At undgå soleksem handler ikke kun om at kravle ind i skyggen og smøre sig med solbeskyttelse, det handler i høj grad også om at forebygge i god tid, før strålerne rammer huden.
Af Marianne Palm
Er du typen, der let får soleksem, så gå i gang allerede nu med at få en eksemfri sommer. Det har tusindvis af danskere erfaret, når de gennem de sidste 30 år har brugt BetaFactor fra Berthelsens vitaminserie og med sund fornuft har forebygget den meget kløende og til tider smertende soleksem, der kan ødelægge selv den bedste ferie.
Du skal selvfølgelig stadig finde nogle gode muligheder for solbeskyttelse udefra, vel at mærke uden fuldstændig at blokere solens stråler, undtagen på meget sårbare skuldre eller på den tynde hud på oversiden af fødderne.
Men indefra skal du helst i gang, før forårets stråler rammer din hud. Det er betacaroten, der er det bærende element i BetaFactor, og netop disse carotener, som du også finder i farverige grøntsager og frugter, er særligt beskyttende for huden.
”At BetaFactor også hjælper på en gylden og flot brun farve, det er bare en ekstra bonus.”
Spis dig til en gylden hud
Du bliver lækker solbrun til sommer, hvis du begynder at tage én tablet BetaFactor hver dag, mindst 10 uger før, solen brager ned. Kosttilskuddet indeholder betacaroten, der styrker huden indefra og er med til at give din hud en ensartet, gylden glød. Betacaroten oplagres i underhudsfedtet og giver en vis solbeskyttelse, så du ikke så nemt bliver solskoldet. Det er også betacaroten, der giver gulerødder deres farve.
Den lækre, solbrune farve skyldes, at carotenoiderne i betacaroten fremmer produktionen af farvepigmentet melanin, som især mangler hos rødhårede. Melaniner er i stand til at absorbere sollys og fordele sollysets energi i huden uden skadelige følger.
I overhudens underste lag findes melanin, som er i stand til at absorbere sollys og fordele sollysets energi i huden uden skadelige følger. Når solen skinner på din hud, opstår der en proces, hvor nogle særlige celler begynder at producere mere melanin og spreder sig til overhuden. Melaninpigmenterne farver under denne proces huden mørkere.
I betacaroten findes også C-vitamin, der er med til at danne proteinet kollagen i hudens bindevæv. Kollagen beskytter de melaninproducerende celler mod skadelig iltning.
For at opnå den optimale effekt skal du tage kosttilskuddet i nogle uger, inden du skal ud i solen. BetaFactor kan ikke erstatte solcreme, så du skal fortsat smøre dig ind, som du plejer.
Berthelsen BetaFactor er fremstillet uden laktose, gær, sukker, gluten, farvestoffer og konserveringsmidler.
Læs mere på www.dkpharma.dk
Lidt fagsnak om betacaroten
Betacaroten er et carotenoid. Carotenoiderne inddeles i to hovedgrupper: Carotener og xantofyler. Carotener består af brint og kulstof, mens xantofyler derudover indeholder ilt-atomer. Betacaroten tilhører en gruppe gule og røde plantefarvestoffer – også kaldet pigmenter. Det er betacaroten, der giver gulerødder deres orange farve. Betacaroten er fedtopløseligt, dvs. at det optages bedst sammen med et fedtstof, hvilket sker i den øvre del af tyndtarmen. Betacaroten er også et provitamin, idet det kan omdannes til A-vitamin, når kroppen har behov for det. Betacaroten fremstilles også i en syntetisk udgave, der bl.a. bruges som farvestof i fødevarer.
https://denstoredanske.lex.dk/carotenoider
Hvorfor er flamingoer lyserøde?
Fælles for flamingoer og vildlaks er, at de begge lever af små skaldyr og alger, heriblandt rødalger, og alt afhængig af hvor i verden dyrene lever, varierer de i farven, da kosten ændrer sig. Skaldyrene og algerne indeholder nemlig store mængder betacaroten, som både vildlaks og flamingoerne optager. Det gør, at laksens kød bliver lyserødt/orange, mens flamingoens fjerdragt bliver lyserød/orange.