Et nyt syn på antioxidanter

Antioxidanter


Tager vi på tur verden rundt og kigger på urter og bær, får vi let øje på en hel flok traditioner blandet med moderne forskning. De aktive stoffer er fundet, forskerne har haft planterne under lup, og resultatet er en mulig støtteterapi til aldersrelaterede øjensygdomme.
Her har vi fokus på den såkaldte tørre AMD. 

Af Marianne Palm

AMD (Aldersrelateret Macula Degeneration) er den mest almindelige årsag til svær synsnedsættelse i Vesten og betegnes i daglig tale som ”alderspletter på nethinden”. Omkring hver tiende dansker over 75 år har sygdommen, hvor der kan opstå forringet skarpt syn/læsesyn, da AMD påvirker sansecellerne i nethindens gule plet (macula lutea). Symptomer er fx billedudfald, sløret syn og synsforvrængning. Synsnedsættelserne varierer fra lette til meget svære og kan på sigt føre til blindhed.

Sygdommen optræder i to former: tør AMD og våd AMD. Sidstnævnte kan føre til betydelig synsnedsættelse inden for uger til få måneder. Årsagerne er ukendte, men det er dokumenteret, at en fremskreden alder samt rygning øger risikoen for at få sygdommen. Det er ydermere dokumenteret, at AMD i nogen grad er en arvelig sygdom. Derfor bør alle, hvis forældre har mistet syn på grund af AMD, have for vane at tjekke synet på et øje ad gangen med jævne mellemrum. (kilde: Øjenforeningen.dk 

 

Et kig på naturens muligheder
 I naturen findes der flere end 750 forskellige carotenoider. De bliver alle optaget og omdannet af planter, alger, bakterier og svampe, men dyr og mennesker er nødt til at få dem hver især gennem kosten. Blandt alle disse carotenoider er det kun lutein, der med sit indhold af zeaxanthin tilsyneladende kan gøre en forskel for øjets nethinde (retina). Det aktive stof indgår som en af de vigtigste bestanddele af den gule plet, macula lutea, som sørger for, at øjet ikke tager skade af den stråling, øjet modtager ved at filtrere især den del af lyset, som kaldes det blå lys. Denne beskyttelse af øjets nethinde gør, at man måske kan beskytte sig mod AMD, især den tørre form.

En metaanalyse på luteins virkning på AMD
I en metaanalyse kigger man på en lang række studier fra hele verden for at se, om man på tværs af (økonomiske) interesser kan sandsynliggøre, at fx lutein har en effekt på den gule plet i øjet og dermed på forskellige øjenproblematikker, i det her tilfælde AMD. I undersøgelsen indgik en række studier med i alt 1-176 patienter med AMD, hvor cirka halvdelen har fået placebo, altså kapsler uden aktivt indhold i. Forskerne kunne konkludere ved hjælp af de målemetoder, man bruger for at måle indhold af lutein i den gule plet, at der var en signifikant forskel mellem gruppen, der fik det aktive stof, og gruppen, der fik det inaktive stof. Det var vel at mærke ikke kun et enkelt parameter, der blev målt på, men alle kendte metoder var taget i brug. Ydermere kunne forskerne konkludere, at brugen af lutein til AMD var en sikker metode at anvende.

I undersøgelsen skelnede de tilsyneladende ikke mellem tør og våd AMD, hvilket giver mening, da begge diagnoser indikerer et henfald af den gule plet, og denne plet i nethinden indeholder netop store mængder lutein.

Kilde: Pubmed, EMBASE, Web of Science and Cochrane Library database op til April 2014.
Citation: Liu R, Wang T, Zhang B, et al. Lutein and zeaxanthin supplementation and association with visual function in age-related macular degeneration. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2015;56:252–258. DOI: 10.1167/iovs.14-15553


Trøst til øjne – øjentrøst
Forsøg har vist, at øjentrøst, Euphrasia officinalis L., som er blevet brugt traditionelt til forskellige øjenproblemer, har en inflammationshæmmende effekt. At dæmpe en inflammation kræver en påvirkning af bestemte immunkomponenter, og det ser ud til, at det er netop her, at øjentrøst kan gøre en forskel.

Trakya University Faculty of Medicine Balkan Med J 2014;31:29-36 © 2014, Assessment of Eyebright (Euphrasia Officinalis L.) Extract Activity inRelation to Human Corneal Cells Using In Vitro Tests Roman Paduch1, Anna Woźniak2, Piotr Niedziela3, Robert Rejdak

Blåbær fra Norden er de bedste
Anthocyaniner er et svært ord at udtale, men til gengæld en fryd for øjet, da den kraftige antioxidant ikke kun hjælper den gule plet med at blive beskyttet mod frie radikaler forårsaget af UV-stråling, men også kan forbedre blodcirkulationen i øjet og samtidig styrker øjets bindevæv ved at hindre skadelige enzymer i at ødelægge blodkarrene og dermed hele øjets opbygning af bindevæv.

New Nordic har valgt de vilde blåbær fra Norden, fordi de små bær indeholder ekstra store mængder af denne flavonoid, som netop er den, der danner det blå farvestof. Anthocyaniner finder du i alle farverige blå og røde grøntsager og frugter, men især de helt mørkeblå, næsten lillafarvede bær indeholder mest.

Til dig, der vil lidt tættere på det naturlige farvestof
Anthocyaniner er anthocyanidiner, der er koblet sammen med forskellige kulhydratgrupper. Anthocyaniner er ofte intenst farvede og forekommer specielt i blomsterne, men også i frugter og bær hos mange plantearter. Farverne kan fx være purpurrøde, blå, violette, højrøde og grålilla. Anthocyaniner anvendes som farvestof i fødevarer med E-nummeret E 163, ofte med navnet drueskalsfarve. Andet plantemateriale kan også være udgangsmateriale for ekstraktionen af farvestof til anvendelse i fødevarer, fx forskellige blomsterhoveder.

      

BLÅBÆR (Vaccinium myrtillus L.)
Vaccinium myrtillus er en særlig art hjemmehørende i Nordeuropa og en af de mest almindelige vilde planter i Sverige. Blåbærekstraktet i New Nordics Blueberry er fremstillet af den vilde Vaccinium myrtillus, som er mindre end de kultiverede blåbærarter og værdsat for dens intense farve og smag.

ØJENTRØST (Euphrasia officinalis L.)
Øjentrøst er en ca. 5-40 centimeter høj, enårig plante med parvis modstillede, takkede blade, hvide eller lyslilla blomster med mørkere striber og en gul plet. I produktionen af Blue Berry er det ekstrakt af hele planten, som bliver brugt i tabletterne.

TAGETES (Tagetes erecta L.)
Tagetes er en plante med friskt, grønt løv og med blomster, der kan minde om nelliker. Farverne varierer fra lysegul til orange. Det er plantens kronblade, som bruges i Blue Berry, og det er i disse, at der udvindes lutein.

I Blueberry fra New Nordic finder du også zink, kobber og A-vitamin, som bidrager til vedligeholdelse af et normalt syn.

Læs mere på www.øjenforeningen.dk, der har en udmærket gennemgang af antioxidanters virkning i øjet.

Husk også dine C-vitaminer, der ligesom de andre fødevarer, nævnt her i artiklen, har betydning for at stoppe frie radikalers ”bombardement” på de små øjenceller.

 Når bær og urter kan gøre en forskel for vores øjne

3 thoughts on “Et nyt syn på antioxidanter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *