Fra den dybeste saltsø i Utah til alle os, der sveder

Drawind of human brain and electrolytes

 

Fra den fjerde største saltsø i Utah, Great Salt Lake, opdagede man en helt unik sammensætning af mineraler, som minder meget om almindeligt havvand. Når man fjerner saltet, får man en kraftig koncentration af en stribe af mineraler og især magnesium, som jo i dag er kendt for sin virkning på urolige muskler og et sensitivt sind.

Af Marianne Palm

Spormineraldråber har en høj elektrisk ledeevne og indeholder magnesium, der blandt andet medvirker til, at dine muskler og dit nervesystem fungerer normalt, og at du føler dig mindre træt og udmattet. Desuden medvirker magnesium til at omdanne energi i kroppen og til at opretholde din væske- og saltbalance, også kendt som elektrolytter.

Væske- og elektrolytbalance er to forskellige ting

Elektrolytter er ioner, men i daglig tale omtales de ofte som ”salte”, et lidt misvisende ord, der dækker over natrium (Na+), kalium (K+), klorid (Cl-) og magnesium (Mg2 +).

Mange sammenblander væske- og saltbalancen, som er to forskellige ting. Hvis du tænker, at du kan blive dækket ind af kun at drikke vand, så risikerer du, at du ”afmineraliserer” kroppen, hvilket kan skabe unødige smerter, svimmelhed, muskelkramper efter sport og mange andre symptomer. Så sveder du meget, skal du ikke kun tænke mere vand, du skal også tænke mineralbalance.

Hvis du glemte dine elektrolytter i den varme sommer …

Great Salt Lake er en saltsø, et fænomen, som opstår, fordi søen ikke har noget afløb, men kun tilløb af vand fra omgivende floder. På grund af fordampningen er koncentrationen af mineraler meget højere end i almindeligt havvand, en fordampning, der svinger i årstiderne, og indimellem er saltkoncentrationen så stærk, at man ligesom i det Døde Hav kan flyde på overfladen. Når man udvinder spormineralerne, som Natur-Drogeriet har på sin helsehylde, er saltet naturligvis fjernet, og tilbage er alle de andre helt naturlige mineraler. Også her i kolde Danmark, hvor vi i skrivende stund kan se tilbage på en meget varm sommer og måske på diverse udfordringer, fordi vi glemte at kigge på vores elektrolytter.

Hvis du opholder dig i varmen mange dage i træk og samtidig dyrker sport uden at få de nødvendige salte, du har svedt ud, vil du konstant være dehydreret.

Det kan spormineralerne fra Utah være med til at ændre på. De er nemme at hælde i vandflasken, og sammensætningen i den dybe saltsø gør, at du får en meget stor andel af dit magnesiumbehov og alle de andre mineraler dækket ind i løbet af dagen.

Omkring 60 pct. af kropsvægten er væske, hvilket hos en person på 90 kilo udgør ca. 54 kilo. Selve den totale væskemængde er helt afhængig af kroppens mængde af muskelvæv og fedt. Muskelvæv indeholder meget væske i forhold til fedt, som indeholder ganske lidt væske.

(Kilde: Purepower.dk, som har specialiseret sig i kosttilskud til elitesportsudøvere).

Spormineralerne er lette at hælde i din vandflaske og supervigtige for dig, der sveder meget, hvad enten det er på grund af sportsaktiviteter eller hedeture …

One thought on “Fra den dybeste saltsø i Utah til alle os, der sveder

  • Wow, incredible weblog structure! How long have you ever been running a blog for?
    you make blogging look easy. The total look of your web site is magnificent, let alone the content!
    You can see similar here ecommerce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *