Til kamp mod kræften

shutterstock_159716882

 

Et opstød for mænd! Et meget lille hurra for de nye kostanbefalinger. Stort hurra for, at fødevarestyrelsen alligevel tør at blive klogere…

sund-forskning.dk har ikke glemt, at der er kommet nye kostråd til danskerne. Vi er blot ved at grave et spadestik dybere end de lidt (meget) banale kostråd, Fødevarestyrelsen er kommet med. For hvad bygger deres udmeldinger på? Det ser vi nærmere på de næste mange måneder, men allerførst:

I en af de rapporter, der  ligger til grund for deres arbejde, finder vi endelig en ny passage baseret på internationale studier. Hvor danske læger og ministerier har vrænget på næsen af brugen af fx mineraler, må de nu erkende: Selentilskud på 200 mcg kan forebygge prostatakræft. 

Læs mere her.

 

 

Danske mænd har fået et nyt våben: Tablet beskytter mod den mest almindelige kræftsygdom

 

Problemet:

Hvert år får over 4.000 danske mænd stillet diagnosen prostatakræft. Det er er den mest almindelige kræftform blandt mænd her i landet og forekommer næsten dobbelt så hyppigt som lungekræft.

Hidtil har man ikke vidst, hvordan man kunne forebygge netop denne kræfttype, men nu har forskerne fundet frem til en helt specifik kilde til beskyttelse: sporstoffet selen.

 

Løsningen:

Danskere indtager relativt lidt selen :med andre europæiske folkeslag. Skal man øge sit selenindtag, er man nødt til at spise væsentligt mere paranødder, fisk og indmad, som er de bedste selenkilder. Der findes ligeledes et lægemiddel (SelenoPrecise), som er udviklet specifikt til at forebygge og afhjælpe selenmangel.

1 tablet indeholder 100 mikrogram organisk selen, hvilket er omtrent det dobbelte af, hvad en gennemsnitsdansker får. Ifølge DTU kræves der 200 mcg selen om dagen for at få en forebyggende effekt, det kan kun lade sig gøre med et selen-lægemiddel, som er godkendt til en daglig dosering på 100 til 200 mcg.

Fordelen ved at indtage SelenoPrecise er, at der er dokumentation for, at 88,7% af selenindholdet optages i organismen. Der er ingen dokumentation for, hvor meget af fødens selen, vi rent faktisk optager.

 

Baggrunden:

På baggrund af en systematisk gennemgang af 12 offentliggjorte videnskabelige undersøgelser af sammenhængen imellem selen-indtag og forekomst af prostatakræft har forskere fra World Cancer Research Foundation (WCRF) fundet en reduceret risiko for prostatakræft:

  • Over 5.000 mænd indgår i materialet
  • Højere selenniveau i blodet betyder lavere risiko for prostatakræft
  • Jo lavere selenindhold en person har i forvejen, desto større beskyttende effekt vil et øget selenindtag have

 

På baggrund af WCRFs analyse skriver DTU Fødevareinstituttet i en ny rapport (”Evidensgrundlaget for Danske Råd om Kost og Fysisk Aktivitet”) følgende:

Selentilskud (200 mikrogram/dag) reducerer risikoen for prostatakræft”

Nordisk Råd har ligeledes revideret de nordiske næringsstofanbefalinger og har øget det anbefalede selenindtag for mænd (og kvinder).

 

4 thoughts on “Til kamp mod kræften

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *