Harpiks til hede hofter og andre smertende led

 

 

Har du slidgigt, bækkenproblemer eller andre kroniske problemer i led, muskler og sener, kender du sikkert alt for godt de brændende fornemmelser, der kan ødelægge det meste af en dag. Du står måske op om morgenen, alt er vel, men i løbet af dagen sniger smerterne sig ind, og du har svært ved at have et socialt liv hen under aftenen. Du har mest lyst til at ligge ned, og heller ikke der, finder du måske hvile. Her kan harpiksen fra det lille træ, Boswellia serrata, måske gøre en forskel. Den har længe været væk fra de danske helsehylder, men er nu vendt tilbage med håb for stive, smertende led.

 

Af Marianne Palm
Urtemonografien blev bragt i magasinet sund-forskning – august/september 2018

 

Her finder du et såkaldt urtemonografi, der præcist beskriver, hvad der i de senere år har været af forskning. Faktisk er der meget mere at få at vide, hvis du selv går på www.pubmed.com. Det er her, de fleste forskningsresultater bliver beskrevet.

Smertestillende medicin kan være et no-go, fordi der er alt for mange bivirkninger, og derfor bider du ofte smerterne i dig.

 

Boswellia serrata

Engelsk navn: Indian Olibanum

Familie: Burseraceae

Droge: Gummi-harpiks. Boswellia-træets antireumatiske gummi-harpiks er blevet beskrevet i de gamle indiske tekster om Ayurveda-medicinen. Gummi-harpiks fra Boswellia serrata er tæt beslægtet med frankencense, som stammer fra en Boswellia-art, der vokser i Somalia.

Indholdsstoffer: Æterisk olie, harpikssyrer, gummi og triterpenoider (bl.a. boswellinsyrer).

 

Farmakologi: Det er boswellinsyrerne, der er antiinflammatoriske. Boswellia-ekstrakt nedsætter dannelsen af leukotriener ved at hæmme enzymet 5-lipoxy-genase. (2) Boswellia har til gengæld ingen virkning mod cyclo-oxygenase (producerer prostaglandiner) eller 12-lipoxygenase. Det betyder, at Boswellia har en anden virkning end de almindelige antiinflammatoriske stoffer (som fx aspirin), der virker ved at hæmme produktionen af prostaglandiner. (2) Siden leukotriener også er involveret i patogenesen af astma, inflammatoriske tarmsygdomme og psoriasis, er det muligt, at Boswellia også kan anvendes i behandlingen af disse sygdomme. Boswellinsyrer hæmmer enzymet C3-convetase, som er et af enzymerne i det komplementære enzymsystem (en del af immunreaktionen, der også udløser inflammation). Det er muligvis denne virkning, der forklarer Boswellias effektivitet i behandlingen af reumatisk (ægte) gigt. Undersøgelser har vist, at Boswellia-ekstrakt både forebygger mod og hæmmer inflammation. Andre forsøg har vist, at Boswellia-ekstrakt virker smertestillende. I modsætning til almindelig ikke-steroid antiinflammatorisk medicin forårsager Boswellia ingen sårdannelse eller blødning i mavetarmkanalen. (1)

Kliniske forsøg: Et forsøg med 175 patienter med reumatisk gigt (ægte gigt) behandlet med Boswellia fandt, at 14 % patienter havde særdeles gode resultater, og 44 % havde gode resultater. De fleste patienter viste fremgang for følgende symptomer: smerte, stivhed og gribestyrke. Forbedringen skete efter to til fire ugers behandling. (2) Et andet forsøg med 30 patienter, der led af reumatisk gigt, fandt, at Boswellia-ekstrakt nedsatte det målbare C-reaktive protein fra 67 % til 44 %. Nedsættelsen af dette protein tyder på, at Boswellia ikke blot virker inflammationshæmmende, men også har en gavnlig virkning på selve sygdomsprocessen. (2) Virkningen af et præparat med Withania somnifera, Boswellia serrata, Curcuma longa og zink blev testet i et dobbeltblindt, placebokontrolleret, cross-over forsøg på 42 patienter med slidgigt. Behandling med præparatet medførte en signifikant nedgang i smerte og dysfunktion. Der var ingen ændring på røntgenbilledet. (2)

 

Egenskaber: Hæmmer inflammation, smertestillende. (1)

Indikationer:

  •  Bevægeapparatet: reumatisk gigt, slidgigt, fibromyalgi, inflammation i muskler.
  •  Andre inflammationssygdomme: astma, inflammatoriske tarmsygdomme, psoriasis.

NB! Boswellia må på ingen måde bare erstatte livsvigtig medicin, som astmamedicin kan være! Tal med en fagperson om dine muligheder.

Kontraindikationer: Ingen kendte.

Bivirkninger: Ingen kendte.

Toksicitet: Ingen kendte.

Dosering: Tørret droge: 200 mg (2,4 g gummi-harpiks), tre gange dagligt. Tablet, standardiseret til at indeholde 135 mg boswellinsyre: en tablet tre gange dagligt. (2)

 

Referencer: 1. Singh, G. B. og Atal, C. K.: Agents and Actions, 18, 407 (1986) 2. Bone, K: Modern Phyto- therapist, vol. 3, no. 2

 

Natur-Drogeriet: 2 tabletter dagligt svarende til 160 mg ekstrakt af Boswellia gummi-harpiks, svarende til 1200 mg harpiks.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Giv mig besked om:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x