Hvis du vil passe godt på dine nyrer, er fede fisk og fiskeolietilskud begge nyttige, viser ny forskning.
Af Bjørn Falck Madsen
Kronisk nyresygdom er en tilstand, hvor nyrernes funktion gradvist bliver dårligere. Et sted imellem 10 og 12 procent af verdens mænd og kvinder lider af denne sygdom, som øger risikoen for nyresvigt, hjerte-kar-sygdom og dødelighed. Med den stigende forventede levetid repræsenterer kronisk nyresygdom en stadigt større sundhedsudgift og samfundsproblem, så det er vigtigt at finde nye måder at forebygge sygdommen på. Her kommer fisk ind som en lidt overraskende mulighed. Forskere fra Nanfang Hospital, Southern Medical University i den kinesiske Guangdong-provins, har netop offentliggjort en omfattende undersøgelse, som viser, at folk med et højt blodindhold af omega-3-fedtsyrer har en signifikant lavere risiko for at udvikle kronisk nyresygdom.
Mere omega-3, lavere risiko
Der er tale om en omfattende undersøgelse foretaget på over 400.000 mænd og kvinder, som alle var registreret i UK Biobank. Det er en stor database med sundhedsinformation om befolkningen i Storbritannien. Deltagerne skulle udfylde spørgeskemaer med detaljerede oplysninger om deres kostvaner og indtag af fisk og fiskeolietilskud. Forskerne kunne efter en opfølgningsperiode på 12 år se, hvor mange af deltagerne der havde fået kronisk nyresygdom. Når de samtidig kiggede på indtaget af fisk og fiskeolie blandt dem med og uden kronisk nyresygdom, kunne de se, hvordan folk med et højere indhold af omega-3-fedtsyrer i blodet havde en markant lavere risiko.
Beskytter mod inflammation
Forskerne kan ikke sige præcis, hvad det er, som giver den beskyttende effekt, men tidligere undersøgelser viser, at omega-3-fedtsyrer sænker niveauet af fedtstoffer i blodet (kolesterol, triglycerider, m.v.), sænker blodtrykket, forebygger inflammation og beskytter laget af endothelceller, som beklæder blandt andet indersiden af nyrerne og blodkarrene. Der er ligeledes forskning, som kæder lavt omega-3-indhold i blodet sammen med en øget forekomst af kronisk nyresygdom samt en forringet kreatinin-udskillelse. Kreatinin produceres i muskelvæv og i forbindelse med nedbrydning af proteiner og udskilles ved filtration af blod i nyrerne. Nyrernes evne til at udskille kreatinin afspejler, hvor godt de fungerer.
Fiskeolie i kapselform kan også bruges
Der er i det hele taget et hav af sundhedsfordele forbundet med at spise fisk, og det er især de fede fisk som sild, laks og makrel, der er sunde, eftersom de har det højeste indhold af omega-3-fedtsyrerne EPA og DHA. Desværre er det ikke alle, der bryder sig om fisk, og det er derudover langt fra alle, der får den anbefalede mængde fisk i deres kost. Her vil et fiskeoliepræparat være et både praktisk og sundt alternativ, og hvis kvaliteten af præparatet er høj, vil det kunne give nøjagtig de samme sundhedsfordele som at spise frisk fisk.
Effektivt til at sænke triglycerider
For en del år siden offentliggjorde forskere fra Universitetet i Kuopio i Finland en undersøgelse, hvor de sammenlignede effekten af at spise fisk fire-fem gange om ugen og daglig anvendelse af fiskeoliepræparatet Bio-Marin Plus. Målet var sænkning af blodets indhold af triglycerider, som er en type blodfedt, der sættes i forbindelse med øget risiko for hjerte-kar-sygdom. Det viste sig, at der var stort set samme effekt af at spise fisk og tage fiskeolie i kapselform. Hvis endelig man skal tale om en forskel, har fisk den fordel, at det også indeholder jod, D-vitamin, selen og andre næringsstoffer. Omvendt er fiskeolien i Bio-Marin Plus et renere valg end frisk fisk, fordi olien er oprenset, så dens indhold af miljøforurening er langt under den nedre grænseværdi.
Kilde: Nutrients, januar 2023