Efterår? Det er næsten ikke til at skrive om, når vi bare er i juni, men som vi bliver ældre, ved vi godt, at tiden løber stærkt (tænk, der var engang, der var tid til at kede sig), og vi ved også godt, at der er en deadline på ethvert magasin, også sund-forskning. Vi øver os i at kalde det smiling-line frem for deadline, men lige nu og her handler det om død over de bakterier og vira, vi ikke vil have ind i næse, mund, svælg og hals, fordi de så let kan formere sig i vores luftveje.
Af Marianne Palm
Ud med de små bæster, og ind med de gyldne dråber, der ikke kun virker lokalt, men også globalt. Globalt? Ja, det kalder vi de næringsstoffer, som vi drikker eller spiser, hvis næringsstoffer og aktive stoffer fra fx urter, ud over at have en virkning lokalt på vores slimhinder, også kommer ud i resten af kroppen ved at blive optaget hen over slimhinderne og ført rundt til alle de steder, hvor de har en virkning. Taler vi om de kendte næringsstoffer som vitaminer og mineraler samt Q10, bliver de ført ind i cellerne af deres egne små kanaler, hvis ikke de indgår i at blive opfanget af nogle receptorer uden på cellerne. Det gælder også urternes aktive stoffer, som finder den mere eller mindre lige vej til de rette celler eller cellemembraner. Og altså ad denne vej virker globalt og ikke kun lokalt. Håber, det giver mening!
For det giver også rigtig meget mening, at naturen bringer os så mange forskellige næringsstoffer som muligt. Kroppen er en ihærdig maskine, og man kan jo undre sig over dens enorme overlevelsesevne, når man tænker på, hvad vi udsætter den for.
Der er brug for daglig støtte, og i perioder, og for nogle mennesker året rundt, er der brug for ekstra støtte.
Det er til dig, der:
- Ofte bliver forkølet, og en forkølelse fx sætter sig til en bihulebetændelse
- Mærker kriller i halsen og udvikler en halskatar eller endog en halsbetændelse (gå til læge, nogle halsbetændelser af absolut penicillinkrævende!)
- Ofte hoster, uden at man kan finde en diagnose
- Let får influenza eller er belastet af andre vira
De gyldne dråber er selvfølgelig EchinaGold, der med sit indhold af rødder og overjordiske plantedele fra Echinacea purpurea kan hjælpe slimhinder og immunforsvar på sin vej gennem kroppen.
Det interessante er, og det gælder faktisk mange typer af planter, er, at de er mere regulerende end stimulerende. Det betyder på almindeligt dansk, at du ikke skal være bange for, at den røde solhat kan stimulere dig hen et sted, hvor immunsystemet galopperer af sted med dig, for så snart de har optimeret nogle bestemte immunstoffer, kaldet cytokiner, og vel at mærke dem, der har med akutte infektioner at gøre, så klinger virkningen af igen.
Du må gerne overdosere en dags tid!
Det er også derfor, at det ikke nytter at tage EchinaGold på fjerdedagen af en forkølelse, du skal have dem stående i dit akutte beredskab, så snart du mærker de første tegn på en udefrakommende virus eller bakterie.
Du kan godt tillade dig at overdosere i de første timer, tag gerne 200 dråber (!) i et glas vand, og drik det slurkvis over nogle timer. Gerne stille og roligt, så de desinficerende stoffer får lov til at brede sig over dine slimhinder gennem hele tragten.
Normalt skal du aldrig gøre andet end det, der står på en etiket, men lige her må du gerne.
Du kan også hjælpe dit svælg og din tud på vej med en luftvejscocktail, og kombiner gerne med EchinaGold
En luftvejscocktail er effektiv og helt speciel, da den er gratis, og du måske allerede har ingredienserne i dit køkkenskab:
- En skive løg eller to
- Et par hvidløg og ingefær skæres i skiver
- Har du timian tørret eller frisk, så et par teskefulde i af de desinficerende urter
- Overhæld med kogende vand, og drik så varmt som muligt uden at brænde dig på tungen
- Hvis du synes, det er lidt stærkt, kan du søde med en teskefuld uopvarmet honning, som fra fordums tid har været brugt som lindrende middel gennem halsen
Find også C-vitaminerne frem ved de allerførste tegn, og her kan du spise et par gram eller tre. Endda endnu mere, det er dine tarme, der bestemmer mængden, for du skal ikke få diarré.
Hvis du hører til en af dem, der ofte bliver forkølet eller kan genkende de andre symptomer ovenfor, kan du altså gøre meget for at forebygge mellem infektionerne, så der bliver færre af dem om året. Sørg for en god vitamin- og mineralbalance, hvor fx A- og C-vitamin sammen med silicium, zink og kobber støtter dit immunforsvar. Og så kan det ikke gentages for tit, selvom det kan virke som en grå og kedelig gentagelse: Spis masser af farverige grøntsager og frugter, nødder, korn og svampe, fødevarer, der alle vil bidrage til et sundere liv i en fortravlet hverdag.