Få styr på stofskiftet

Faa-styr-på-stofskiftet_0

 

Af Bjørn Falck Madsen.
Denne artikel er udgivet i magasinet sund-forskning.dk i april 2012.

 

Forbavsende mange sundhedsproblemer kan skyldes et dårligt fungerende stofskifte og mangel på sporstoffet selen. 

Sig lige til, hvis noget af dette virker bekendt: øget svedproduktion, søvnløshed, hårtab, skøre negle, diarré.

Kan du nikke genkendende til disse eller andre symptomer, som du i lang tid har været plaget af og føler, at du ikke kan gøre noget ved?

Jamen, så kan det være dit stofskifte, den er gal med, og så har du med stor sandsynlighed mangel på stoffet selen.

 

Nøglen til stofskiftet 

Selen er et mineral, som findes i visse fødevarer. Stoffet er blandt andet nødvendigt for, at skjoldbruskkirtlen kan fungere normalt.

Denne kirtel (der har form som en sommerfugl) sidder lige under struben. Det er kroppens ”kontrolrum”, fordi alle stofskifteprocesser i cellerne styres af denne kirtel.

Hvis skjoldbruskkirtlens funktion forstyrres, kan det blandt andet føre til problemer med:

  •  neglene og håret
  •  vægten
  •  hormonerne
  •  humøret
  •  fordøjelsen

 

Selentabletter er løsningen 

Indtaget af selen i størsteparten af Europa er faldet drastisk. Dette kan måske forklare stigningen af mange af de sygdomstilstande, vi er plaget af.

I England er gennemsnitsindtaget af selen blevet halveret i løbet af de seneste årtier, og selenindholdet hos finnerne var bekymrende lavt, indtil den finske regering i midten af 1980’erne ved lov indførte tvunget selenberigelse af kunstgødningen.

Eksperter hævder, at man skal have mindst 100 mikrogram selen dagligt for at kunne opretholde kroppens selen-afhængige funktioner, men de fleste europæere får kun halvt så meget eller mindre.

Et tilskud i tabletform er en oplagt løsning på det problem, hvis man da ikke ved, hvordan man dækker behovet med kosten.

Selen i doser på 100-200 mikrogram er sikkert for kroppen og kan samtidig rette op på en række problemer, som kan være forårsaget af forstyrrelser i skjoldbruskkirtlen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *