Kan kosttilskud give forbedret livskvalitet?

Skærmbillede 2015-07-15 kl. 18.28.00

 

Der er mange, der påstår, at kosttilskud forbedrer livskvaliteten. Men kan de bevise det? En svensk undersøgelse af ældre mænd og kvinder, som fik selen og Q10, tyder faktisk på det.

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning og //mig// – april/maj 2015

 

Når man bliver ældre, daler livskvaliteten ofte som følge af, at helbredet begynder at svigte. Hjertemusklen mister styrke, energiniveauet daler, immunforsvaret er ikke længere så effektivt, og der sker generelt et tab af vitalitet. I 2014 satte en gruppe svenske kardiologer sig for at undersøge, om de kunne påvise en positiv effekt af at give en kombination af coenzym Q10 og selen. Der er en helt klar grund til, at de valgte netop disse to stoffer.

 

Styrke til hjertet

Coenzym Q10 er nemlig et stof, som hele kroppen behøver for at kunne danne energi. Især hjertemusklens celler er afhængige af energi og forbruger derfor store mængder af coenzym Q10 for at producere nok energi til hjertemusklens rytmiske sammentrækninger. Med alderen daler cellernes indhold af dette vigtige stof imidlertid, og det er en del af forklaringen på, hvorfor ældre mennesker ikke længere har så meget energi og i øvrigt har formindsket hjertestyrke.

Det andet stof, selen, har betydning for en lang række funktioner i kroppen, blandt andet stofskiftet, immunforsvaret og ens mentalfunktioner. Derfor gav det god mening at inddrage selen i undersøgelsen.

 

Færre døde og langt bedre fysisk helbred

Forskergruppen, som blandt andet bestod af kardiologer fra Universitet i Linköping og Karolinska Institutet i Stockholm, rekrutterede tilfældigt 443 mænd og kvinder i alderen 70-88 år. Alle havde det tilfælles, at de var normale raske mennesker uden diagnosticerede sygdomme. Halvdelen af forsøgspersonerne fik 200 mikrogram selen (SelenoPrecise) og 200 milligram coenzym (Bio-Qinon Q10) dagligt, hvorimod den anden halvdel fik helt identiske – men virkningsløse – snydepiller. Dette kaldes også for placebo.

Det viste sig, at der blandt dem, som havde fået kombinationen af selen og Q10, var 54 % færre dødsfald som følge af hjerte-kar-sygdom. Det i sig selv var et enestående resultat, men det viste sig samtidig, at der var langt mindre fysisk forfald blandt de ældre, som tog kombinationen af de to præparater.

Generelt var der blandt de Q10- og selenbehandlede ældre en markant lavere reduktion af såvel fysiske som psykiske (kognitive) parametre, som er med til at afgøre ens livskvalitet.

Læs artiklen ”Skal argumenter eller dokumentation sælge kosttilskud?”www.healthandscience.eu – hvor du ligeledes kan finde andre informative artikler om næringsstoffer, herunder en komplet vitamin- og mineralguide.

 

Fra ”energi-pille” til anerkendt lægemiddel

Stoffet coenzym Q10 blev introduceret for første gang herhjemme for 25 år siden som den helt nye ”energi-pille”. Forbrugerne var ikke de eneste, som var begejstrede. Videnskaben kunne også se et potentiale i stoffet og iværksatte derfor en række undersøgelser. I dag er Q10 et anerkendt lægemiddel og anvendes blandt andet mod kronisk hjertesvigt.

For lidt over et kvart århundrede siden, da coenzym Q10 første gang blev introduceret for danskerne, vidste man meget lidt om dette naturligt forekommende stof. Forskerne havde erfaret, at det indgik i alle cellers energiomsætning, og de vidste, at det blev dannet naturligt i kroppen og desuden fandtes i visse fødevarer. I starten blev det hovedsageligt markedsført som et ”energi-præparat” og blev hurtigt populært hos de midaldrende og ældre, som netop følte, at de havde brug for mere energi i hverdagen.

 

Stærkere hjerter

Men i modsætning til stimulanser som koffein og ginseng, der også anvendes som energipræparater på grund af deres opkvikkende virkning, er coenzym Q10 en både naturlig og integreret del af cellernes energiomsætning. Alle kropsfunktioner er afhængige af stoffet, især hjertemusklen. Ikke overraskende fandt man ud af, at det navnlig var folk med svækket hjerte, som havde gavn af at tage Q10. Udover at gøre dem mere vitale, bevirkede stoffet også, at deres hjerter pumpede med større kraft. Det i sig selv affødte en række fysiske forbedringer, som øgede livskvaliteten betydeligt hos disse mennesker.

 

Reduceret dødelighed

Allerede tilbage i de tidlige 1990’ere var læger begyndt at interessere sig for denne sammenhæng. En af dem var den danske hjertespecialist, dr. med. Svend Aage Mortensen, som afprøvede Q10 som supplerende behandling ved kronisk hjertesvigt. Et mønster tegnede sig, og han kunne i sine forsøg se, at stoffet i den grad styrkede patienterne. Sidste år offentliggjorde Dr. Mortensen resultaterne af den største og mest betydningsfulde af sine hjerte-undersøgelser, Q-Symbio, som dokumenterer, at hjertesvigtspatienter ved at tage Q10 kan reducere dødeligheden med 43 % samtidig med at opnå en markant lavere risiko for hospitalsindlæggelse. Undersøgelsen, som er udført på 420 hjertepatienter, er offentliggjort i det ansete tidsskrift JAAC Heart Failure og har fået international opmærksomhed.

 

Forskning er dyr

I dag er Q10 et både veldokumenteret og respekteret stof og er i flere lande blevet registreret som lægemiddel mod blandt andet hjertesvigt. Det var aldrig nået så vidt, hvis ikke der var lavet så intensiv forskning, som netop kan dokumentere stoffets gavnlige virkning.

For overhovedet at kunne gennemføre denne forskning har det været nødvendigt at udvikle en metode til at gøre Q10 letoptageligt i kroppen. Der er mange Q10-præparater på markedet, men det er kun ganske få, som kan dokumentere deres optagelighed, og som derfor egner sig til forskning.

 

Revolutionerer lægevidenskaben

Interessant nok er det produkt, som i dag har officiel status som ”reference-præparat” indenfor international Q10-forskning, det samme præparat, der først blev lanceret – ikke alene i Danmark, men i hele verden. Præparatet hed dengang, og hedder stadigvæk, Bio-Qinon Q10.

Producenten af præparatet, den danske virksomhed Pharma Nord, satsede allerede fra starten på, at Q10 en dag i fremtiden ville få en plads i lægevidenskaben. Firmaet vidste dog også, at dette aldrig ville kunne ske uden et Q10-præparat, som forskerne kunne opnå pålidelige resultater med. Målet var derfor at udvikle en særlig formel, som kunne dokumentere, at aktivstoffet effektivt blev optaget i blodet. Det lykkedes allerede fra starten, og i dag kan Pharma Nord se tilbage på et veloverstået forløb, hvor deres præparat er gået fra energipille til lægemiddel og har opnået anerkendelse blandt førende læger og forskere og er blevet brugt i mere end 90 videnskabelig studier.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *