Giv din qi et kick

QI - Tai Chi

 

Vi kan vel alle blive enige om, at de sidste måneder har været udfordrende på en måde, som har drænet kroppen for energi. Måske tilhører du dem, hvis livsenergi nærmest er suget ud af kroppen, og du har måske ikke lyst til andet end at smide dig på sofaen og konsultere din personlige terapeut Netflix. Lær begrebet qi at kende, og hvordan du kan få energi tilbage i kroppen. Måske skal du lade urter hjælpe dig lidt på vej.

Af Benedikte Mikkelsen

Kender du betegnelsen qi, udtales tji eller kii (afhængigt af hvem der snakker), der står for den energi og livskraft, som alt gennemstrømmes og består af. Qi oversættes som oftest til vital energi, som flyder i alt levende, både mennesker, dyr, i naturen og alt derimellem. Begrebet har sin oprindelse i den Traditionelle Kinesiske Medicin (TCM), hvor det omhandler mange forskellige vinkler til at arbejde med at holde krop og sind i balance i bestræbelsen på den sunde og raske krop. Derfor er det altså af vital betydning, at du forstår livsenergien for at forstå dig selv bedre, så du trives.

Qi er den overordnede kinesiske betegnelse, som dækker over luft og alle grader af energi, der måtte eksistere.

Spis dig til styrkelse af qi

Spis grove, uforarbejdede og rå økologiske fødevarer hver dag. Fabriksfremstillet mad mangler qi, primært fordi det mangler enzymer og næringsstoffer. Det samme gælder for konventionelle fødevarer, der er dyrket frem i alt for hurtigt tempo, og som er sprøjtet og kunstgødet. Det gør planten mindre vital, forstået på den måde at den ikke tvinges til selv at skabe så mange af de sunde phytonutrienter, bioflavanoider og antioxidanter, som den ville være nødt til, hvis den skulle have klaret sig i den vilde natur, eller hvis den var blevet dyrket økologisk. Det er derfor vigtigt med en naturlig, grov, rå og alsidig levende kost med mange fibre, plantestoffer og mineraler samt vitaminer, hvis du vil styrke din fordøjelse, dit næringsoptag og dermed din qi. Men du kan også styrke din qi med urteteer og i det hele taget huske at spise varmende fødevarer og drikkevarer i den kolde del af året og omvendt om sommeren. Så spis masser af salat og tropiske frugter i den varme tid på året, som virker kølende, mens du om vinteren kan blive for kold af sådan en kost. Der skal du derimod spise rodfrugter, supper, gryderetter og drikke varm te. Spis efter sæsonen og det, som naturen selv byder på, alt efter årstiden. På den måde er du i harmoni med dine omgivelser, i hvert fald når det kommer til fødevarer og din qi.

Boost din qi med urter

Gå målrettet til værks, og brug nogle mere potente plantestoffer til at booste din qi. Kineserne er mestre i at bruge specielle urter. Vi taler især om de adaptogene urter, der er gode, da de styrker fx binyrerne. Urterne er netop kendetegnet ved at hjælpe kroppen med at tilpasse sig det sted, hvor der er brug for dem. Listen er lang over tilstande, hvor de adaptogene urter kan støtte kroppen. Oplever du stress, er i mangel på søvn, har et svækket immunsystem og måske har kroniske infektioner, trætte binyrer, autoimmune sygdomme, så har de adaptogene droger evnen til at regulere binyrernes arbejde. Regulering kan, som navnet antyder, højne de funktioner, der er nedsat, og sænke andre funktioner, hvor der foregår en overreaktion. Astragalus membranaceus hører til blandt de ypperste, fordi den ikke kun virker på binyrerne, men også hjælper på energiniveauet i hele kroppen – vel at mærke uden at give for meget energi, som godt kan opstå ved fx brug af ginseng hos særligt følsomme personer.

Astragalus er i TCM blevet anvendt til at “puste nyt liv” i den vitale energi og styrke kroppens modstandskraft. Biosym har for mange år siden vendt blikket mod Kina og fundet de allerbedste droger, hvilket er udmundet i produktet Astragalus Forte, som er et af Europas stærkeste Astragalus-produkter.

Astragalus er optaget i den kinesiske farmakopé

Inden for den vestlige naturmedicin er astragalus hyppigst anvendt som en energigivende tonic og er i dag anerkendt og udbredt som en immunstyrkende droge. Undersøgelser har bl.a. vist, at astragalus kan have en positiv indvirkning på blodtrykket samt virke normaliserende på kredsløbet.

 Qi-energi er den vitale energi, der, når den er i rigelig mængde og flyder frit, gør, at vi er raske og har det godt.

Gå en tur, og styrk din qi

Glem ikke, at du ganske simpelt også styrker din qi ved at være ude i naturen, lave ting du kan lide, grine, socialisere og ved at hvile dig, når du er træt. Du skal for alt i verden ikke piske løs på dine binyrer med kaffe og stimulanser. For gør vi det, ja, så hæver vi mere på qi-kontoen, end vi sætter ind, og som med alt andet her i livet skal der også her være overskud og balance for at skabe trivsel og sundhed.

Betragt dit qi-energisystem som en bankkonto, der ikke må være i overtræk. Eller tænk på det på den her måde: Hvis du skal varme dit hus op til vinteren, så kan du vælge forskellige former for brændstof. Du kan vælge avispapir, som futter af lynhurtigt, og du kan vælge pindebrænde, som brænder lidt langsommere, eller du kan vælge en god stor, solid kævle, som brænder stille og roligt i timevis. Hvis du er klog, vælger du jo det sidste.

Opbyg din qi med fx sund mad, frisk luft, motion og deltagelsen i positive aktiviteter, som gør dig glad.

One thought on “Giv din qi et kick

  • Wow, marvelous weblog structure! How long have you been blogging for?
    you made blogging glance easy. The whole glance of your site is magnificent,
    as smartly as the content! You can see similar here dobry sklep

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *