Et interview med en hjertelæge

Heart in hands. Tomato

 

Jeg var så heldig at blive inviteret med til et foredrag med hjertelægen Decker Weiss, der til daglig bor i det solbeskinnede Arizona. Når det vel at mærke er sommer, for de kan også stille op med et barsk klima på mange minusgrader. Herhjemme var det en af de grå dage, hvor regnen siler ned, sådan et hverken enten eller-vejr. Det minder meget godt om konklusionen på hele interviewet. For kredsløbssundhed er ikke et enten eller. Det er et både og.

Af Marianne Palm

”Det er det oxiderede LDL, som udgør den allerstørste risiko for kredsløbsproblemer”, begynder lægen sit interview med, og så kontant en udmelding fra Decker Weiss, kardiolog i Arizona, kan man jo ikke sidde overhørig, så videnskabsjournalisterne vågnede, selvom det her i Danmark var ved at være fyraften. Decker derimod var lige mødt på job, veludhvilet, undskyldende for, at han kom for sent, og måske skyldtes hans sene ankomst, at han sad i en af de utallige stressfyldte bilkøer, der sneglede sig af sted uden for hans vindue.

Kolesterol bliver først en skurk, når det bliver oxideret

”Kolesterol er ikke i sig selv et problem, tværtimod har vi brug for det til at danne alverdens komponenter i kroppen, herunder alle signalstoffer i fx nervesystemet og til at danne alle hormoner. Problemet er, når vi enten får tårnhøjt kolesterol, som er en forholdsvis sjælden sygdom, eller tror, at vores problemer håndteres alene med en regulering af kolesteroltallet. Vi skal regulere med antioxidanter, så vores kolesterol forbliver sundt, men hverken for mange eller for få.

Hjertelægen fortsætter: ”For det er ikke kolesterolet, der er skurken, tværtimod, er det helt forkert, at der overhovedet er opstået en krig mellem fortalere og modstandere mod kolesterolet, hele diskussionen burde hellere være omkring vores øvrige livsstil, hvor vi skal bruge antioxidanter til at undgå, at vores kolesterol ilter (oxiderer). Det skaber en masse frie iltradikaler, kroppen ikke kan håndtere. Det er radikalerne, der bombarderer vores karvægge, og det handler ikke kun om hjertet, men om alt lige fra prostataproblemer til hovedpiner … ”.

Hjertelægen taler hurtigt, men er meget tydelig i sin tale: ”Med andre ord handler det om, hvor gode vi er til at passe på vores karvægge overalt i kroppen, og for at det projekt skal lykkes, skal vi spise, som de gør – eller gjorde – omkring Middelhavet: Masser af grøntsager, gode olier, krydderier, og hvis det var i gamle dage, et hvidt brød, der var langtidshævet og med masser af fibre i. Frø, nødder og kerner, farverige frugter og så et minimum af kød fra de firbenede dyr, men gerne fisk og lidt kylling. Og nå ja, ét godt glas rødvin om dagen”. Decker slår ud med armene, sådan lidt ”hvor svært kan det være …”. Det kan det åbenbart, når man ser på mængden af kolesterolsænkende medicin, der langes over disken, det ser man også, når vi i en kø i supermarkedet smugkigger i folks indkøbskurve. Alt for mange holder sukker-fest-fødselsdag hver dag året rundt …

Decker fortsætter: ”Det er antioxidanterne, bl.a. lycopene i tomatekstraktet, der her på min klinik har givet de flotte resultater. Vel at mærke efter det er lykkedes os at standardisere ekstrakterne og sørge for, at der i hver eneste produktion er et ensartet indhold af de aktive stoffer. Det giver tryghed for hjertelægerne og vores klienter.

Ved at mine klienter har fået de helt enkle forklaringer på, hvordan karvægge er blevet skrøbelige, men kan repareres igen, og hvorfor man kan spise sig ud af blodpropper, så går de hjem og laver om på deres livsstil, siger Decker og henviser i øvrigt til, at det er gået helt galt i USA. ”Hvor fattige mennesker tidligere havde adgang til masser af grøntsager, korn og frugter som billigspise, er det i dag sodavand, burgere, pomfritter og alt muligt andet skrald, der er råd til. Hjertelægen fortsætter: ”Heldigvis har de yngre generationer set, hvor det bar hen med deres forældre, og de har taget skeen i den anden hånd og er begyndt at spise sundere råvarer og mindre usund fastfood”.

Her i Danmark kan man faktisk godt få sund fastfood, bare tænk på ”10 minutters kassen fra Årstiderne”, ”freshland.dk” med direkte levering fra bonde til bord eller nogle af de mange andre måltidskasser, der er kommet for at blive. Det fik jeg ikke lige fortalt Decker, for det var jo et unødvendigt afbræk i et amerikansk interview, men nu er bonusinfo givet videre til dig, der gerne vil være med i den sunde del af den moderne udvikling …

Hvad vi gerne ville vide om Danmark og Sverige …

Med til interviewet var min svenske kollega, videnskabsjournalist Sven Erik Lindberg. Vi har faktisk på afstand kendt hinanden i årtier, og vi har da også i fordums tider været i Wallmans saloner i Gøteborg for at svinge koteletterne. Vi kiggede fortrøstningsfuldt på hinanden, da Decker Weiss fortalte, at vi ikke skulle være bekymrede over, at man i Danmark ikke kan få målt mængden af oxideret kolesterol, hvad man godt kan i Sverige, men det er virkelig dyrt: ”I kan altid regne med, at ved tendens til blodpropper, brug for blodfortyndende medicin og risiko for hjerteanfald så er der også oxideret LDL”.

Inflammationsjagten går ind hos Dr. Weiss

”Egentlig handler det hele om at stoppe inflammationerne på karvæggene”, fortæller Decker Weiss, og karvægge er der jo overalt i kroppen. ”Ingen blodkar, intet liv, dårlige blodkar, dårligt liv”, kunne man fristes til at sige på pæredansk, når man hører hjertelægen fortælle om de frie radikaler, som kan genere alle kroppens organer. Det kan være led, muskler og bindevævet generelt, det kan være immunforsvaret, nervesystemet, hormonsystemet – alle har brug for en vis beskyttelse mod de frie radikaler, for alle organer indeholder et væld af blodkar, der skal forsyne cellerne og bortlede affaldsstofferne.

Lidt mere om karvægge, og hvorfor tomater ikke blot er en hjertefrugt

Alle vores karvægge består af endothel-celler, som er den barriere, der ligger mellem vores blodceller og vores øvrige væv. Cellerne er flade, nærmest spejlægsformede, og ligger i et enkelt lag mellem blod og væv, adskilt fra vævet af en basalmembran. De danner tilsammen en barriere, hvorover stofskiftet mellem blod og væv foregår, fx af næringsstoffer, ilt og kuldioxid. Den livlige stoftransport viser sig ved et stort antal små blærer, kaldet vesikler, i de små spejlæg. Endothel-cellerne skal dermed sørge for at kontrollere de mange substanser, der skal flyde ind og ud af et væv. De cellevægge, der er i direkte kontakt med lymfekarrene, er bittesmå kapillærer, som har den tætteste kontakt til lymfekar og celler. Og det er her, hovedrollen udspilles udi at undgå inflammationer bl.a. skabt af frie radikaler. Derfor hænger anvendelsen af Sano Kardio tomatekstraktet nøje sammen med udviklingen eller forebyggelsen af problemer med inflammationer i alle typer væv, fordi tomatekstraktet sørger for, at karvæggene kan bibeholde deres lidt glatte overflade, bevare deres elasticitet og sørge for, at de rette stoffer lander inden i cellerne, og resten bliver ført ud af kroppen.

Tre overraskende gode råd på falderebet

Interviewet skal til at slutte, vi skal i gang med at spise vores (sunde) aftensmad, Decker Weiss skal fortsætte sine morgenrutiner sammen med hans klienter. Vi nåede lige at spørge om, hvad han mener, er de tre bedste ting, vi kan gøre for vores sundhed:

  1. Undgå sukker – det er kimen til alle besværlighederne, kimen til de fleste inflammationer og hjerteproblemer.
  2. Spise mere plantebaseret, groft grønt og farverigt
  3. Glæde i livet!

Seks solmodne tomater i en kapsel, standardiseret, så hjertelægens klienter er garanteret den rette mængde aktive stoffer

I én lille kapsel er der intet mindre end seks store tomater med alle deres aktive stoffer sammen med resten af frugtens plantestoffer. Det kan kun lade sig gøre, hvis man omdanner sine fødevarer til en ekstrakt, hvor man med alkohol og vand får plantecellerne åbnet, så det strømmer ud med alle aktive stoffer i en letoptagelig form. Tomaterne dyrkes på solrige marker i USA og køres direkte ind på fabrikken, så de både er så friske som muligt og ikke lider tab af de aktive stoffer under transport.

Decker Weiss, som både er kardiolog og naturopath

”Antiinflammatorisk og antioxidativ kost er en sikker måde at opnå et optimalt helbred på. Det kan stadig være, at der er behov for medicin, men medicinen virker altid meget specifikt på fx blodtryk, hvorimod den plantebaserede kost virker til gavn for hele kroppen. Når vi tilbereder vores mad, tabes en række af de sundhedsfremmende stoffer, især når vi opvarmer tomater. Derfor er det ikke altid muligt at opnå de mål, vi har med kosten alene – her kommer kosttilskud ind i billedet”.

5.000 personer har været med i undersøgelserne

Decker Weiss har brugt tomatekstraktet til meget syge hjerte- og kredsløbspatienter og altså ikke som en erstatning for medicin og operationer, men for at forebygge, at man måske ikke får brug for endnu mere medicin eller at skulle vedblive med at få lagt kunstige årer ind. Og måske vil vi i forskningen fremadrettet kunne se, at færre mennesker får brug for både medicin og operationer. I blodprøver på 5.000 personer, som Decker Weiss har været involveret i, kom der en væsentlig positiv forandring i blodværdierne og dermed også, hvor grel en inflammation blodkarrene har været udsat for.

Læs også Lægemiddelstyrelsens rapport om brug af statiner og mulige bivirkninger. Du finder den på www.lægemiddelstyrelsen.dk og skriver ”viden om forbrug og bivirkninger ved behandling med statiner”.

Vi har udvalgt fem af hans patienter, som du kan møde på www.sund-forskning.dk.

Glad motion af enhver slags skal blive din trofaste følgesvend. Så du får rusket godt op i alle de små fine blodkar, så de kan udføre deres store arbejde.

Har du ikke rørt dig væsentligt i længere tid, så begynd forsigtigt, men få pulsen op gerne minimum 30 minutter hver dag.