Jord i hovedet er måske ikke så dumt endda

 

 

Grib havehandskerne, og sæt din solhat på skrå. Havelivet byder på masser af glæder, og så har det flere sundhedsfordele, end du måske lige tror.

 

Af Signe Øbro
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – juni/juli 2018

 

Lader du græsplænen have monopol på din baghave? Det er utvivlsomt meget lettere end at passe en have, der bugner med planter. Du glemmer dog hurtigt det store arbejde, så snart roserne indhyller dig i en berusende duft, i det øjeblik ærterne meddeler, at de er spiseklare, og når stjerneklokkerne fremviser blomster i så rige mængder, at det næsten virker som pral. Alt dette er belønning nok i sig selv. Der er dog også en lang række fysiske og mentale gevinster ved at have fingrene i mulden og planter i tankerne.

 

Stræk og bøj

Der er som regel altid noget, du lige skal grave, luge, plante og vande. De mange forskelligartede opgaver gør havearbejde til en fremragende motionsform. En personlig træner i et smart fitnesscenter vil sikkert ikke kunne sammensætte et mere alsidigt træningsprogram, end hvad du selv kan skrible ned på havens to do-liste. Du får let pulsen op og får styrketrænet muskler i både over- og underkrop. Det kan alt sammen hjælpe dig med at holde vægten, gøre dig stærkere og give dig bedre kondition og balance. Og ikke mindst er der en beskyttende effekt mod hjertekarsygdomme, knogleskørhed og type 2-diabetes.

 

Stress af i staudebedet

Har du oplevet, at dine bekymringer og grublerier forsvandt, i takt med det ukrudt du var i gang med at hive op? Hvis ja, er du ikke den eneste. Studie efter studie viser, at der sker noget med vores humør og velvære, når vi går ud i det grønne. Målinger af stresshormoner, hjertefrekvens og aktivitet i specifikke dele af hjernen vidner om, at det har en klar afslappende effekt på kroppen. At gå i haven kan også mindske mental træthed, angst og depressive symptomer. Ligesom mange studier viser, at havearbejde giver selvværdsfølelsen et nøk opad. Og fortvivl ej, hvis du ikke har overskud til de helt store haveprojekter. Bare det at se eller røre en plante kan have en målbar effekt på din krops stress-niveau.

 

Hva´ siger manden, Misse?

Ældre bliver vi skam alle – også selvom vi belejligt har glemt, eller ikke vil vedkende os, årstallet på vores dåbsattest. Og vi oplever ømme bidmærker fra tidens tand, langt før vi rammer de 90 eller 100 år. Du oplever måske selv, at det er blevet en anelse sværere at huske og holde fokus? Trækker du i havetøjet, mindsker du muligvis risikoen for en hurtig nedgang i din hjernes evner og udvikling af demens.

Når du energisk svinger beskæresaksen, giver det ikke bare dig (og planten) sved på panden. Den fysiske aktivitet øger også din blodgennemstrømning og tilførsel af næringsstoffer og ilt til hjernen. Der dannes molekyler, der styrker dine hjerneceller, og dertil kan det sænke niveauet af din krops stresshormoner. Det hele kan hjælpe dig med at holde hoved og tanker klare.

 

Lys over land

Medmindre du foretrækker at rende rundt og kratluske om natten, er havearbejde lig med masser af dagslys. Det naturlige lys påvirker din hormonproduktion og er godt for både for din søvn og dit humør. I et par velsignede måneder her om sommeren begunstiger solen dig også med en særlig bølgelængde i dens stråler. Du kan selv danne D-vitamin, når disse solstråler rammer dig og påvirker det kolesterol, du har i huden. Så længe du passer på ikke at blive solskoldet, vil det være ærgerligt at forpasse denne mulighed. D-vitamin er afsindigt vigtigt for dine knogler, muskler og mentale helbred. Det vil derfor også være en god idé at tage et tilskud med D-vitamin resten af året, da mange danskere generelt er i underskud.

 

Ti fugle på taget er ikke at kimse ad

Det er svært ikke at smile, når dit øje skuer en flittig blåmejse bygge rede bagerst i haven, eller du hører en solsorts skumringssang en lun sommeraften – for ikke at tale om synet af begejstrede og berusede vinterfugle, der lige har opdaget dine gamle og gærede æbler gemt i sneen. Og der er noget, der tyder på, at det kan give dig langt mere end blot et flygtigt smil på læben.

Et studie fra 2017 viser nemlig, at der kan være en sammenhæng mellem din mentale sundhed og antallet af fugle, du er omgivet af. I studiet blev der set en mindsket risiko for depression, angst og stress hos de personer, der var så heldige at have masser af fugle i deres nærområde. Med lidt snilde kan du selv gøre din have mere attraktiv. Plant frugttræer og bærbuske, og sæt gerne et fuglebad op. Der er op til dobbelt så mange glædesgivende fugle i haver, hvor der er adgang til vand.

 

Det summer af liv

Med en frodig have hjælper du også landets bier. Bierne er uundværlige for naturen, men har desværre trange kår i disse år. De har brug for, at der er masser af blomster rundt omkring, så de kan få opfyldt deres behov for nektar og pollen. Når du ser, at de blomster, du kærligt har passet og plejet, lystigt får balkortet fyldt op, så kan du fuldt fortjent give dig selv et stort klap på skulderen.

God fornøjelse med havens gavn og glæder.