Giv lusene kam til håret på Store Lusedag d. 31.01.2014

shutterstock_79533988

 

Igen i år er der National Store Lusedag d. 31. januar 2014, hvor man opfodrer forældrene til at tage kampen op mod lus og give hele familien en grundig tur med lusekammen. Håbet er, at hvis børnene kæmmes samme dag, så kan man komme en stor del af luseplagen til livs, idet man så ikke ”smitter” hinanden.

 

Hvert 2. barn i alderen 3-10 år har lus

Vintertid er lusetid. Hvert 2. barn i alderen 3-10 år får lus en gang om året, hvilket er en kraftig stigning i forhold til tidligere.  Hvad det skyldes ved man ikke, men ifølge en undersøgelse foretaget af Skadedyrslaboratoriet, er de danske lus blevet så modstandsdygtige overfor de gængse lusemidler, at de ikke dør af det.

Derfor anbefaler forskere i stedet at kæmme håret med en god lusekam for at komme de små bæster til livs. En metode, som i øvrigt er helt uskadelig.

 

Kæmning er billigst og mest effektiv

Det er dog vigtigt, at man ikke går på kompromis med kvaliteten af lusekammen, da lusekammen både skal bruges til at tjekke for lus og til at fjerne lus med.

Nitcomb M2-lusekam er udviklet af farmaceuter og er dobbeltradet og derfor dobbelt så effektiv. Kammen har 2 rækker tænder med forskellig afstand mellem tænderne. Den ene række fanger de store hovedlus, og den anden række med mindre mellemrum mellem tænderne, fanger de mindre lus, æg og æggeskaller.

Tænderne er lavet af et rustfrit og robust stålmateriale, der forhindrer tænderne i at bøje, når håret redes igennem, og dermed give lusene frit spil for at smutte igennem, som tilfældet er med mange plastickamme.

Tænderne har afrundede spidser for at forhindre, at de river i håret.  Kammen er vinklet specielt og har et solidt håndtag, der gør det nemt at rede håret igennem.

 

Nitcomb-M2 lusekam er dobbeltradet og derfor dobbelt så effektiv.

 

Sådan kæmmer du

  1. Gør alt håret vådt med vand og fordel hårbalsam i håret. I vådt hår med balsam sidder lusene stille og kan ikke kravle derhen, hvor du lige har kæmmet.
  2. Red håret grundigt igennem med en almindelig kam. Du kan ikke kæmme alle lus ud, hvis håret filtrer.
  3. Brug lusekammen til at rede hele håret støt og jævnt igennem for lus. Arbejd systematisk (brug evt. hårklemmer hvis håret er tykt eller stort) og begynd hvert strøg helt inde ved hovedbunden.
  4. Træk nu kammen i et strøg igennem håret helt ud over spidsen af hårtotten. Bliv ved til du ikke fanger flere lus. Gentag kæmningen til du har været hele håret igennem og vær speciel omhyggelig bag ørerne og i nakkekanten.
  5. Husk også at være særlig omhyggelig ved skilningen.  Flyt evt. skilningen under kæmningen.
  6. Husk at vende lusekammen rigtig. Afrundede spidser skal vende nedad.
  7. Rengør kammen for hvert strøg ved at tørre kammens tænder af i et stykke fugtigt, hvidt køkkenrulle.
  8. Kig grundigt på det du har kæmmet ud. Når du ved hvad du skal kigge efter, er det nemmere at opdage lusene.
  9. Skriv ned og planlæg. Kæmmede du voksne lus ud i dag, og skal derfor kæmme de næste 2 uger? Eller fandt du kun nogle små nymfer og er derfor midt i forløbet. Eller var det måske den sidste kæmning i dag. Husk at kontrollere en gang om ugen.
  10. Afslut med at skylle balsam ud af håret og rengør kammen grundig.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *