Præmenstruel eller bare hysterisk?

pms_0

 

PMS

Tre korte bogstaver for en rigtig generende tilstand. Pre Menstruelt Syndrom.

Et fænomen, som ikke kun er begrædeligt for kvinden, som lider af det, men også for hendes omgivelser. For de mange humørsvingninger, den store sukkertrang, de mærkværdige grådanfald eller den helt ustyrlige vrede i tre, fire dage før menstruation er kort og godt en pestilens for alle parter.

PMS opstår som regel på grund af for lidt progesteron i forhold til østrogen. De to kvindelige hormoner arbejder sammen, men er der for stor afstand, enten fordi vi danner for lidt progesteron eller ikke kan finde ud af at udskille overskydende østrogen, bliver flere dage hver måned til et uforståeligt mareridt.

 

Man inddeler typisk PMS i fem hovedgrupper, som dog kan overlappe hinanden:

 

PMS-A  – ”Anxiety”

Den største gruppe – imellem 60-75% af alle PMS-ramte. Der optræder et højt østrogen- og et lavt progesteronindhold i blodet, hvor symptomerne er angst, irritabilitet, nervøsitet, uro og psykisk ustabilitet. Her er Vitex agnus castus en lise for sjælen. Du finder den i Bidro PMS eller som enkelt urt fra enten Natur Energi eller Engholmgruppen.

 

PMS-C – ”Cravings”

Undersøgelser viser, at årsagen skal findes i et abnormt lavt magnesium indhold i de røde blodlegemer samt ubalancer i prostaglandinsynteserne. Derfor vil et magnesium tilskud på 200-600 mg magnesium sammen med et stærkt B-vitaminpræparat, hvor du skal sørge for at få 200 mg B6, være nødvendigt. Kombiner endelig med en god fiskeolie, og undgå for mange planteolier – for ikke at tale om det usunde fedt fra chips og kødfedt. PMS-C kvinder har ofte stor trang til søde ting, og et stabilt blodsukker får du ved mange små måltider og eventuelt chromtilskud i et par måneder.

 

PMS-D –”Depression”

De færreste PMS-ramte kvinder er af denne type, hvor der er lavt østrogenniveau. Symptomerne er stor modløshed, dårlig hukommelse, en forvirret adfærd, tendens til grådanfald og søvnforstyrrelser. Årsagerne er som regel lavere østrogen niveau hos kvinder i tiden før klimakteriet, undervægt eller i sjældne tilfælde blyforgiftning.

PMS-D kvinder kan have brug for østrogen fremmende urter, som f.eks. Dioscorea villosa og Glyccyrrhiza glabra.

Undgå dog lakridsrod, hvis der er forhøjet blodtryk eller tendens til ødemer.

Cimicifuga racemosa er god til depressive tilstande, især hvis kvinden samtidigt klager over ‘trykken i hovedet’ eller hovedpine. Du kan finde den fine urt i bl.a. Remifemin, et naturlægemiddel fra Australian Bodycare.

Urter, som virker på serotoninbalancen, f.eks. Hypericum perforatum og i øvrigt adaptogene urter, som f.eks. Schisandra chinensis eller Withania somnifera, er meget anvendelige.

 

PMS-H – ”Hyper-Hydration”

Aldosteron-niveauet er højt og medfører tilbageholdelse af natrium, som giver vægtøgning og hævelser i arme, ben samt omkring øjnene. Der er tillige brystspændinger og oppustethed.

Problemet behandles som PMS-A samt et tilskud af E-vitaminer, f.eks. Cardi-E, som indeholder de fire forskellige E-vitamintyper (tocopheroler) som er lettest at optage i kroppen.

Væskeophobninger kan afhjælpes med Gyldenriste eller tørekstrakt af Taraxacum officinale folia (mælkebøtteblade).

Vær opmærksom på, at te, kaffe, rygning, chokolade og for meget salt kan forværre PMS-H.

 

PMS-P ”Pain”

Her finder du kvinden, som har mange flere smerter og kramper i forbindelse med PMS og hyppigt også en lavere smertetærskel.

Magnesium tilskud (200-800 mg dagligt) sammen med gode fedtsyrer, B6 og zink gavner prostaglandinsyntesen og nedsætter dermed inflammationerne i underlivet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *