Når akutte og kroniske smerter kan vælte din dag

Aromaterapi

 

Ann Britt Larsen har klinikker rundt omkring i Storkøbenhavn og omegn. Nogle gange om ugen er Ann ude i forskellige firmaer, andre gange er det på hendes klinik på Amager og i Dragør. Hun elsker, at der ikke er to dage, der ligner hinanden. Jeg stoppede Ann på vej ind til den næste klient i Dragør, så jeg lige kunne få indblik i de sidste nye erfaringer fra hendes virke som manuel terapeut.

Af Marianne Palm

Ann er uddannet manuel terapeut. Det er en uddannelse, som både indeholder de traditionelle massageformer, triggerpunktsakupunktur og et væld af andre metoder, som Ann kombinerer i sine behandlinger. Og, nå ja, Ann er også zoneterapeut, biopat og har speciale i muskler, led, bindevæv, i rygge og i smerter. Kort sagt i alt det, der kan gøre ondt i vores knogler, led og muskler.

For nogle år siden blev Ann opmærksom på den røde og den gule Perskindol, som er udviklet i Schweiz. De virker begge smertestillende, og her er lidt af Anns erfaringer fra sin dagligdag, vel at mærke med klienter, der ofte er gået forgæves til andre behandlere.

Meget ømme skinneben

Søren på 70 år er superaktiv, cykler hver dag i flere timer, bruger altid trapper og elsker at bruge sin krop. Nu har han i et års tid haft problemer med skinnebensbetændelse, en kronisk inflammation fra knæet og ned til anklen, hvor hverken læger eller fysioterapeuter gennem tre måneders behandlinger har kunnet gøre en forskel.

Ann fortæller: – Da Søren hoppede op på briksen første gang, gennemgik jeg hele kroppens muskeltonus, altså hvordan det stod til med henholdsvis stærke og svage muskler, hvor jeg tydeligt så, at problemet ikke alene stammede fra skinnebenet, men var et udtryk for, at der var lændeproblemer og problemer med psoasmusklen, som sammen med lårmusklerne var alt for stramme. Jeg masserede ved først at smøre Perskindol på, supplerede med almindelig mandelolie og gav en prøve med hjem af den gule Perskindol.
– Jeg gav også Søren strækøvelser for lænd, psoas og lår som hjemmearbejde, og efter to til tre behandlinger var problemet væk. Søren har nu lagt Perskindol i sin cykeltaske, og produktet er altid med på rejser, hvor Søren og hans kone ynder at tage på byvandringer.

Kurt på bjergvandring med akillesseneproblemer

Kurt vandrer i bjergene, hvilket han har gjort i årevis, men var af behandlere blevet rådet til at lægge den strabadserende sportsgren på hylden. For hvert eneste skridt var alt for smertefuldt, og netop den store senes arbejde er særlig nødvendig på ujævnt underlag eller op og ned ad skråninger. Kurt fik en prøve af den røde tube med, og det var nok til at afhjælpe problemet, hvor Kurt ellers var tvunget til at holde utallige små pauser i løbet af hans vandreture.

I dag kan du købe den røde Perskindol som en praktisk roll-on, som du let kan rulle på det smertende område. Så undgår du også at gnide de stærke urtekomponenter i øjne eller andre sårbare steder, fordi du lige skal klø dig …

Hele Office-pakken, ja, hele Office-pakken

Der er nærmest folkevandring fra kontorstol til fysioterapeuter, læger, akupunktører og massører. Vi sidder for meget ned og i for mange timer, vi er fastlåst i vores skuldre og nakke, når vi lader fingrene feje hen over tastaturet, og vores øjne er klistret til bestemte punkter på en skærm. Du skal op at stå og bevæge dig i mange af kontortimerne, og du kan med lethed kombinere med den røde roll-on med de varmende ingredienser, som virker ind på nervesystem og muskler.

Skuldre, nakke, smerter i arme, hovedpiner, for meget stillesiddende arbejde – Ann masserer først med Perskindol og derefter med mandelolie med øjeblikkelig virkning. Perskindol kan du bruge på jobbet, og du får afspændt dine fascier hurtigere end så meget andet.

Hvad er en muskelfascie?

Det bindevæv, der beklæder musklerne, kaldes i fagsprog muskelfascier og består af elastisk, fugtigt materiale, som både holder muskelfibrene sammen i bundter inde i musklen, beklæder hele musklen udenpå som en støttestrømpe og holder musklen fast til knoglen (enten direkte eller med sener). Det er herfra, at musklerne bl.a. får deres næring, og det er hertil, der skubbes affaldsstoffer ud gennem blodkar, som også findes overalt ved musklen og mellem fascierne.
Problemer i fascierne gør musklerne mindre smidige og omvendt: Nedsat aktivitet i fascierne giver musklerne problemer (og de omgivende organer, men det er en helt anden snak).

Så al bevægelse tæller, brug din krop, om det så bare er at bevæge armene, selvom du har ondt i benene. Fascierne ligger i lange kæder og skubber bl.a. immunkomponenter afsted som et lille futtog. Så bevægelse ét sted i kroppen kan sagtens gavne et helt andet sted. Immunkomponenter skal ikke kun bruges til at undgå infektioner, men også til at undgå, at en inflammation bliver kronisk, hvor bl.a. små makrofager æder de celler, der skal fjernes, hvilket skaber plads i musklen til at danne nye muskelceller.

Perskindol, gul eller rød

Begge fremmer kroppens egne smertestillende signalstoffer, endorfinerne.
De opvarmende urter kan med deres særlige indhold af ingredienser forvirre smertesignaler langs en nervecelle, fordi vores nerver har nogle små porte undervejs (gates), hvor produktets indholdsstoffer let kan trænge ind. Teorien er, at de formår at forvirre smertesignalerne, fx fra et ømt skinneben, så hjernen ophører med at se problemet som en trussel, men i stedet går i gang med at opløse inflammationen.

Her virker manuel terapi og Perskindol også

Typiske overbelastningsskader ved tennisalbue, skulderskader, frossen skulder, lændeproblemer nede ved halebenet og op langs hele rygsøjlen.

Et cykelstyrt

Lasse, som er mountainbiker slog hele ryggen i et fald, kunne dårligt komme ud af sengen og skulle selvfølgelig have flere end to til tre behandlinger med massage, manuel terapi og triggerpointakupunktur. Det var helt tydeligt for Ann med hendes 17 års erfaringer, at Perskindol var en absolut hurtigvirkende støtteterapi, og medmindre du smører det i øjnene eller på andre sarte slimhinder, er det et helt bivirkningsfrit produkt til forskel fra alle de mange indvortes smertestillende muligheder, der i dag sælges i håndkøb.

– Brug hellere hænderne til at smøre eller rulle nogle smertestillende, naturlige og velafprøvede Perskindol-salver på, eller brug den nye roll-on på din smertende krop, slutter Ann af, inden hun løber videre til næste klient på briksen.

Du kan træffe Ann på annbrittlarsen@jubii.dk eller på tlf. 2992 2363.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *