Grønne proteiner hitter !

Grønne proteiner hitter

 

Jeg har til denne gang udviklet fire nye opskrifter med de herlige bælgfrugter for at fejre, at min bog ”Grønne proteiner – sundhed & nydelse” nu er trykt i fire oplag. De kan bruges som pålæg eller dip til grøntsager, grovkiks eller andet. Til madpakken kan du have dip i en lille bøtte med låg.

Af Lisbeth Tordendahl, biopat, phytoterapeut og kostkonsulent
Opskrifterne blev bragt i //mig// en del af magasinet sund-forskning – august/september 2015


Artiskok-bønne – puré – den cremehvide

Kogte kikærter, butter beans eller hvide bønner 240 g

Grillede artiskokker i olie 130 g

Vand

Citronsaft 1 tsk.

Salt og peber

Dræn bønnerne, og blend dem med ½ dl vand og citronsaft. Justér med ekstra vand, hvis du ønsker en tyndere dip. Smag til med salt og peber.


Beluga-tapenade – den sorte

Beluga linser * (3 dl kogte)
Kalamata oliven uden sten 1,5 dl
Evt. friskkværnet peber
Evt. citronskal
Evt. purløg

Se linserne igennem for sten, skyl dem, og kog i friskt vand. Når vandet koger, hældes det fra gennem en sigte, og linserne koger med nyt vand under låg ca. 20 minutter. Hæld lidt ekstra vand på undervejs, så linserne hele tiden er dækket.

Dræn linserne, og blend til cremet med oliven. Smag til med peber og evt. fintrevet citronskal. Bland evt. klippet purløg i.
*Kog gerne 400-500 gram, og brug de resterende til salat eller deller.


Kidney red n ́hot – den røde

Kogte røde kidneybønner 240 g
Rødløg 1 lille
Peberfrugt 1 stor
Frisk rød chili 1
Ekstra jomfruolivenolie 2 spsk.
Salt
Tomatkoncentrat 3 spsk.
Hvidløg 1 fed
Cayennepeber

Dræn bønnerne. Skær rødløg og peberfrugt i små tern. Fjern kerner og marv fra chilien, og skær det røde i småbitte tern. Varm olien på en pande, sautér løg et par minutter. Kom peberfrugt og chili ved, og sautér 10 minutter på medium varme. Drys lidt salt over, skru ned, og lad det stå endnu 10 minutter. Bland rundt jævnligt.

Mos kidneybønner groft med en stavblender (evt. gaffel). Rør tomatkoncentrat i. Skub mosen ud til siden i skålen, og hæld peberfrugtblandingen ved siden af. Blend en tredjedel groft (hvis du har stavblender ellers udelad )
og rør det hele sammen med presset hvidløg. Smag til med salt og cayennepeber.


Ærte-broccoli-puré – den grønne

Ærter 200 g
Letkogt broccoli med bid 200 g
Ekstra jomfruolivenolie 1 spsk.
Urtesalt
Hvidløg ½ lille fed
Citronsaft
Evt. frisk basilikum

Bruger du frosne ærter, skal de overhældes med kogende vand og stå 1 minut, inden du dræner dem. Blend ærter med broccoli, olie og salt efter smag. Tilføj bare en anelse hvidløg og en smule citronsaft og evt. basilikum.