nyder hver en bid – og jeg fortryder intet. Nu har jeg nået den vægt, hvor jeg føler mig godt tilpas, og jeg kan passe det tøj, jeg helst vil gå med”.

Ilse ville være sund og slank, så hun kunne følge trop med børnebørnene – hendes store glæde.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *