Fup og fakta om fluorid i tandpasta

 

De senere år har der floreret myter om, at fluorid (også kaldet fluor) i tandpasta er farligt. Typisk fordi fluorid i tandpasta forveksles med de fluorerede stoffer, der fx findes i pizzabakker og rengøringsmidler, i hønsefoder, på industrigrunde, i vores landbrugsjord – og de stoffer er faktisk farlige, fordi de alt for let kan hobe sig op i vores kroppe. Det har fået nogle til helt at fravælge tandpasta med fluorid, baseret på en misforståelse. For pizzabakkers flourerende stoffer har intet med flourid at gøre.

Af Mariane Palm

Fluorid forhindrer caries i at udvikle sig

Studier og erfaringer har i årtier vist, at fluorid hæmmer udviklingen af caries, hvilket bygger på omfattende viden om de hårde tandvævs opbygning og sygdomsforhold. Fluorid sænker simpelthen hastigheden af udviklingen af caries. Tandbørstning med tandpasta med fluorid menes derfor at have en stor del af æren for nedgangen i caries (huller i tænderne) i den vestlige verden de seneste årtier, og har man rejst rundt i lande uden denne viden hos befolkningen, er man ikke i tvivl. En tandbørste er ikke nok, der skal også tandpasta til.

Flour skal kun anvendes i små mængder

Selvom fluorid ikke kan sammenlignes med fluorerede stoffer, er fluorid giftigt i store mængder og bør derfor holdes uden for små børns rækkevidde. Et lille barn skal indtage mere end tre tuber almindelig tandpasta med fluorid på én gang og en voksen mere end 15 tuber, før det er decideret livsfarligt. Heldigvis kræves der kun meget små mængder fluorid til at kontrollere caries. (1)

Fakta

Indtaget af fluorid i tandpasta udgør for den enkelte kun en lille del af det samlede daglige fluoridindtag, der primært kommer fra fluorid fra naturlige kilder som drikkevand og visse fødevarer (1)

Hvad er forskellen på fluorerede stoffer og fluorid i tandpasta?

Fluorerede stoffer er en gruppe kunstigt fremstillede kemiske stoffer (langkædede molekyler), der går under fællesbetegnelsen PFAS eller PFC.

De er kendetegnet ved, at de har lang nedbrydningstid i naturen og ophober sig i organer på dyr og mennesker, hvor de kan påvirke organismen negativt.

Nogle af stofferne er bl.a. mistænkt for at sænke immunforsvaret, give anledning til forhøjet kolesterol, forårsage cancer eller påvirke forplantningsevnen negativt. De fluorerede stoffer anvendes bl.a. i fødevareemballage, rengøringsmidler og imprægneringsprodukter.

Fluorid i tandpasta er et helt andet kemisk stof end de fluorerede stoffer og har ikke de samme negative egenskaber. Det kemiske stof, der findes i tandpasta, er et fluoridsalt, der indeholder fluor-ionen (F-). Fluor-ionen kaldes netop fluorid.

(Kilde: Tandlægebladet, januar 2020)


Kilde:

(1) Artikel bragt i Tandlægebladet, januar 2020: ”Fluorid i dentalprodukter kan ikke sidestilles med fluorerede stoffer” af Line Staun Larsen, adjunkt, tandlæge og ph.d. ved Aarhus Universitet.

Flourtandpasta – skal – skal ikke

Det kan være svært at være forbruger og især på sine børns vegne. Hvordan skaber jeg det smukkeste sæt tænder gennem hele livet, og skal det absolut være med flour?

Bølgerne kan gå højt, og inden du tager et aktivt valg, så kig på den foregående side, for forskerne i tænder er ikke i tvivl: Du bør bruge flour i din tandpasta, i små mængder naturligvis, og små mængder er faktisk nok til at forebygge huller i tænderne.

At sukker er den største synder mod tændernes evne til at undgå huller, er vist velkendt for de fleste. Det samme er at børste tænder minimum to gange om dagen. Til gengæld ved de færreste, at der er store fordele ved at vælge en tandpasta, der har aktive ingredienser fra aloe-planten. Man ved fra studier:

 • at den kan støtte det lokale immunsystem i munden.
 • de aktive stoffer trænger ned i eventuelle tandlommer og hjælper med at beskytte slimhinde og gummer mod forfald.
 • de aktive stoffer i aloe-planten kan også fjerne ømhed, irritationer og dermed overfladiske tandkødssmerter ved at hindre betændelse og inflammationer.

Du kan blande to tandpastaer og få det bedste fra to verdener

Avivir Tooth Paste tandpasta – med eller uden flour – indeholder 60 pct. økologisk aloe vera med et højt og standardiseret indhold af de aktive stoffer, og man ved fra studierne, at tandpastaen med aloe vera virker reparerende på rødt og hævet tandkød.

Produktet er også tilsat Q10, som sammen med indholdet af allontoin skaber bedre betingelser for slimhinderne i mundhulen.

Baking soda er også tilsat for at modvirke dannelsen af tandsten og gøre tænderne glattere – og hvidere.

Ekstra plaget tandkød eller irriterende gener fra dine forfædre?

Ikke alle er født med en guldske i mundhulen, og der er flere, der har sværere ved at danne de enzymer, som ellers kan holde huller væk fra tænderne eller bevare et sundt tandkød så længe som muligt. Prøv i en månedstid at gurgle efter hver tandbørstning med Avivir Drikke Aloe Vera Naturel. Synk, og du får en ekstra støtte til din fordøjelse.

Forskningen taler også sit tydelige sprog om aloe-plantens egenskaber

Aloe vera-plantens gelagtige substans har været brugt i århundreder på mange kontinenter, bl.a. i Asien, Afrika og Sydafrika. Studier og erfaringer, som er gjort gennem brugen og ikke mindst er bekræftet gennem mange små og store forskningsprojekter, viser, at aloe vera-plantens aktive stoffer kan afhjælpe:

 • Tørre slimhinder
 • Mundsår
 • Forebygge paradentose ved at forbedre det lokale immunforsvar og undgå plakdannelse

(Kilde; J Altern Complement Med. 2013 May;19(5):429-34. doi: 10.1089/acm.2012.0164. Epub 2012 Dec 16.)

2 thoughts on “Fup og fakta om fluorid i tandpasta

 • Wow, incredible weblog structure! How long have you ever been running a blog for?
  you made running a blog glance easy. The full look of your site is excellent,
  as neatly as the content! You can see similar here ecommerce

 • Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my website to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Kudos! You can read similar text here:
  Backlink Building

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *