Er dette det perfekte middel mod kræft?

  

 

Amerikanske forskere har påvist, at helt almindelig C-vitamin givet i megadoser kan tilintetgøre kræftceller uden at skade raske celler. De foreløbige resultater er lovende, og der er så godt som ingen bivirkninger.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2017

De fleste af os tænker på C-vitamin som et gammelt husråd mod forkølelse, men vitaminet, der også går under navnet ascorbinsyre, kan meget vel vise sig at have en hel anden funktion – nemlig en ekstremt effektiv behandling mod kræft. Forskere fra University of Iowa i USA har for nylig demonstreret, hvordan infusioner af C-vitamin i megadoser har vist lovende virkning på en gruppe patienter med hjernekræft. C-vitaminet virker ganske enkelt ved at udnytte en indbygget svaghed i kræftcellernes stofskifte, som får cellen til at destruere sig selv indefra. I modsætning til konventionel kemo-terapi, som både destruerer kræftceller og raske celler, tilintetgør C-vitamin udelukkende de syge celler og er således en selektiv cellegift. De eneste observerede bivirkninger af C-vitaminbehandlingen var en anelse tørhed i munden samt hyppigere toiletbesøg.

 

Får celler til at danne hydrogenperoxid

Det, som C-vitaminet helt konkret gør, er at reagere med jernioner inde i kræftcellerne. Det får cellen til at danne hydrogenperoxid (brintoverilte) samt frie radikaler, der ødelægger DNA og proteiner inde i cellen. Når kræftceller reagerer på denne måde over for C-vitamin, skyldes det, at de indeholder markant flere jernioner. Når man bogstaveligt talt oversvømmer kræftcellerne med C-vitamin i ekstreme doser, sætter det en voldsom kemisk reaktion i gang, der på samme tid destruerer kræftcellerne indefra og gør dem mere modtagelige over for konventionelle terapier som kemoterapi og stråler. I virkeligheden er C-vitamininfusionerne med til at understøtte de andre behandlingsformer, så det samlede resultat bliver endnu bedre. 

I Danmark er det de orthomolekylære læger, som kan give de intravenøse C-vitaminbehandlinger. Katrine Flindt, fast skribent hos sund-forskning, har klinik i Lyngby. Læs mere på http://www.iom.dk

 

C-vitamin ER effektivt mod forkølelse

Men størsteparten af forskningen på området har anvendt alt for lave doser til at påvise en effekt, understreger finsk læge og forsker.

Offentliggjorte undersøgelser har demonstreret, at daglig indtagelse af seks til otte gram C-vitamin kan reducere varigheden af en almindelig forkølelse med knap 20 procent, fortæller den finske forsker, Dr. Harri Helilä fra Universitetet i Helsinki. De doser er dog væsentligt højere end de doser, som traditionelt bliver anvendt i denne type af undersøgelser. Det er netop på grund af de for lave doser, at beviserne for C-vitamins effekt mod forkølelse ofte beskrives som ”blandede” eller ”uholdbare”.

 

Seks til otte gram

I en ny artikel i tidsskriftet Nutrients skriver Dr. Helilä, at langt de fleste undersøgelser er udført med beskedne doser på et enkelt gram C-vitamin dagligt, men kigger man på undersøgelser, der anvender seks til otte gange så høje doser, tegner der sig et helt andet billede. Han efterlyser derfor flere undersøgelser udført med disse højere doser for at få et realistisk indtryk af C-vitamins potentiale.

 

Syreneutral C-vitamin

C-vitamin er et komplet ugiftigt vitamin, som kroppen udskiller i urinen. Det kan være en fordel at anvende en syre-neutral form for C-vitamin ved daglig indtagelse af højere doser. Bio-C-vitamin fra Pharma Nord, som indeholder 750 mg C-vitamin i hver tablet, er fremstillet med calciumascorbat, der er skånsomt mod maveslimhinden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *