Mangel på D-vitamin kan give smerter og mismod

Sol
Rygsmerter
Kretahudpleje2


Undrer du dig over smerter i muskler og måske endda i knoglerne, kan det meget vel være mangel på D-vitamin.

 

Af Marianne Palm

Der er heldigvis mere og mere fokus på D-vitamins evne til at hjælpe nordboeres (og tildækkedes) kroppe med at komme af med alskens plager, herunder ellers uforklarlige smerter fra musklerne. De kan være, men behøver ikke at være, ledsaget af mismod, magtesløshed eller depressive tanker, og læger samt behandlere kan let komme til at mistolke symptomerne. Kan du genkende symptomerne, uanset om du selv synes, du har været i solen hele sommeren, så få målt dit indhold af D-vitamin i blodet. Eller gå i gang med en pæn dosis af D-vitaminer, og fortsæt hele året. For du kan meget vel høre til en af de hundredtusindvis af danskere, der simpelthen har sværere ved at optage D-vitamin fra solen eller de fede fisk.

Man skelner mellem

  • Let D-vitaminmangel
  • Moderat D-vitaminmangel
  • Svær D-vitaminmangel

Svær D-vitamin mangel ses i Danmark hos flere, end man egentlig skulle tro, mens det mest almindelige billede er let til moderat D-vitaminmangel. Man mener, at hver 5. dansker lider af let til moderat D-vitaminmangel, og de fleste aner ikke, at de har netop det problem. Heldigvis er det let at gøre noget ved det, og det kan være nødvendigt med en lidt højere dosis, end man i årtier har anbefalet fra officielt hold.


Hvor høj en dosis, der er nødvendig, er man til gengæld lodret uenige om i ind- og udland
.

Vælger man at få målt sit indhold af D-vitamin i blodet, og ligger det under 50 nmol/liter (nanomol pr. liter), har du D-vitaminmangel set fra danske myndigheders side. Men i udlandet viser flere og flere undersøgelser, at et højere indhold kan gavne de fleste, og studier peger på op til 100 nmol/liter, og endog endnu højere. Det kræver som regel et tilskud at få blodmålinger op i de højder, især hvis du hverken er soldyrker eller spiser fede fisk flere gange om ugen.

D-vitamin er et fedtopløseligt vitamin, og der manes stadig til forsigtighed med blot at spise løs af vitaminet, som måske i dag ville blive klassificeret som et hormon, hvis nogen har mod til at ændre på dets klassificering. Et hormon er et stof, som sætter forskellige specifikke reaktioner i gang, og det kan man tydeligt se, at D-vitamin gør. Faktisk er det helt uundværligt for vores immunforsvar og især den del, der skal regulere de såkaldte cytokiner. Cytokiner er små signalstoffer, som vi har tusindvis af. Nogle har betydning for vores forsvar mod fx virus og bakterier, andre har betydning for udviklingen af mere kroniske inflammationer, og faktisk er de med overalt, da de konstant holder øje med de enkelte cellers tilstand og sender rapporter videre til andre immunkomponenter om at hjælpe til med at regulere cellernes beskaffenhed. Kort og godt har vi brug for D-vitamin til uendeligt mange funktioner.

”Hvor vi tidligere næsten blev brændt på bålet, hvis vi vovede at foreslå mere end 10 mcg D-vitamin til en klient, kan du i dag med Fødevarestyrelsens og EU’s velsignelse købe D-vitamin med fx 80 mcg pr. kapsel. Og det giver rigtig god mening, hvis du let kommer i underskud af D-vitamin eller lider af smerter, har svært ved at bruge dine muskler. Når smerterne bliver mindre, får du lyst til at bevæge dig mere, og du har skabt en opadgående positiv spiral.”

(Marianne Palm, biopat/naturopath ibm og leder af Institut for Biologisk Medicin)


Er du fysioterapeut, fitnesstræner eller på anden måde arbejder med unge som ældre, der klager over diffuse smerter, bør du absolut henvise til lægen, så en evt. D-vitaminmangel kan afklares. For man kan ikke træne smerterne væk. Heller ikke, selvom du synes, det handler om alder, over- og undervægt eller andre faktorer, der virker indlysende qua din uddannelse, men slet ikke er det.

Moderat D-vitaminmangel kan også vise sig som bækkensmerter, eller at du har svært ved at rejse dig fra en stol.

  • Personer, som sjældent kommer ud i sollys, det kan være ældre og svage beboere på plejehjem, men også unge som tilbringer tiden indendørs ved computer og fjernsyn.
  • Personer, som går tildækkede i religiøst betinget beklædning eller anden beklædning, hvor der kun er meget lidt hud, som kan eksponeres for sol.
  • Personer, som konsekvent anvender høj solfaktor (>15) for at beskytte huden mod solen.
  • Personer med øget hudpigmentering, idet hudpigmentering nedsætter dannelse af D-vitamin.
  • Personer, som spiser ensidig kost eller har en sygdom, hvor tarmen ikke optager næringsstoffer.

(Kilde: sundhed.dk)

I de senere år er forskerne blevet opmærksomme på, at let mangel på D-vitamin er hyppigt, især blandt ældre mennesker, beboere på plejehjem og hos personer med brud på lårben eller håndled. Selv en let mangel på D-vitamin medfører en større risiko for at få knogleskørhed og brud på knoglerne.

Svær D-vitaminmangel er sjælden i vores del af verden. Svær D-vitaminmangel skyldes som regel en sygdom i tarmen, hvor man ikke optager nok næringsstoffer, eller at man spiser meget ensidig kost.

Kan du genkende nogle af symptomerne hos dig selv eller hos et familiemedlem?

  • Træthed og svækket muskelstyrke.
    • Skal bruge hænderne for at rejse sig fra en stol.
    • Problemer med at gå på trapper.
    • Gangen kan være bredsporet og vraltende.
  • Knoglesmerter sjældnere.
    • Begynder typisk over lænderyggen og spreder sig senere til bækken, hofter, lår, ryg og brystkassen.
  • Symptomerne ledsages eller kompliceres ofte af depressive tanker, men ikke altid. For du kan jo have en personlighedstype, der knokler videre uanset smerter.


Et vitalt vitamin til hjertet

D-vitamin er i øvrigt også kendt for at have en forebyggende virkning på hjertesygdomme og åreforkalkning, på generelle problemer med immunforsvaret, og det kan meget vel være hele året rundt. For hvor ofte er du egentlig ude i solen uden konstant indsmøring med solfaktorcremer – og opholder du dig – hånden på hjertet – egentlig mest i skyggen?

Der findes flere D-vitaminprodukter på de danske helsehylder. Vælg gerne et D-vitamin, der ligger i en olie for at forbedre optageligheden af vitaminet. Det gør bl.a. Dansk Farmaceutisk Industris D3-vitamin på 90 mikrogram (mcg), og med sit indhold på 120 kapsler er der til fire måneders forbrug.

Der bliver ofte af lægen foreslået et kalkprodukt (calcium) sammen med D-vitamin. Vælg i så fald et calcium-magnesium-produkt, for de to mineraler hører sammen. Og netop ved muskelsmerter eller et irriteret nervesystem kan magnesium sammen med D-vitamin gøre en stor forskel. Gå til en biopat/naturopath ibm, som sikkert vil sige, at har du mangel af et eller flere vitaminer og mineraler, er det ikke usandsynligt, at du også har mangel af andre. For vitaminer og mineraler arbejder sammen om at få alle celler til at fungere optimalt. Du har ikke brug for et hav af tilskud, du har blot brug for de rette og ikke mindst i de rette doser.