Kan stofskifteproblemer udløse skuldersmerter (frossen skulder)?

 

 

Skjoldbruskkirtlen påvirker en bred vifte af dine kropsfunktioner. Det er overraskende, at skjoldbruskkirtlens dysfunktion kan medføre et lige så stort antal symptomer, som kan påvirke stort set enhver del af kroppen.

 

Af Anett Kroman
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – april/maj 2019 og er en del af en samling artikler om stofskiftet

 

Selvom de mest almindelige problemer forbundet med skjoldbruskkirtlen involverer lavt energiniveau, kognitive funktioner og vægtsvingninger/vægttab, er der et andet område af ubehag, der kan udvikle sig fra skjoldbruskkirtlens dysfunktion. Muskel- og ledsmerter er ikke usædvanlige for dem med stofskiftesygdom. Mange er dog ikke opmærksomme på, at disse smerter kan blive koncentreret i bestemte områder, såsom skulderen, der resulterer i en tilstand kendt som frossen skulder.

 

Hvad er en frossen skulder?
At få en kold skulder, er bestemt ikke rart, for så er der følelser på spil i modsætning til en frossen skulder, også kaldet kapulitis, som er en medicinsk tilstand, der påvirker den fysiske sundhed. En frossen skulder bevirker langvarig smerte og hæmmer bevægelse af skulderen i måneder eller år.

Forskellige tilstande, herunder Parkinson, hjertesygdom og lungesygdom kan bidrage til udviklingen af ​​frossen skulder. Imidlertid har personer med stofskifteproblemer, specifikt hypothyreose (lavt stofskifte), en særlig høj risiko for at udvikle denne langvarige, og i de fleste tilfælde svækkende, tilstand.

Udvikling af frossen skulder sker normalt gradvist og afspejler et fald i funktionalitet. Traume eller væsentlig fysisk skade på skulderen kan også fremkalde frossen skulder. I begge tilfælde tager det normalt flere uger eller måneder, før smerten når et punkt, hvor personer søger lægehjælp. Et reduceret bevægelsesområde er et andet identificerende symptom på frossen skulder. Imidlertid er dårlig mobilitet ofte overset, indtil tilstanden udvikler sig yderligere.

 

Stofskiftet og frossen skulder
Både højt og lavt stofskifte samt autoimmune tilstande som Hashimotos thyroiditis og Graves’ sygdom kan forårsage muskel- og ledsmerter.

Muskelsvaghed i midterdelen af ​​kroppen påvirker ca. 90 % af patienter med stofskifteproblemer. En mindre procentdel, omkring 30 %, oplever svaghed eller tab af styrke i lemmer og ekstremiteter. Dette er kendt som hypothyroid myopati og er ofte en medvirkende faktor til frossen skulder. Fælles indikatorer for hypothyroid myopati omfatter:

  • Muskelsmerter og svaghed, der forværres af kulde
  • Udbredt smerte i forskellige muskelgrupper
  • Muskelkramper
  • Stivhed
  • Ledsmerter
  • Svækket grebsstyrke
  • Vanskeligheder med at hæve armene over hovedet

Undersøgelser tyder på, at op til 80 % af patienter med stofskifteproblemer oplever forstyrrelser i muskelvæv, som kan forårsage smerte, ubehag, kramper og spasmer.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *