Problemer i urinvejene

Problemer-i-urinvejene_0

 

Af Marianne Palm.
Denne artikel blev trykt i  magasinet sund-forskning.dk –  april 2012.

 

Blærebetændelse, vandladningsproblemer, væske ophobning

Øv, problemer med vandrørene; de drypper og forårsager kaos, man skal ringe efter VVSmanden, og man skal have placeret skåle og spande strategisk korrekt.

Hvis dette nedbrud foregår i vore egne interne ”vandrør”, er det mindre synligt, men resultatet lige så kaotisk. Men her er det heldigvis i vores magt selv at gøre noget ved det.

 

Hvad er urinvejenes opgave ? 

Urinvejene er en del af det system, som har til opgave høfligt at vise organismens affaldsstoffer vejen ud. Nyrerne filtrerer blodet, fjerner giftstoffer og andre affaldsprodukter og sender dem videre ned igennem urinrøret til blæren, hvorfra de ledes ud af kroppen via urinrøret. Nyrerne tilbage-absorberer også vand og mineraler for at opretholde den rette balance i kroppen.

I blæren modtages og opbevares urinen. En rask, voksen person producerer cirka 1-1½ liter urin dagligt.

 

Hvad er det så, der går galt, når rørsystemet ikke fungerer? 

Der er mange muligheder – nogle er faktisk en direkte årsag af vores dårlige vaner. Hvis nyrerne ikke virker optimalt, vil det betyde, at giftstofferne bliver sendt tilbage til blodbanen i stedet for at blive filtreret fra. Dette vil som oftest medføre, at du får kedelig hud, føler dig træt, døjer med hovedpine og generelt føler dig sløj.

Dårligt fungerende nyrer afsløres ofte af hævede øjne, mørke rande om øjnene (panda-øjne), hævede fingre og tæer og smerter i lænden. Jo mindre vand du drikker, jo mere vil nyrerne forsøge at holde fast ved det vand, de har. Desværre vil folk, der lider af væskeophobninger, oftest drikke mindre vand, og det gør kun problemet værre!  Nyrerne er også med til at regulere blodtrykket.

 

Hvis nyrerne ikke virker optimalt, vil det have en negativ effekt på blodtrykket. 

Urinen er steril, indtil den når blæren – men herfra vil en eventuel infektion kunne bevæge sig baglæns op nede fra urinrøret. Blærebetændelse og gentagne urinvejsinfektioner er almindelige problemer for kvinder, og de optræder hyppigere i forbindelse med seksuel aktivitet, p-piller, stress og hvis der ikke spises sundt med mange grønsager og frugter. Det er som regel colibakterier, der er årsag, så undgå dem ved altid at tørre dig forfra og bagud, og hav masser af vand i blæren inden samleje.

Så kan du efter samlejet tisse eventuelle vildfarne bakterier ud, så de ømfindtlige slimhinder i blæren slipper for et bakterieangreb.

 

Tips

Du kan få masser af gode tips til blærebetændelse i klassikeren Alfred Vogels bog: Den lille Doktor. Køb den hos din lokale helsekostbutik.

 

Ved akut blærebetændelse

 • Drik masser af vand
 • Tag Solidaforce dråber, de fremmer nyrernes arbejde, skaber et gunstigt miljø i urinvejene, virker let vanddrivende og modvirker infektioner og katar. Drik gerne 50 dråber tre gange daglig af tinkturen.
 • Vælg et stærkt C-vitamin præarat, fx AL-C, og spis gerne tre gram om dagen. C-vitaminer gør urinen mere sur, og bakterierne har sværere ved at klæbe sig fast på slimhinden i blæren.
 • Drik tranebærjuice, men hold øje med, at juicen ikke er fyldt med sukker. Du kan også få tranebær som kosttilskud eller som naturlægemiddel. Tranebær kan ligesom C-vitamin – og sandsynligvis endnu bedre – hindre bakterierne i at klæbe sig fast.

 

​Væskeophobninger

 • Sørg for rigelig med væske, det hjælper på væskeophobninger!
 • Tag Solidaforce dråber, som er let vanddrivende.
 • Brug urter med et naturligt indhold af kalium og andre mineraler, som styrker nyrer og urinveje. Er du til urtete, findes der et væld af muligheder. Nogle af de bedste er gyldenris og mælkebøtteblade.
 • Undgå overdreven brug af salt. Er du en “slat-grid”, så prøv med en urtesalt, Herbamare eller Trocomare.
 • Spis masser af grønne grøntsager, som styrker nyrerne.

 

Generelt for nyrerne

 • Drik 1,5-3 liter vand om dagen.
 • Undgå overdreven brug af salt og hvidt sukker.
 • Spis asparges, som virker stimulerende på nyrerne.
 • Tag Solidaforce dråber som virker anti-inflammatorisk, modvirker infektioner og har en positiv effekt på kramper i nyrerne. I løbet af et par uger kan du måske se og mærke en forskel; dine øjne bliver pænere, og dine smerter i lænden forsvinder gradvist.

 

For inkontinens

 • Tag et tilskud af kisel og andre mineraler, som fx Biorto Multimineral. Suppler med bækkenbundsøvelser og akupunktur.

 

For prostata problemer:

 • Få tjekket hos lægen, at der er tale om en godartet forstørrelse.
 • Tag et tilskud af Biorto Stærk Zink 30 mg dagligt.
 • Tag 1 stk. Prostasan dagligt, den hæmmer prostatavækst og de medfølgende symptomer.
 • Læs artiklen om savpalme her i magasinet eller på www.sund-forskning.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *