God mundhygiejne eller miljøbevidst ?

 

 

Gyser du, når du ser billeder fra verdenshavene, hvor plastikøer så store som hele kontinenter skvulper rundt. Du tænker: ”Jeg vil gøre alt for at mindske mit personlige plastikforbrug”, men om aftenen står du og børster tænder med din tandbørste … lavet af plastik.

Men nu behøver du ikke tænke enten eller, nu kan du tænke: ”Jeg kan både holde en god mundhygiejne og tænke på miljøet”. En bio-nedbrydelig tandbørste med blødt børstehoved er sidste nyt for dig, der gerne vil have en sund mund, uden at det belaster krop og miljø.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – oktober/november 2017

 

Børst tænder, hver gang du vasker hænder

Det er nok de færreste af os, som følger det råd, men en grundig tandbørstning morgen og aften skal der til for at holde tænder, tandmellemrum og tandkød rent og sundt. Det frarådes faktisk også at børste mere end tre gange dagligt, da det kan skade tænder og tandkød. Men sammen med tandtråd er tandbørsten det bedste forsvar mod plak, som fremmer bakterievæksten, som i værste fald kan give paradentose.

Tandbørsten skal skiftes hyppigt, og det kan være en god ting at have to, så de kan nå at tørre helt imellem børstningerne – især hvis du er blandt de flittige, som børster efter hvert måltid.

 

Brugte tandbørster er en miljøbelastning

Antallet af brugte tandbørster på verdensplan er svær at estimere, men det er selvsagt ikke et fåtal, hvis en stor del af verdens befolkning skifter tandbørsten efter fx 10-12 uger. Tandbørsterne, som regel fremstillet af plastik, ender i skraldespanden sammen med andet affald, som sendes til forbrænding, hvilket er belastende for miljøet. Den nye bionedbrydelige tandbørste er fremstillet af majsstivelse, og efter endt brug brækker du blot hovedet af og smider selve håndtaget til kompostering. Er din hjemmekompost aktiv, tager det højst seks måneder, før tandbørsten er godt i gang med at blive nedbrudt. Majsstivelse til fremstilling af tandbørster er skridtet videre fra den kendte bambustandbørste, da majsstiv-else er nemmere og hurtigere for naturen at nedbryde.

Selve hovedet har nylonbørster og er garanteret fri for det hormonforstyrrende bisphenol A. Samtidig er den venlig mod dine tænder og tandkød og behagelig at have i munden. En tandbørste, som skøjter rundt i hånden på dig, bliver du også fri for, da designet er enkelt og ergonomisk, hvilket gør tandbørsten behagelig at holde på og nem at arbejde med.

 

700 årlige besøg fra tandbørsten

Plastik afgiver mikrostykker ved anvendelse, og det er ikke en rar tanke, når man flere hundrede gange årligt putter en plastiktandbørste i munden. En tandbørste lavet af plastik kan derfor være potentielt skadelig for dig og din krop. Efter tandbørstning skyller du munden, og mikroplasten ender i afløbet – for derefter at ende i naturen og verdenshavene.

Alt materiale afgiver mikrofragmenter ved brug, men da majsstivelse kan nedbrydes i dit system og i naturen, er den ikke skadelig for hverken krop eller miljø.

Et lille, men bestemt ikke ubetydeligt ekstra plus er, at emballagen også er fremstillet af majsstivelse og derfor bionedbrydelig.

 

Sådan børster du dine tænder korrekt:

  • Vælg en blød tandbørste med et lille børstehoved, hvor hårene er afrundede, så får du rene og glatte tænder uden at skrubbe for hårdt til tandkødet. Samtidig slider en blød børste mindst muligt på tænderne.
  • Put en smule tandpasta på din tandbørste, og hold børsten på overgangen til tandkødet og i en 45 graders vinkel mod tandfladen. Hold et jævnt tryk, og bevæg børsten i små bevægelser, mens du trækker børsten hen over tandrækken. Læg ud med ydersiden i overmunden, derefter indersiden og til sidst tyggefladen. Det samme i undermunden. Husk at børste din tunge, så fjerner du endnu flere bakterier fra mundhulen.

 

En dråbe i havet har også ret

Måske tænker du, at udskiftningen af din plastiktandbørste ikke betyder meget i det store billede. Men i Danmark er det estimeret, at vi smider 600 tons plastik ud i form af tandbørster om året. Hvis du og din omgangskreds går i front og skifter plastiktandbørsten ud med en bionedbrydelig, så sparer du din egen krop og naturen for meget af den skadelige plastik.

Biotandbørster fremstillet af majsstivelse er fra firmaet Jack n’ Jill, og de fås både til børn og voksne. De kan købes i helsekostbutikker og på http://www.safehealth.dk

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *