B1 til hjerne og tarme i bevægelse

B-vitaminer

 

Når jeg kigger 40 år tilbage på de allerførste regenerationsprogrammer, vi som biopater lavede til vores klienter, var det med allerhøjeste fokus på store doser af B-vitaminer, heriblandt det nervestyrkende B1. Vi brugte uden blusel 100 mg, og ofte var urinen ildelugtende af de mange overskydende B-vitaminer.

Med nutidens øjne, hvor vi har fået så meget mere viden om B-vitaminer, men også om fedtsyrer, farverige grøntsager og frugter, bruger vi væsentligt lavere doseringer af B-vitaminer, men de må ikke glemmes. For de er lige så vigtige i dag som dengang om end i lidt andre doseringer.

Lige nu dykker vi ned i hvide ris-sygdommen, kigger på prikken i arme og ben og bevæger os via vores fordøjelse helt op under hatten, hvor vi gerne skulle kunne fungere optimalt i dagligdagen.

Af Marianne Palm

Beriberi, som betyder svaghed, er navnet på den sygdom, der blev opdaget, da man i Asien ville være fin og spise hvide polerede ris frem for de brune. De brune ris med deres høje indhold af B-vitaminer blev afskallet, blev hvide, og al næring forlod de små riskorn – og folk blev syge. Rigtig syge med forhøjet blodtryk, muskelsvækkelse, mental forvirring og forstyrrelser af hjerterytmen.

I dag er der nogle, der kalder al den hvide mad og køberetter for ”junkfood beriberi”, for jo mere poleret, bleg og kedelig din mad ser ud – og smager – jo færre næringsstoffer er der i.

B1 er blot et af de vitaminer, vi har så hårdt brug for hver eneste dag året rundt. Hver dag, fordi B-vitaminer ikke hober sig op, men forbruges, og eventuelle overskydende B-vitaminer skylles ud i toilettet. Derfor er det også helt ufarligt at spise et samlet B-vitamin complex og supplere op med ekstra B1, hvis du kan genkende nogle af følgende symptomer (de kan dog alle skyldes helt andre årsager, så tjek med lægen, om du fejler andet end B1-mangel):

  • Forhøjet blodtryk, forstyrrelser af hjerterytmen
  • Muskelsvækkelse og træthed
  • Mental forvirring, koncentrationsproblemer
  • Problemer med peristaltikken i tarmene, fx forstoppelse
  • Blodsukkerproblemer

Egentlig er der mange flere symptomer, der kan listes op, da B1 grundlæggende er vigtigt for hele din fordøjelse, især for omsætning af sukker, samt yderst vigtigt for et velfungerende nervesystem.

Dyrker du meget sport, drikker for meget alkohol eller spiser for meget sukker, ser det ud til, at du kan dræne kroppen for B1, og derfor ser man mange af symptomerne hos alkoholikere, men også hos mennesker, der arbejder hårdt eller er udsat for langvarig stress.
Erfaringerne viser, at også kaffe i for store mængder kan dræne kroppen for alle B-vitaminer.

Alle B-vitaminer skal helst spises samtidigt, da de arbejder sammen om bl.a. at nedbryde vores mad korrekt og ikke mindst indgår i citronsyrecyklus i hver eneste celle, så den mad, vi spiser, kan omdannes til energi for både selve cellen, dens omgivelser, alle organer – og os.

Let mangel giver nedsat appetit, koncentrationsbesvær, træthed og irritabilitet. Symptomerne kan ledsages af vægttab, forstoppelse, nedsat muskelkraft samt prikken og stikken i fingre og tæer.

Kilde: netdoktor.dk

B1-vitamin er af stor betydning for normal nerve- og hjernefunktion. Svigtende hukommelse, nervøsitet, katastrofeforventning, træthed, depression, søvnløshed, appetitløshed, åndedrætsbesvær, koncentrationsbesvær, irritabilitet, kriblen og stikken i arme, ben og i hud, lavt blodtryk og transportsyge kan også skyldes B1-vitaminmangel.

B1-vitamin findes i risklid, brune ris, solsikkekerner, hvedekim, ølgær, grahamsmel, paranødder og andre typer nødder, diverse bønnetyper, rå torskerogn, cornflakes, sesamfrø og andre typer frø, havregryn, hvidløg og i adskillige grøntsager og frugter. Endvidere i mælkeprodukter og ost, lam, kylling og andet fjerkræ, rødspætte, tunfisk og også i andre typer kød. Hvis man vil sikre sig at få hele B-vitaminkomplekset i sin daglige kost, er det klogt at benytte friske råvarer, forarbejde varerne skånsomt og vælge fuldkorn og brune ris frem for hvidt mel og hvide ris.

100 gram brune ris indeholder 0,48 mg B1-vitamin (hvide, polerede 0,07 mg), 100 gram havregryn indeholder 0,42 mg B1-vitamin. 100 gram grønkål indeholder 0,15 mg B1-vitamin.
(Kilde: Henrik Dilling, Vitaminer og mineraler)

Hvor meget har man brug for?
Spædbørn: 0,3 mg Småbørn: 0,8 mg Skolebørn: 1,0-1,4 mg Voksne: 1,4 mg Gravide og ammende: 1,5 mg Sportsfolk og hårdtarbejdende (stress): 1,5-2,5 mg. Disse doseringer er absolut minimum.

Kilde: Henrik Dilling, Vitaminer og mineraler

DFI (Dansk Farmaceutisk Industri), som er et af de ældste vitamin- og mineralfirmaer i Danmark, kender du sikkert som producent af fx Berthelsens sekskantede dåser, men de har også deres egen grønne serie.

Prøv fx B1 med hele 31 mg i, og kombiner med Combi B, også fra DFI, så hjælper du både din fordøjelse og dit nervesystem godt på vej. Ved at kombinere de to produkter får du 61 mg B1, hvilket jo nærmer sig den dosis, vi som tudsegamle kloge biopater brugte i fordums tid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *