Hvad nyrerne bl.a. kan udsættes for…

 

 

Dannelse af nyresten rammer ca. 20 % af mænd og halvt så mange kvinder. Stenene dannes af salte af de affaldsstoffer, som nyrerne sørger for, at vi udskiller. Er der tilbagevendende nyrebækkenbetændelse, kan det være en af årsagerne til udvikling af nyresten.

 

Af Torunn Laksafoss og Marianne Palm
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2019 som en del af en samling artikler om nyrerne

 

Akut nyresvigt kan opstå som følge af, at en nyresten sætter sig fast og blokerer for fjernelse af urin.

 

Nyrebetændelse er en betændelse i selve filtrationsdelen af nyren. Lidelsen opstår som regel af, at kroppens eget immunforsvar går til angreb på nyrevævet. I dag er lægerne dygtige til at knuse stenene uden større operationer, men ellers kan du måske få glæde af et gammelt spansk naturmiddel, Resium er en vandekstraktion af urter, der gennem mange årtier har hjulpet – både når der er akutte anfald og som forebyggende kur. Sørg for rigeligt med væske, så stenene lettere kan passere, når urtemidlet måske har evnet at gøre de små hårde sten mindre. Spis magnesium og sunde fedtsyrer, begge næringsstoffer kan måske også hjælpe med at opløse stenene eller forebygge, at der opstår flere, eller at de bliver større.

Forhøjet blodtryk kan ødelægge den fine filtrering i nyrerne, hvilket gør, at proteiner kan forsvinde fra blodet i en sådan grad, at der kan opstå universelle ødemer (væskeophobninger) i kroppen. Omvendt kan sygdom i nyrerne få blodtrykket til at stige. Især ved diabetes kan der være en negativ påvirkning af filtreringen i nyren. Lægen bør undersøge grundigt, hvad årsagen kan være til forhøjet blodtryk, og det gøres i første omgang med blodprøver. Dernæst er det vigtigt at følge lægens anvisninger, så du får styr på blodtryk og nyrernes filtreringsevne. Men aflast gerne! Spis 600 gram grøntsager, frugter, nødder og fuldkorn, undgå for meget kød og lær dine smagsløg at spise urtesalt, fx Herbamare, frem for almindelig bordsalt. Og igen: sæt ikke væskemængden ned, du skal meget gerne drikke en-to liter om dagen. Over tre liter er kun for maratonløbere! Du kan risikere at udvaske dine mineraler, og der er et eksempel på en ung pige, som døde af at drikke fem liter om dagen.

 

Mælkebøtteblade hele året som et særligt shot
Vi kender dem, de små smukke blomster med deres helt særlige blade. Og inden du om føje tid får lyst til at kvæle dem, fordi de dræber din græsplæne (gør de egentlig det? Må de ikke bare stå der og lyse op?), så pluk dem forsigtigt, og spis bladene i din salat. De er sprøde og lidt bitre, hvilket fremmer fordøjelsen. Men som vanddrivende middel er de deres helt egen liga og fortjener pæn omtale, også i det lokale havemagasin.

Hvis du ikke er så heldig, at du har en flok i din have, så kan du købe dem under kontrollerede forhold i en dunk fra Herrens Mark. De er produceret med omhu, fermenteret, så de aktive stoffer let bliver puffet over i blodbanen og videre ned til nyrer og blære.

Et shot om dagen er nok, og som en herlig sidegevinst får du også lidt hjælp til en betrængt lever. Især fordi rødderne, som også er mixet i dunken, har en særlig evne til at fremme galdeproduktionen, og det gør altså fordøjelse af især fedt og proteiner meget nemmere.

Tilbage til blæren – og nyrerne – de små blade på dunk er sunde som vanddrivende, fordi mælkebøtten har taget madpakken med i form af mineraler bl.a. kalium. Så her er der ikke brug for ekstra medicin for at undgå udskylning af de vigtige næringsstoffer.

 

Hvorfor lugter urin, når vi har spist asparges? Nedbrydning af asparges frigiver en række svovlforbindelser, som er meget vandopløselige. Allerede efter 15-20 minutter vil de kunne lugtes i urinen.

 

Resium er et gammelt og velkendt produkt til galdesten, nyresten og har tillige en let udrensende virkning. Men det er erfaringerne i forhold til nyresten, der er mest kendt. Du følger blot doseringen på flasken, hvor du også kan læse, at du kan bruge de klare dråber både som forebyggende og ved akutte anfald.