Det gode mod det onde

 

 

 

Kampen, som foregår nede i dit tarmsystem, er en actionfilm værdig. De gode bakterier kæmper en konstant kamp for at holde de onde væk. I en sund tarm reagerer de gode og livsvigtige bakterier, men usund kost, medicin, antibiotika eller parasitter fremelsker de onde bakterier, og overtager de herredømmet i tarmen, kan filmen få en trist afslutning. Probiotika stammer fra græsk og betyder ”for livet” og dækker over en række mikroorganismer med sundhedsfremmende egenskaber og kan hjælpe de gode bakterier med at leve lykkeligt til deres dages ende.

 

Af Benedikte Mikkelsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

”Uh, nu er det koldt udenfor, nu bliver jeg syg – det gør jeg hvert år”. Det er en stor fejltagelse, at vinterkulde får skylden for, at vi bliver syge. Det er ikke kulden, som gør dig syg, men fordi dit immunforsvar er svækket grundet ubalance i kroppen. Kulden og det mørke vejr gør os mindre aktive, og ofte ryger der lidt ekstra sukker ned for at holde energien oppe. Inaktivitet, usund mad og måske lidt vintertristesse er tre ting, som fordrer bakteriel ubalance. Har de gode bakterier ikke overtaget i tarmen, har sygdomsfremkaldende bakterier, parasitter og svampe nemmere ved at slå sig ned. Sker det, kan du se frem til infektioner af enhver art – lige fra influenza og lungebetændelse til blærebetændelse.

 

Åh, ikke den gamle plade igen!

Jo, her kommer den: Sund mad, motion, vand og søvn – er nogle af de bedste råd til at opretholde balancen i din tarmflora og styrke dit immunforsvar.

100.000.000.000.000 bakterier, fordelt på over 400 arter, lever i din fordøjelseskanal. De gavnlige (probiotiske) og de sygdomsfremkaldende (patogene) bakterier lever i en skrøbelig balance, hvor de hele tiden konkurrerer med hinanden om at vedhæfte sig tarmvæggen og om at formere sig. Du skal gennem din kost fodre og hjælpe de gode bakterier, så de altid er i overtal.

Småskranter du, er du træt, har koncentrationsbesvær, er oppustet, eller lægger du dig med den ene infektion efter den anden, er det tegn på, at du har en bakteriel ubalance.

Er du lidt skidt tilpas og har mest lyst til at ligge hjemme under dynen, så er det ofte symptomer på en bakteriel ubalance.

 

Kan en sund livsstil ikke holde dig helt ovenpå?

Godt, at der er hjælp at hente udefra. I dag forskes der i stor stil i de velgørende bakteriestammer, og et enstemmigt svar er: Er der ubalancer i menneskets naturlige bakterieforsvar, så vil helbredet få stor gavn af et tilskud med mælkesyrebakterier (probiotika). Er du uoplagt, kan det være svært at efterkomme en sund livsstil med motion og ernæringsrig kost. Du kan derfor blive hjulpet lidt på vej ved at indtage mælkesyrebakterier.

Få sparket gang i din sunde livsstil med hjælp fra mælkesyrebakterier.

 

Probiotika er ikke bare probiotika

Der er seks vigtige egenskaber, som probiotika skal opfylde:

  • De skal være resistente over for nedbrydning fra mavesyre og galdesafter, så de når frem til tarmen i levedygtig stand
  • De probiotiske stammer skal besidde en effektiv vedhæftningsevne til tarmens slimhinder, så de forhindrer vækst af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, som ellers vil hæfte sig på tarmslimhinden
  • De skal effektivt og hurtigt kunne formere sig
  • De skal effektivt producere anti-mikrobiel­le substanser, som bekæmper skadelige (pa­to­gene) mikroorganismer i tarmen – en egen­­skab, som varierer fra stamme til stamme
  • De skal beviseligt være sikre at indtage og må ikke have erhvervet antibiotikaresistens
  • Deres virkninger skal være veldokumente­rede i form af kliniske forsøg af høj kvalitet

 

Giv dine gode bakterier en madpakke

Probiotika med syv nøje udvalgte mælkesyrebakteriestammer, hvor hver enkelt stamme er med til at opretholde og genskabe den naturlige balance i tarmfloraen, finder du i produktet Lacto Seven. Kombinationen har vist sig effektiv til at skabe balance i maven og tarmen.

Den daglige dosering er en til to tabletter. Hver tablet indeholder en milliard mælkesyrebakterier. Bakterierne er dobbelt-proteincoatede, hvilket sikrer, at bakterierne er i live, når de når tarmen. Lacto Seven er tilsat inulin, et naturligt plantefiber, der fungerer som en ”madpakke” og dermed næring til bakterierne, så mængden af de gavnlige bakterier i tarmen øges hurtigere, og en optimal kolonisering sikres. Derudover er der tilsat D-vitamin, der støtter immunforsvarets normale funktion.

Tag madpakken med på tur – produktet skal ikke stå på køl og er velegnet til at have med, både i dagligdagen og på rejser. Hvis du har mavebesvær som diarré eller oppustethed, forårsaget af eksempelsvis kostændringer eller antibiotisk behandling, eller du er på rejse, hvor tarmfloraen er blevet forstyrret, vil du højst sandsynligt mærke en lindring. Produktet indeholder hverken laktose, gluten eller mælkeprotein og er derfor også velegnet til allergikere.

Er du sund og rask, er der intet, der tyder på, at du får gavn af et tilskud med mælkesyrebakterier.

Bakteriel ubalance kan opstå i vagina, i blæren, i tarmen eller på huden. Eller på alle andre slimhinder. Når de gode bakterier er i undertal, kan infektioner og betændelsestilstande nemmere sætte sig i kroppen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *