En kold tyrker kan stresse dig

 

 

Underlig overskrift – forklaring følger! Efter ferietid med lidt for mange pølser på grillen og kolde øl tager mange en kold tyrker på kaloriefronten. Men ro på! Faktisk kan kroppen opleve decideret stress ved den pludselige fratagelse af de daglige kalorier samt øget aktivitet. Husk at støtte kroppen med de rigtige vitaminer og mineraler, så du får en god start på dagligdagen.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2019

 

Køleskabet ryddes, og skufferne tømmes for alt som bare har ligget ved siden af en kalorieholdig fødevare. Motivationen er skyhøj. Nu skal du være sund igen, og overskuddet skal tilbage i kroppen. Allerede på dag to begynder du at tvivle på, om det du har gang i virkelig er det helt rigtige…

 

Kroppen craver

Selvfølgelig gør den det. Du er i gang med at fratage din krop det, den allerhelst vil beholde, nemlig kulhydrater og især sukker. Så den vil yde modstand til det sidste og prøve at få dig til at give efter og komme tilbage til trygheden og vanen, men det er dig, som bestemmer nu! Du føler dig som Dr. Jekyll and Mister Hyde – det er hjernen imod resten af kroppen… sådan føles det i hvert fald.

 

Din fede ferie

Jo længere ferie, jo sværere bliver det at komme tilbage til den sunde rytme. Medmindre du er en af de super mennesker, som har formået at vedligeholde din træning og sunde livsstil i din ferie. Os almindelige dødelige, som i ugevis har slaaaappet af og set det at gå fra sengen til liggestolen eller hente drinks i baren som riiiigelig motion, vi får det hårdt, når dagligdagen banker på igen. Men i gang skal vi!

Overgangsfasen kan være en barsk afgiftning, når du starter op fra dag til dag, og du kan opleve forskellige symptomer i op til fire uger, hvorefter symptomerne forsvinder, men den første uge er værst. Men du kan godt – kom nu!

 

Symptomer ved en ’kold tyrker’:

 • Hovedpine
 • Træthed
 • Svimmelhed
 • Lettere hjertebanken
 • Forpustet ved anstrengelse
 • Irritabilitet
 • Tørst
 • Dårlig ånde og mærkelig smag i munden
 • Lugtende afføring, urin og sved
 • Forstoppelse
 • Sure opstød
 • Muskelkramper

 

Men pas på dig selv

En ’kold tyrker’ er dog ikke for alle. Vi er alle forskellige, og vores kroppe reagerer forskelligt på fx en pludselig fratagelse af sukker og fedt. Måske er du typen, som skal trappe langsomt ned og fokusere på at få lidt træning ind i din hverdag i stedet. Stille og roligt. Er de gode madvaner ikke 100 % på plads endnu, kan du støtte kroppen med lidt proteinpulver, så du får energi til lunte/løbeturen eller timen i træningscentret. Nordiq Nutri-Sport er en produktserie, som kan hjælpe dig før, under og efter træning, hvad enten du dyrker udholdenhedstræning og/eller styrketræning, og uanset om du er supermotionist eller bare helt almindelig motionist.

 

Proteinpulver indeholder ofte valleprotein, et animalsk stof, som stammer fra mælk. Er du veganer eller bare tænker (som flere og flere gør), at planteproteiner måske er bedre for dig end de animalske, så er det heldigt, at powerfulde planteproteiner har fundet vej til markedet. Nordiq Nutri-Sport er en produktserie, som hjælper dig før, under og efter træning, og uanset hvilket træningsniveau du er på.

 

Vær tålmodig! Allerede efter en uge eller to kan du mærke en markant positiv forandring i kroppen. Du føles lettere og får mere overskud i hverdagen. Din bomstærke viljestyrke giver bonus!

 

Energi uden stress

Når du smides direkte fra liggestolen og op på løbebåndet, så er det ikke så underligt, at kroppen kan opleve en form for stress. Husk på, at det, du oplever, er midlertidigt, og stress-alarmklokkerne behøver derfor ikke ringe. Men ikke desto mindre er det vigtigt, at du lytter til kroppens signaler og ikke presser dig unødigt. Find lidt energi i form af kakao- og rødbedepulver, som er gode naturlige energiboostere. Kakao har et højt indhold af magnesium, som ikke bare reducerer stress, forbedrer din søvn, men også giver dig et skud dopamin, som gør dig i bedre humør og faktisk også kan øge din motivation. Måske har du brug for al den hjælp til motivationen, du kan få. Rødbede indeholder nitrat, som kroppen omdanner til nitrit. Blodårernes yderste forgreninger påvirkes af stoffet, så der strømmer mere ilt til musklerne. Du får dermed en bedre iltudnyttelse, der hjælper til at øge din præstationsevne under din træning. Pre-Workout fra Nordiq Nutri Sport er pulveret, som du kan hapse en halv teskefuld af 30-60 minutter inden træning, og du får en god blanding af ris- og hampeprotein og kakao- og rødbedepulver.

 

Nej, du er ikke stresset

Det ved vi selvfølgelig ikke, om du er. Men i artiklen her omtaler vi stress, som en mildere tilstand du måske oplever, fordi din dagligdag sættes i gang igen efter ferien. Pludselig aktivitet efter længerevarende inaktivitet kan nemlig godt udløse en mindre mængde af stresshormonet kortisol. Omvendt er motion også godt til at mindske stress, da en trænet krop kan kapere mere stress, før den udløser kortisol. Så det er med motion som med alt andet – alt med måde!

Matcha er kendt som en stressforløsende superfood på grund af dets høje mængder af aminosyren L-theanine. Kortisol i kroppen reduceres, og kroppen hjælpes i balance. Matcha er også antiinflammatorisk, så det vil hjælpe dine muskler med at restituere efter træningen. Matcha finder du også i Pre-Workout.

Serien Nordiq Nutri-Sport inkluderer produktet Magnesium, som indeholder magnesium malat. Magnesium er essentielt for din krops sundhed og hjælper dig til at restituere og støtter reparationen af bindevævet.

Alting med måde! Pas på, at motion ikke bliver en stressfaktor, men derimod et redskab mod stress.

 

Få hjælp fra solens bær

Nemlig solbær. De små bær er dine venner, når bikinien skiftes ud med træningstøjet. Syrlige og fyldt med C-vitamin, kostfibre og E-vitamin. Snupper du en håndfuld inden træning, så kan du faktisk øge din blodcirkulation med op til 40 %, da mængden af hæmoglobin falder mindre under din træning, hvilket betyder mere ilt til kroppen. Studier viser, at solbær faktisk også gør dig i bedre humør, fordi det regulerer ’lykkehormonerne’ serotonin og dopamin i hjernen. Skønt med lidt hjælp til lykken, når motionslivet synes surt.

I Endurance finder du solbær sammen med algen chlorella, som har et højt næringsindhold og er fyldt med aminosyrer, kulhydrater, vitaminer og mineraler.

Hydration, som du også finder i serien Nordiq Nutri-Sport er til dig, som træner over en time. Det indeholder kokosvand i pulverform og hjælper dig med at hydrere og erstatte mistede elektrolytter. Du kan altså få særlig gavn af pulveret, da elektrolytter som kalium er nødvendige for at opretholde en god væskebalance.

 

Hjælp til hormonerne

Motion er nøgleordet, men meditation, yoga, tai chi og massage virker faktisk også. Det gør sex for den sags skyld også og ikke mindst søvn! For lidt eller dårlig søvn laver kuk i hormonerne – specielt ’sulthormonet’ ghrelin, som der vil være mere af, og det mættende hormon leptin, som der vil være mindre af.

 

 

Skær ned på de ’nemme’ kalorier først

Hvis du ikke er tilhænger af den ’kolde tyrker-metode’, så prøv om du kan skære de undværlige kalorier fra først. For de fleste vil det nok være alkoholen, som er nemmest at undvære. Så hvis du har haft en sommer med fed mad og alkohol, så behold den fede mad i din kost lidt endnu, men smid alkoholen ud til højre. Når leveren arbejder, så nedbryder den nemlig først alkohol, dernæst sukker og til sidst fedt. Derfor hvis du drikker alkohol og spiser fed mad samtidig, så vil du tage mere på, end hvis du drikker vand til maden. Alkohol er et giftstof, og en velfungerende krop vil altid skille sig af med giftstoffer, før alt andet, altså før kulhydrat, protein og fedt. Alkohol kan ikke lagres i kroppen, men der er super mange kalorier i alkohol, faktisk: 1 gram alkohol = 7,4 kcal.

Nogle kalorier er nemmere at undvære end andre. Fx er alkohol for de fleste det nemmeste at skære ud af den daglige kost.

 

Nu til det bedste – afslapningen

Husk nu på, at kroppen kan være i en tilstand af chok over den pludselige ændring, også selvom du gradvist er gået over til dagligdagens rutiner. Husk derfor at restituere, da det er absolut lige så vigtigt som selve træningssessionen. Måske vågner du op dagen efter træning og tænker, wow jeg er slet ikke øm! Men når du rammer dag to efter din træning, så kan du måske hverken gå eller stå. DOMS hedder fænomenet og er en forkortelse af ’Delayed Onset Muscle Soreness’, som til tider kan mærkes helt op til 10 dage efter din træning. Teorierne er mange, når det kommer til DOMS, men oftest tales der om ophobning af mælkesyre, inflammation og skade på muskelfibrene.

Støt kroppen med cordyceps og gurkemeje. Gurkemeje har en antiinflammatorisk effekt, så dine muskler ikke føles helt så ømme. Cordyceps er medicinske svampe, som flere kliniske forsøg har vist øger iltoptagelsen i de røde blodlegemer. Det hjælper til at forbedre din fysiske præstation, reducerer træthed og oxidativt stress.

Snup en lille alkoholfri drink med 1-3 teskefulde Post-Workout, som indeholder gurkemeje, cordyceps, hampe- og risprotein, chlorella og andet lækkert.

I serien Nordiq Nutri-Sport er alle produkter 100 % veganske, fri for fyldstoffer, bindemidler og kunstig farve.

 

 

Lidt facts om styrketræning

Styrketræning opbygger musklerne og øger dit hvilestofskifte – dvs. den hastighed, hvormed din krop forbrænder kalorier, når du sidder og laver ingenting.

For hver 250 gram muskler du har, forbrænder du 35 kalorier om dagen. For hver 250 gram fedt forbrænder du 2 kalorier!

Erstatter du fedtvævet med muskelmasse, kan du få dit stofskifte til at køre i et højere gear. Prøv om du som minimum kan træne 30-45 minutter tre gange ugentligt. Tænk på, hvor lidt det er, når en uge er 168 timer. Prøv at finde en god balance mellem styrketræning, gang, let løb eller cykling og/eller yoga, tai chi eller pilates.

Variation i træningen er en af de bedste måder at bevare motivationen.

 

One thought on “En kold tyrker kan stresse dig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *