Er du på flourholdet ?

 

 

Alt det man skal tage stilling til hele tiden ! Din tandpasta er endnu en kilde til bekymring, for hvad skal du tro på ? Flourindholdet i din tandpasta – er det den rene gift, reducerer det din IQ, og er det hormonforstyrrende ? Eller skal du tro tandlægerne, når de siger, at mængden af flour(id) er så lille, at du skal indtage store mængder tandpasta, før det anses som sundhedsskadeligt ?  

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Kend dit periodiske system, før du køber tandpasta

Lyttede du efter i fysiktimen? For så ville du vide, at det er forkert at sige, at der er flour i tandpasta. Teknisk hedder det flourid, da det er i en kemisk forbindelse med metal. Flour og klor er eksempler på grundstoffer og giftige gasarter, som kan slå folk ihjel. Når klor går i forbindelse med metal, bliver det til natriumklorid, som du kender som køkkensalt. Så klor er livsfarligt, men køkkensalt er ufarligt. Selvfølgelig, spiser du store mængder køkkensalt, så er det forbundet med en risiko. Samme historie gælder for flour i tandpasta – det er den kemiske forbindelse mellem flour og et metal.

 

Det er altså ikke den farlige flourgasart, der tilsættes tandpastaen, men natriumfluorid. Spiser du en hel tube tandpasta på én gang, kan du få fluoridforgiftning. Så lad være med det!

 

Ifølge tandeksperter er det netop fluorid i tandpasta, der er effektivt til beskyttelse mod huller i tænderne. Bruger du tandpasta uden flourid, er det en god ide at begrænse dit sukkerindtag. Sukker nærer de bakterier, som giver huller i tænderne.

 

Slip for kemien i din tandpasta

Som med alt andet er der flere sider af samme sag. At flouridindholdet i din tandpasta er det rene gift og kan give alvorlige bivirkninger, er blandt nej-til-flour-argumenterne. Grundet flourids dårlige ry er flere og flere gået over til tandpasta uden flourid, og produkter med fx et højt indhold af aloe vera er kommet på banen. Avivir Aloe Vera tandpasta indeholder 60 % aloe vera og virker blandt andet reparerende på rødt tandkød. Tandpastaen indeholder desuden baking soda, som modvirker dannelsen af tandsten og gør tænderne hvide og glatte. Du kan blive fri for kemi som triclosan og andre mistænkte hormonforstyrrende stoffer, som findes i ”almindelige” tandpastaer. Gurgler du med drikke Aloe Vera efter tandbørstningen, kan du øge den slimbeskyttende virkning, og synker du herefter, så styrker du samtidig dit immunforsvar.

 

Optagelsen af flourid fra tandpasta kan mindskes ved at lade være med at synke tandpastaen, når du børster tænder. Skyl munden grundigt med vand, og spyt al tandpastaen ud igen.  

 

One thought on “Er du på flourholdet ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *