Naturlig hjælp til dine luftveje

lunger

 

Det tyder på, ifølge påbegyndt forskning, at du kan gøre noget naturligt og godt for dine lunger med sort peber, vitaminer samt magnesium. Tag bare en dejlig dyb indånding, og hør om, hvordan du kan holde luftvejene mere åbne og trække vejret bedre – og eventuelt mildne efterårets og vinterens forkølelser og influenzaer.

 

Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – oktober/november 2016

 

Det første du gør, når du kommer til verden, er at trække vejret, og det er det sidste, du gør, inden du skal herfra. Og du gør det faktisk hele 20.000 gange i døgnet. Når du trækker vejret, sker der en udveksling mellem oxygen og kuldioxid i lungerne helt automatisk, men lungefunktionen falder, i takt med at du bliver ældre. Og er du så uheldig at pådrage dig en dum forkølelse eller influenza her i årets mørkeste måneder, kan det være rart med lidt hjælp fra kosttilskudshylderne. Det kan måske gavne dine lunger, dit åndedrætssystem og dit immunforsvar med sort peber, vitaminer samt magnesium. Det er der i hvert fald et par nye studier, der peger på.

 

Lidt lungeanatomi og funktion

Under lungerne sidder mellemgulvet, som er en kraftig muskel. Musklen trækker sig sammen og slapper af, ligesom de mindre muskler mellem ribbenene. Det er musklernes bevægelser, der gør, at vi trækker vejret. Luften kommer ned gennem luftrøret, hvor det deler sig i to rør, som kaldes hovedbronkier. Bronkierne deler sig igen og igen i mindre og mindre rør for til sidst at ende i alveolar – dem har du faktisk 300 millioner af – i hver lunge. Rundt om luftrørene snor muskelceller sig som elastiske bånd. I de store grene af luftrørene sidder kollagenrigt bindevæv kaldet brusk, som hjælper med at holde dem åbne. På den måde kan dine lunger slippe af med “gammel luft”, hvor ilten er opbrugt, og få plads til ny frisk luft med masser af ilt. Vi ved, at vitamin C bidrager til normal dannelse af kollagen, der har betydning for normalt fungerende brusk. Så et dagligt indtag af vitamin C kan styrke dine lungers brusk og således hjælpe en smule på en besværet vejrtrækning.

 

Slimhinder i lungernes luftveje

Luftrør og de fleste bronkier er indvendigt beklædt med en slimhinde. Den består af flere slags celler, som ligger tæt sammen. Én slags har små fimrehår på overfladen, andre laver slim, og andre celler tilhører immunsystemet. Der er også fine nervetråde i slimhinden. Slimet hjælper os med at fjerne uønskede mikroorganismer i lungerne og er således en del af vores uspecifikke forsvar.

 

Med alderen kan det knibe med at få vejret

En rask 85-årig har en lungefunktion, der er halvt så stor som en 20-årigs. Mange oplever, at lungerne ikke altid helt kan følge med, når de anstrenger sig. Ældre hiver naturligt mere efter vejret. Rygere og folk i storbyer eller andre forurenende miljøer vil særligt mærke nedgangen. Det er altid en god ide at få tjekket sin lungefunktion hos lægen, hvis du har svært ved at trække vejret eller let får åndenød, når du anstrenger dig. At have problemer med luftvejene kan skyldes mange ting lige fra bronkitis, astma, slim i bronkierne, KOL, lungebetændelse mv. Lungebetændelser kan skyldes bakterier eller virus. Førstnævnte behandles med antibiotika.

 

Sort peber virker både slimdrivende og styrker immunsystemet

Forskere er begyndt på at studere virkningen af de aktive stoffer i sort peber. Og det tyder på, at piperin, som det hedder, kan hjælpe med at holde luftvejene åbne. Forsøg viser, at piperin stimulerer en god lungefunktion ved at rense luftvejene for slim, idet det virker antiinflammatorisk og antibakterielt og samtidig hjælper bronkierne med at slappe af og derved bekæmper hoste. Så har en af sæsonens klassikere – forkølelse og influenza – sat sig i kroppen med hoste og slim, er det en god ide at drikke ekstra meget med vand. Det opløser slimen – og du kan eventuelt prøve med et tilskud af sort peber, vitaminer samt magnesium.

Vitamin A, B12, C og D bidrager til normal funktion af immunsystemet. 

 

BEMÆRK: Hoster du mere end fire uger, bør du gå til lægen. Det er dog ikke altid, at langvarig hoste er tegn på en lungesygdom. Det kan også skyldes allergi.

Deep Breathe fra New Nordic indeholder sort kommenfrø, sort kommenfrøolie, japanmispelekstrakt, myrteekstrakt, myrteolie, sort peber, magnesium, pomeloekstrakt og vitamin A, B12, C og D. Produktet er skabt med henblik på at give mere luft til mennesker med vejrtrækningsproblemer.

 

Kilder: www.lunge.dk

European Journal of Pharmacology: Piperine inhibits TNF-α induced adhesion of neutrophils to endothelial monolayer through suppression of NF-κB and IκB kinase activation. Vol 575 issue 1-3, December 2007, siderne 177–186

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *