Influenza

 

 

Det homøopatiske hjørne

Influenzasygdomme kan defineres hos voksne som “akut luftvejssygdom med feber og hoste samt en eller flere af følgende: ondt i halsen, ledsmerter, muskelsmerter eller afkræftelse, hvilket kan skyldes influenzavirus”. De mest udsatte er ældre og børn. De er så mindre tilbøjelige til at få en feberreaktion, men udvikler oftere symptomer fra mavetarmkanalen. Diagnose af influenza er typisk ud fra de nævnte klassiske tegn og symptomer, der optræder indenfor 24 til 48 timer, efter man er smittet.

 

Af Thomas Kjærsgaard, heilpraktikker og lægemiddelkonsulet
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Forskellen på en virus og en bakterie er, at vira ikke har sit eget stofskifte og ikke kan formere sig af sig selv uden at invadere en værtscelle. Derfor virker behandling med penicillin ikke på virus, da det virker ved at ødelægge stofskiftet i cellen.

På overfladen af influenzavirusset er der en fedtholdig kappe, der indeholder en type proteiner, som klistrer sig fast i slimhinderne og klumper sig sammen (type H), samt en anden, der sørger for at sprede virusset (type N).

Da der er 18 typer H vira og 11 typer N, vil kombinationsmulighederne af disse proteiner gøre, at vira kan forekomme i mange unikke former, der løbende kan mutere og derfor er svære at vaccinere sig ud af. Kombinationerne gør også, at nogle vira kun kan smitte en type dyr, fx en and eller en gris. I værtsdyret kan vira så igen mutere via genetiske forskydninger, så det nu pludselig kan smitte et menneske. En fugl kan sjældent smitte et menneske, men smitter fuglen grisen vil den ofte mutere virusset, så det nu kan smitte et menneske. Der eksisterer teorier, der mener, at svømmefugle er den oprindelige kilde til alle influenzavira hos andre arter, inklusive mennesker.

Der er dog deciderede fugle- (H5N1) og svineinfluenzavira (H1N1), der smitter mennesker. Disse har så sine egne karakteristika som for eksempel, at de kan forårsage mere lungebetændelse, højere feber, længere varighed, mere diarré eller oftere rammer yngre, ældre, gravide etc.

Influenzavirus spredes primært ved luftbårne dråber, der rammer slimhinderne i luftvejene, eller ved kontakt med smittede hænder eller andre hudoverflader. Det smitter forholdsvist let, da der ikke skal meget til at inficere slimhindecellerne.

Da det er et kappebærende virus, mister det sin evne til at klæbe og sprede sig, hvis fedtkappen bliver brudt ved håndvask med sæbe, desinficerende midler eller tørring. Korrekt vask af hænder etc. er derfor en af ​​de bedste metoder til at reducere overførsel af influenzavira.

Som forebyggelse bruger man sædvanligvis inden for den konventionelle medicin influenzavacciner, som normalt indeholder en blanding af proteiner fra kun tre forskellige stammer af influenza A og B virus. Skræmmebilledet er, at der dør over 1.000 danskere årligt pga. influenza, men renser man dette tal for dem, der faktisk dør pga. bakteriel lungebetændelse samtidig med influenzaen, er det reelle tal en del mindre. Influenzavaccinen kan give bivirkninger, og der er dårlig dokumentation på effekten hos ældre og børn under to år. Generelt set virker den kun hos lidt over 60 % af dem, der får den, og mange af vaccinerne kan stadig indeholde kviksølv som konserveringsmiddel.

Efter smitten forårsager influenzavirus en betydelig mængde oxidativt stress og fremmer dannelsen af ​​proinflammatoriske signalstoffer, der udvikler symptomerne.

Derfor er gode antioxidanter fx selen, glutathion, zink og C-vitamin. Der er i øvrigt øget risiko for infektioner i de øvre luftveje ved mangel på D-vitamin.

Homøopatisk er hovedmidlet til både forebyggelse og behandling af influenza produktet Engystol. Der er meget god dokumentation på produktets effektivitet både som forebyggelse af virussygdomme og efterfølgende hæmning af virale sygdomme.

Er der infektioner i næse og bihuler, følger jeg op med Euphorbium comp. næsespray, der virker antiviralt lokalt og endda kan hæmme forkølelsessår, hvis man sprayer den direkte på såret.

Ved høj feber bruger jeg Belladonna Homaccord, fordi det hæmmer infektionen og derved nedsætter feberen. Men da kroppens første forsvar mod viral infektion er feber, bør man generelt undgå at undertrykke den ved virussygdomme med ikke-livstruende feber.

Af andre homøopatiske lægemidler, der også anbefales ved influenza, kan nævnes: Gripp-Heel ved sværere tilfælde af influenza, Tartephedreel ved lungesymptomer, Brocosin ved hoste samt Drosera-Homaccord ved kighostelignende hoste.

Ved influenza er det i øvrigt vigtigt at drikke rigeligt med vand, få luftet ud, hvor man ligger, og sørge for, at folk omkring holder et ekstra højt hygiejneniveau for at holde vira væk.

Ved gentagne infektioner og generelt lavt immunforsvar vil jeg overveje at udrense mellem infektionerne med fx Detox Kit for at forbedre immunforsvarets vilkår i bindevævet.

En klog franskmand sagde engang, at ”Man bliver ikke syg ved at blive smittet, man er allerede syg, hvis man kan blive smittet.” Dermed menes, at hvis kroppen ikke er belastet i forvejen, kan man sagtens udsættes for smitte uden at reagere negativt med sygdom. Så dyrk motion, mindsk stressen, spis sundere og mere basisk, og vær glad. Det er den bedste forebyggelse.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *