Krig skader kroppen helt ned på celleplan

 

 

Forskere har påvist, at mange krigsveteraner med Golfkrigssyndrom (Gulf War Illness – eller GWI) har defekte mitokondrier. Det kan være en del af forklaringen på de mange symptomer, der kendetegner tilstanden. Spørgsmålet er, om et tilskud af stoffet coenzym Q10 kan hjælpe?

 

Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning – december 2017/januar 2018

 

Krig er traumatiserende. Det skader faktisk kroppen helt ned på celleplan, viser det sig. Amerikanske forskere ledet af Beatrice A. Golomb fra University of San Diego, La Jolla, har konkret påvist, at over 30 % af amerikanske krigsveteraner hjemvendt fra Golfkrigen i 1990-91 udvikler kroniske helbredsproblemer med en lang række symptomer, som blandt andet omfatter træthed, muskelproblemer, koncentrations- og hukommelsesbesvær og en række andre ting. Den røde tråd igennem disse symptomer er defekte mitokondrier, som er de små energifabrikker, der producerer energi i cellerne.

 

Defekte energifabrikker i cellerne

Disse mitokondrie-defekter er påvist i en undersøgelse, som er offentliggjort i 2014 i det lægevidenskabelige tidsskrift PLoS One (Public Library of Science), og betragtes som det første klare bevis på en sammenhæng imellem Golfkrigssyndrom og mitokondrie-defekter.

 

Coenzym Q10 spiller en central rolle

Et af de stoffer, som har absolut størst betydning for mitokondrier, er det vitaminbeslægtede stof, coenzym Q10. Stoffet har to roller i mitokondrierne. Det ene er at regulere omsætningen af fedt, kulhydrat og protein til ATP (adenosintrifosfat), som er kemisk lagret energi. Med andre ord er coenzym Q10 vigtigt for cellernes energiproduktion. Den anden funktion er at fungere som antioxidant, der beskytter mitokondriernes DNA (mtDNA).

 

Forskere vil se nærmere på sammenhængen

Netop fordi coenzym Q10 har så vital en betydning for både celler og deres mitokondrier, var det næste oplagte skridt for Beatrice Golomb at undersøge, om man ved at give tilskud af stoffet til personer med Golfkrigssyndrom kunne opnå en bedring af nogle af symptomerne. Hun iværksatte en undersøgelse af 46 krigsveteraner med Golfkrigssyndrom, som hun inddelte i to grupper. En gruppe fik tilskud af Q10 (Bio-Quinone Q10 fra Pharma Nord), og den anden gruppe fik snydekapsler. Den anvendte Q10-dosis var 300 mg pr. dag.

 

Q10-kapsler havde en positiv virkning

Det viste sig, at Q10-tilskuddet gav signifikante forbedringer af en række fysiske og psykiske symptomer. Forskerne understreger dog, at der bør foretages flere og større undersøgelser for at kunne sige mere nøjagtigt, hvordan stoffet virker på netop denne type sundhedsproblemer. De positive resultater giver dog håb, da der ikke ligefrem findes nogen behandling mod Golfkrigssyndrom, der jo som bekendt består af en lang række forskellige symptomer og derfor er svært at have med at gøre.