Forskere afslører hidtil ukendt virkning af magnesium

 

 

 

Med en helt ny undersøgelse har amerikanske forskere fra Vanderbilt-Ingram Cancer Center påvist, at magnesium kan op- og nedjustere D-vitaminniveauet i blodet. Det forudsætter dog, at der er nok magnesium til stede i kroppen. Det er vigtig viden for alle, der tager D-vitamin hver dag.

 

Af Bjørn Falck Madsen, videnskabsjournalist
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

Mange får at vide af deres læge, at de skal tage et D-vitamintilskud, fordi de har lavt D-vitaminindhold i blodet. Ifølge en helt ny undersøgelse skal man dog også huske at kigge på sit magnesiumindtag, eftersom dette mineral spiller en hidtil ukendt rolle i forbindelse med regulering af kroppens D-vitaminstatus. Undersøgelsen, som er offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition, viser nemlig, at magnesium både kan op- og nedjustere mængden af D-vitamin i blodet, og det er første gang, man har observeret det.

 

Påvirker folk forskelligt

Det nye studie var en del af en større undersøgelse (Personalized Prevention of Colorectal Cancer Trial), som er en dobbelt-blind, randomiseret, placebo-kontrolleret undersøgelse af magnesiums rolle i forebyggelsen af tarmkræft. Deltagerne, som var mellem 40 og 85 år gamle, blev tilfældigt inddelt i grupper, der enten fik magnesium eller tilsvarende placebo. Forskerne observerede i den forbindelse, at magnesium påvirkede folk forskelligt, afhængigt af deres D-vitaminindhold i blodet til at begynde med.

 

Optimerer blodets indhold af D-vitamin

Hos personer med lavt D-vitaminindhold (under 30 ng/mL) i blodet fik magnesium-tilskuddet mængden af målbart D-vitamin til at stige. Omvendt skete der et fald i D-vitaminindholdet hos dem, der i forvejen havde et indhold på 30-50 ng/mL D-vitamin i blodet. Forskerne kan ikke umiddelbart forklare, hvilke mekanismer der er ansvarlige for denne op- og nedregulering, men de mener, at magnesium påvirker forskellige enzymer, der enten aktiverer eller deaktiverer D-vitamin.

 

Udbredt mangel på magnesium

Den nye viden er vigtig, da den kan gøre folk i stand til at hæve deres D-vitaminindhold i blodet til et passende niveau ved blot at sørge for, at de foruden D-vitamintilskuddet også tager ekstra magnesium – eller i det mindste sørger for at få nok magnesium fra kosten. Får de ikke nok magnesium, vil det gå ud over de forskellige regulerende mekanismer, hvilket kan medføre, at de aldrig når op på det ønskede D-vitaminniveau, selvom de tager tilskud af D-vitamin. Ifølge forskerne bag den nye undersøgelse får cirka 80 % af amerikanerne ikke nok magnesium fra kosten, og det kan tænkes, at et lignede billede tegner sig i andre vestlige lande.

 

Dansk magnesiumpræparat mod leverskader

Magnesium har i forvejen stor betydning for kroppen. Stoffet indgår i over 300 forskellige enzymprocesser, som blandt er helt centrale for muskler, tænder, psyke og immunforsvar. Leveren er også afhængig af magnesium, har det vist sig. En undersøgelse, offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Substance Abuse, Treatment, Prevention, and Policy, har vist, at det danske magnesiumpræparatet Bio-Magnesium fra Pharma Nord havde en gunstig indvirkning på niveauet af leverenzymer hos forsøgspersoner med konstateret alkoholmisbrug og måske kan være med til at mindske risikoen for, at folk dør af alkoholbetinget leversygdom.

 

4 thoughts on “Forskere afslører hidtil ukendt virkning af magnesium

 • Wow, marvelous blog format! How long have you been blogging for?
  you made blogging glance easy. The total look of
  your website is great, as well as the content material!
  You can see similar here sklep internetowy

 • Wow, incredible blog format! How long have you ever been blogging for?
  you make blogging look easy. The whole look of your website is magnificent, let alone the content!
  You can see similar here e-commerce

 • Wow, wonderful weblog structure! How long have you been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The whole glance of your
  web site is fantastic, let alone the content!
  You can see similar here e-commerce

 • Wow, awesome blog structure! How long have you ever been running
  a blog for? you make blogging glance easy. The whole glance of your web site is excellent, as well as
  the content! You can see similar here dobry sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *