Nu kan man sende hjertesvigt-patienter til ”genopladning”

Hjertesvigt

 

Kronisk hjertesvigt er, når hjertemusklen ikke har kræfter til at pumpe blodet rundt i kroppen. Det sænker livskvaliteten, men forskere har fundet en måde at give hjertet nye kræfter på – uden operation og uden medicin.

 

Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – vinter 2013

 

Det kan godt være, at stramme mavemuskler og store overarme af nogle opfattes som det vigtigste her i livet, men den muskel, som har den absolut største betydning for os mennesker, er hjertemusklen. Den skal pumpe døgnets 24 timer, hele livet, for at forsyne hele kroppen med blod, men hos nogle er det ikke helt så enkelt. Deres hjerte har mistet sin pumpekraft, og de lide af det, som kaldes for kronisk hjertesvigt. Normalt indebærer dette et liv på lavt blus eller i det mindste med noget lavere omdrejninger, og det kan være meget frustrerende, hvis man har været vant til at være meget aktiv. Det kan man nu gøre noget ved, uden at det nødvendigvis skal involvere kirurgiske indgreb eller medicin.

 

Energi i naturlig form

Hjælpen kan findes i stoffet coenzym Q10, som i lang tid har været anvendt som energitilskud. Forskere har nemlig fundet ud af, at det også styrker hjertet og giver det nye kræfter. Det har man to relativt nye eksempler på:

 

KiSel10-undersøgelsen

Svenske kardiologer offentliggjorde sidste år en undersøgelse, der viste, at ældre mennesker fik stærkere hjerter, når de tog tilskud af coenzym Q10. Forsøgspersonerne fik også selen-tabletter. En anden ting, som forskerne observerede var, at der var 54 % færre hjerte-kar-relaterede dødsfald blandt de ældre, der tog coenzym Q10 og selen.

 

Q-Symbio-undersøgelsen

En endnu ikke offentliggjort dansk undersøgelse, udført under ledelse af den danske hjertespecialist Svend Aage Mortensen fra Rigshospitalet, viser en halvering af dødsfald blandt hjertesvigtpatienter, som får tilskud af coenzym Q10. Også i denne undersøgelse har stoffet vist sig at have en hjertestyrkende virkning. I både KiSel10-undersøgelsen samt Q-Symbio har man anvendt det danske Q10-præparat, Bio-Qinon Q10, fordi det er et såkaldt ”reference-præparat” (gold standard) inden for international Q10-forskning. Det er den solide dokumentation for præparatets optagelighed, sikkerhed og kvalitet, som ligger til grund for denne status.

 

Forskere foreslår øget C-vitaminindtag

Daglig anvendelse af C-vitamintilskud kan sænke blodtrykket, forbedre blodkarrenes funktion samt hæmme kronisk inflammation og infektion, som alle er risikofaktorer ved hjerte-karsygdom og visse kræftformer, pointerer en række ledende forskere, herunder den danske professor Jens Lykkesfeldt. Han er blandt andet kendt for sin forskning i C-vitamins betydning for normal hjerneudvikling hos dyr og mennesker. Efter en grundig gennemgang af forskningen i C-vitamin vurderer forskergruppen, at det anbefalede daglige indtag for C-vitamin bør øges.

Man kan sikre et tilpas højt C-vitamin-indtag med Bio-C-vitamin, som er et lægemiddel til behandling af C-vitaminmangel.

Hver tablet indeholder 750 mg syre-neutral C-vitamin (calciumascorbat), der er særlig skånsom mod maven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *