Klumme: At skabe ro, når verden forventer mere

Skrevet af: Julie Feldborg

Sygeplejerske
Madøre og elsker at strikke. 
Instagram: @juliefeldborg

Ro er vigtigt for vores krop og sind. Ro kan give os det fristed som vi har behov for i en travl hverdag, hvor vi hurtigt bliver opslugt af en masse arbejde, huslige pligter og fritidsaktiviteter.

Jeg har selv oplevet hvordan hverdagen er fuld planer, og tiden til at slappe af synes minimal.

Derfor tænkte jeg at tingene måtte kunne gøres anderledes, så der var plads til mere afslapning og ro.

Ro er et behov som vi mennesker har. Ro giver os tid til at restituere, så vi kan præstere optimalt i det travle samfund som omgiver os. Samtidigt øger ro vores mentale sundhed, giver mere overskud og sænker risikoen for stress.

Men hvordan finder man ro i en verden, hvor tempoet er højt og forventninger til livet er mange?

Før jeg gik igang med mit projekt om at skabe mere ro, troede jeg at det var sådan noget med at meditere flere timer dagligt, slukke al elektronik og undgå en hver form for travlhed. Det virkede for mig meget uoverskueligt og uforeneligt med både mit arbejds- og familieliv. Sidenhen er jeg dog blevet klogere og har lært, at ro ikke kun skabes gennem store radikale ændringer i ens livsstil, men sagtens kan være små input som man inddrager i hverdagen.

Ro handler om at være i en tilstand, hvor bekymringer, nervøsitet, travlhed og lignende følelser forsvinder. Når jeg oplever at have indre ro, så er jeg afslappet og føler mig afstemt i både krop og sind. Jeg er aldrig rolig 100% af mine vågne timer, og det er måske også et urealistisk mål at sætte. Så længe jeg bare oplever følelsen af ro med jævne mellemrum, får jeg de små åndehuller som jeg har brug for.

Jeg har læst en del om emnet, og på internettet er antallet af gode råd nok ligeså mange, som der er stjerner på himlen. Jeg har prøvet alverdens råd, nogle med mere succes en andre.

Ligefra daglig meditation til grounding kost, og alt derind imellem. Jeg fandt dog ud af, at det der giver mig mest ro, er gåture i naturen, at strikke og bruge noicecancelling på min høretelefoner (selvfølgelig uden at høre musik samtidigt). De aktiviteter har vist sig at være de mest realistiske for mig, da  det ikke kræver flere timer daglig, som skal ind i en i forvejen presset kalender. Det er aktiviteter som jeg selv kan vælge hvor meget tid jeg vil bruge på, hvilket passer godt ind i det liv som jeg lever. Jeg tror at netop disse ting virker, fordi det er aktiviteter hvor jeg giver min fulde opmærksomhed og samtidigt får glæde ud af. Det giver mig et frirum, hvor jeg fjerner al mit fokus fra omverden og alle dens problemer, en følelse af indre ro.

Så alverdens råd er gode og velmente, men for mig har det vigtigste været at lytte til mig selv.

Jeg har lyttet til hvornår min krop og mit sind er mest i ro, og arbejdet på hvordan jeg kan indarbejde det endnu mere i min hverdag. Det har øget min følelse af ro, hvilket har givet mig mere overskud og glæde. En, ifølge mig, fantastisk fortjeneste som gør hverdagen og livet endnu bedre.

Budskabet må derfor være: lyt til hvornår din krop og dit sind er roligt, og inddrag mere af de aktiviteter som giver dig denne ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *