Fra den australske bush til moderne problemstillinger

 

 

Er du flittig bruger af naturlige midler til små og store hudproblemer, er du sikkert stødt på den helt særlige australske olie fra det lille stedsegrønne træ, tea tree – Melaleuca alternifolia. Olien fra bladene bliver udvundet og anvendt til at fjerne bakterier, svampe og andre bæster, som vi meget gerne vil være fri for på huden.

 

Af Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2019

 

Når australske farmere langt fra alfavej ikke havde hurtig adgang til kemiske midler for at slå uønskede svampe ihjel, brugte de oprindelige aboriginals tips & tricks, og her har tea tree olien fra træet med den lyserøde bark været anvendt i hundredvis af år. I dag er al eksport af tea tree olien kontrolleret af den australske stat, så vi altid kan være sikker på et rent produkt, og det er jo et must-have, når vi smører vores poder eller tæer ind i produkter med den lidt skarptduftende, men meget virksomme olie. Der findes forskellige koncentrater af olien, afhængig af hvor du skal bruge den.

 

Til behandling af svamp på hud og negle skal det være 100 % ren TTO, da svampesporer er noget af det sværeste at bekæmpe – både for TTO og for andre produkter. Men til alt andet, fx bumser og rifter, skal du bruge en 4,99 % koncentrat.

I serien fra TTO findes både 4,99 % og 100 % ren olie, hvor et par dråber er nok, men ved svamp skal du fortsætte – og gerne et par gange om dagen og fortsætte, til den er helt væk.

 

Har du svamp
Svampe trives bedst, hvor der er fugtigt. Sørg derfor altid for at holde et område rent og tørt, og gå gerne uden sokker, trusser eller en gnavende BH, så ofte det er muligt.

Undgå brug af sæbe, som blot generer hudens naturlige mikroflora, men vask i koldt eller lunkent vand, tør efter, luft området, og smør et par dråber TTO på. Du kan også forebygge ved altid at anvende TTO Skinwash. Og nej, det dufter ikke særlig godt, lige når du anvender det, men den duft fordamper efter få minutter. Det er bare tegn på, at det er effektivt…

 

Når tandkødet trænger…
Tea tree olie bør ikke drikkes, men har du et lokalt område inde i munden med svamp, kan du fortynde med en til fire dele vand og duppe på området (ikke babyer og børn, det er en meget ”voksen” smag). Suppler gerne med en fortynding af Valleforce, du kan gurgle med. Valleforce retter op på den naturlige mikroflora, mens TTO (Tea Tree Olie) fjerner uønskede væsner, hjælper på hurtigere såropheling, hvis der er lidt tendens til bakterier, fx i en bums.

 

Et par dråber af TTO kan også hældes i tandpasta og anvendes i den daglige tandbørstning.

 

En bums og en byld, skægpest eller bare irritation
Er du typen, der ofte får bylder, skal du selvfølgelig forebygge inde- og udefra. Udefra kan du undgå at irritere dine hårsække ved at skrue ned for intimbarbering, indefra bør du gå til en faglig dygtig behandler fx en biopat for at få lokaliseret, hvorfor dit immunforsvar ikke kan undgå disse betændte områder.

Hvis du er lidt hurtig i vendingen, når du mærker, at en ny byld er på vej, så smør tea tree olie på, og måske den aldrig får lov til at udvikle sig. Men ellers er det lægens opgave at fjerne både infektion og den hinde, bylden vokser inde i. Det interessante er, at bylder ikke er særligt lette at nå indefra, når de først er opstået. Det er meget lettere, når du mærker det allerførste tegn, at gøre noget udefra gennem huden.

Hvis man har problemer med skægpest/irritation efter barbering, kan man bruge lotion efterfølgende, og hvis man bruger en ”gammeldags” skraber, kan man fugte huden og komme sæbefri vask på inden barbering og bruge den som ”glide sæbe”.

 

Alle TTO-produkter er tilsat plejende og velgørende ingredienser. E-vitamin er tilsat for at mindske risikoen for oxidering af tea tree olien i produkterne, men virker også som antioxidant for huden ved at beskytte huden mod frie radikaler. Endvidere virker E-vitamin blødgørende, cellefornyende og beroligende for huden.

 

Svamp i underlivet kan både forebygges og behandles med Salufem intimsalve, der er et hit både til smårifter og til at modvirke svamp og andre irritationer. Den ødelægger ikke sædkvaliteten, er blød og let at anvende, klistrer ikke og forstyrrer heller ikke den naturlige mikroflora.

 

Svamp mellem tæerne lugter, er grimt og er svær at få bugt med, hvis man ikke er over den hver dag. Luft tæerne, tør dem grundigt, og smør med TTO. Har du tendens til svamp på større områder af huden, har Novasel også udviklet Skin Wash og Lotion, der kan gøre en forskel.

 

Se hele serien på www.novasel.dk eller spørg din lokale helsekost.

 

Det er ikke lusetid lige nu, men forebyg! Tilsæt shampooen nogle dråber et par gange om ugen. Så skrider lusene videre til en anden paryk.

 

Børnesår skal behandles af lægen med salve med antibiotika, men også her kan TTO (4.99%) gøre en større forskel.

 

Fordelen ved TTO er, at de aktive stoffer i olien kun går efter de for kroppen skadelige bakterier, ikke efter den naturlige mikroflora.

 

Melaleuca alternifolia

Dansk navn: Australsk te-træ
Engelsk navn: Tea Tree

Familie: Myrtaceae
Droge: Olie fra blade

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *