Når nervesystemet larmer med uro og tankemylder

7-til-hjernen
Neurologi

 

 

Hvis du synes, du tit har alt for meget tankemylder eller måske let kan blive modløs og ked af det, hvis dit humør svinger som et pendul, der er gået i selvsving, eller pickuppen har sat sig fast i en hjernerille, så har naturen og sund kost et bud på en støtteterapi, der er værd at kigge nærmere på.

Det har New Nordics produktudviklere gjort, og her er det værd at kigge på bl.a. hisperidin fra citrusfrugter.


Af Marianne Palm

 

His-pe-ri-din. Sværere er det ikke at udtale, og svært er det da heller ikke at finde det aktive stof, for det er i det hvide kød, du så let kan genkende, når du skræller en appelsin eller skærer i en citron. Det lidt tykke, hvide lag indeholder en stribe af bioflavonoider, og en af dem er hisperidin.

Studier har i mange år vist, at det aktive stof har en rigtig god virkning på vores blodkarvægge, og nu har man også fået bekræftet i et nyere studie, at netop hisperidin har en særlig effekt på vores humør. Det sker bl.a., fordi det aktive stof evner at påvirke vores hjernecellers såkaldte plasticitet, hvilket oversat til almindeligt dansk betyder, at hver eneste hjernecelle bliver mere ”elastisk og bevægelig”, så signalstoffer lettere kan gøre deres arbejde.

Samtidig kan man på studier se, at den særlige inflammationshæmmende effekt gør, at inflammationsskabende stoffer ikke får lov til at larme så meget. Det er bl.a. stress, der kan skabe alt for mange inflammationer, og derfor hilser hjernen den nye viden særligt velkommen: En moderne hjerne er desværre udsat for alt for mange påvirkninger, hvor summen af alle de belastende tanker, måder, vi bruger os selv på, de valg, vi tager økonomisk, socialt og arbejdsmæssigt let kan give problemer for cellerne overalt i kroppen, men selvfølgelig mest vores hjerne, når det handler om at få det bedre psykisk og mentalt, men måske også at forebygge, at sygdomme rammer det vitale organ.

 

Studier har vist, at hisperidin har betydning for:

  • Humørsvingninger
  • Ængstelse
  • Indlæringsproblemer
  • Hukommelse

I New Nordics produkt Active Nerves er det en standardiseret mandarinekstrakt, der er anvendt, så du er sikker på at få masser af det aktive stof.

 

Bioflavonoider også til dit kredsløb, men ikke uden sund kost

Som nævnt ovenfor har hisperidin også betydning for dit kredsløb. Man har set ved større indtag af bioflavonoider, at de kan beskytte blodkarvæggene mod inflammationer og sænke et forhøjet blodtryk. Der skal dog højere mængder til, end man kan finde i en tablet eller kapsel, og derfor er det så vigtigt, at du finder energi til ikke kun at spise det nye, spændende produkt Active Nerves, men også finder energi til at spise sundt i din hverdag. Sukker, alkohol, kager og slik er et no-go, og måden at undgå trangen til søde sager er individuel. Nogle mennesker skal spise mange små måltider for at bevare et stabilt blodsukker, andre kan få stor glæde af at spise to store sunde måltider om dagen og ellers give fordøjelsen pause, fx fra kl. 18 hver aften til næste dag kl. 10-11. Den strategi virker kun, hvis du fokuserer på sunde fedtstoffer og gode proteiner og undgår sukker, hvidt mel, pasta og andre hurtige kulhydrater. Til gengæld kan du måske allerede fra dag syv mærke en stor forskel, for trangen til alt det søde kan forsvinde som dug fra solen.

 

Tips til en gladere og mere rolig hjerne

Husk at spise sundt og godt fra morgenstunden. Godt med proteiner og fedt frem for sukker. Det skal være det sunde fedtstof fra fx nødder, olivenolie, hørfrøolie og ikke fedt fra firbenede dyr. Vælg hellere kylling og fisk, medmindre du er vegetar. Er du vegetar, så sørg for minimum et æg om dagen og masser af bønner og linser.

Er du veganer, skal du være endnu mere omhyggelig, især med proteiner.
Om du er vegetar, veganer, pescetar, som spiser fisk, eller du spiser almindelig dansk mad, som vores mormor lavede den: Sørg for at spise farverigt hver eneste dag året rundt, så du får fanget de mange aktive stoffer fra planteriget ind i kroppen til gavn for ikke kun din hjerne, men alle dine celler.

Er du småtspisende, på slankekur eller er syg med kroniske sygdomme, skal du endnu mere end andre sørge for at få optimeret dine kostvaner. Er du helt flad på batterierne, så suppler med et godt tilskud af vitaminer og mineraler samt masser af styrkende urter. Alt det kan du læse mere om på www.sund-forskning.dk.

 

Din hjerne skal trænes som enhver anden muskel (også selvom den mest består af fedt). Gå på YouTube, og find inspiration til meditationer og visualiseringer, lyt bl.a. til ”Afspænding og fantasirejse med Marianne Palm” eller en af de mange visualiseringer og hypnoseoptagelser af Ane Katrine Beck, som er psykolog.

 

 

Du finder ekstra meget hisperidin i alle citrusfrugters hvide kød, men også i pebermynte.

 

Lavendel virker ikke kun beroligende

Taler du med phytoterapeuter, der er specialiserede i egenskaber og aktive stoffer fra planteverdenen, har man allermest set lavendel som en beroligende plante. Forskning viser dog, at den ikke kun er beroligende, men også alment nervestyrkende.
Et stort studie fra Iran med 80 personer, der alle led af depressioner, blev delt op i to grupper. Begge grupper fortsatte med deres antidepressive medicin, men den ene gruppe blev bedt om at drikke to kopper lavendelte, så de fik i alt, hvad der svarede til fem gram lavendel om dagen. De medvirkende i studiet blev udvalgt via lodtrækning, og inden de gik i gang, og igen fire og otte uger efter, blev der foretaget målinger, som er internationalt anerkendte målinger, bl.a. Hamiltons depressionsskala.

Efter fire og otte uger så man en, hvad man videnskabeligt kalder signifikant forskel: De personer, der drak lavendelte, fik det målbart meget bedre end gruppen, som kun fik antidepressiv medicin, og det var en høj signifikans, hvilket betyder, at resultatet med meget stor sandsynlighed ikke var tilfældigt.

 

Bonusinfo:
Har du svært ved at falde til ro om aftenen, kan en til to dråber lavendelolie på hovedpuden måske gøre en forskel for både børn og voksne.

 

Den søde, vilde citronmelisse

Er du så heldig, at du har lavet dig en vild have, har du sikkert gjort plads til den velduftende citronmelisse. Skal det ikke blive alt for vildt, kan den plantes i nogle nedgravede spande med hul i bunden, så den ikke bliver helt ustyrlig. For den europæiske plante, sikkert bragt ind af munke, der vandrede til Danmark fra sydligere himmelstrøg, har en helt unik nervestyrkende evne, men også en evne til at brede sig overalt, hvor den får lov.  Den virker beroligende, hvis du har brug for at dæmpe en overaktiv hjerne, og den virker styrkende, hvis du synes, din hjerne er gået i dvale eller selvsving på træthedsbarometret.

De fine plantestoffer kommunikerer direkte til din hjerne via tarmens nervesystem, hvor signalerne i nervesystemet bliver styrket fra tarmen op til hjernen via den store vandrende nerve, i fagsprog kaldet nervus vagus. Derfor kan du med fordel supplere Active Nerves med tre kopper citronmelissete, og hvorfor ikke blande en god te med lavendelblomster? Bliver det lidt for sødt, kan du med fordel tilsætte både pebermynte og måske tilsætte lidt citronsaft. Begge hjælper på en fordøjelse uden alt for meget tarmluft.

 

Magnesium og B12 sætter ekstra fokus på din hjernes behov

I produktet finder du også en pæn portion magnesium. I tre kapsler får du 232 mg magnesium, og lige netop dette mineral har mange funktioner. Tænker vi lige nu kun på nervesystemet, så ved vi, at der både skal være nok af mineralet til, at nervecellerne kan overføre impulser mellem hinanden, men også at hjælpe hjernen med at vaske affaldsstoffer ud om natten. Det er i øvrigt dansk forskning, som du kan læse mere om på www.sund-forskning.dk.

B12 har sin helt egen historie, og jo ældre vi bliver, jo sværere har vi måske ved at optage vitaminet fra vores mad. En større B12-mangel kan hos ældre komme til at skabe demenslignende symptomer, og er du en 50 plusser, vil det være rigtig godt at tage et tilskud. Du får 500 mcg i Active Nerves, hvis du spiser tre kapsler om dagen, og det er en rigtig god dosis.

Vil du vide mere om ”falsk demens og B12”, er sund-forskning.dk også dit naturlige bibliotek for flere oplysninger.

 

Summa summarum

Hvad enten du har brug for mere eller mindre energi til din hjerne, er det helt nye produkt, Active Nerves, et godt supplement til en fortravlet og urolig hverdag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *