Ny hjælp til uren hud

hud celler
 
 
 
Af Kristine Bindslev
Artiklen blev bragt i //mig// – en del af magasinet sund-forskning – oktober-november 2015
 
 
Propionibacterium acnes er bakterien, der forårsager uren hud. Den lever dybt inde i vores hudporer og kan i nogle tilfælde irritere immunsystemet, så det skaber betændelsestilstande i huden – også kendt som bumser. Lider du af uren hud med bumser, er æterisk rosmarinolie et velkendt effektivt produkt udvortes. Men nu kan du også kæmpe mod problemhud indefra med kapsler med det bakteriedræbende rosmarinekstrakt.
 
 
De fleste får bumser
Problemer med bumser opstår normalt i puberteten, når hormonerne i kroppen får talgkirtlerne til at vokse og samtidig øger produktionen af talg. Men også en del af den voksne befolkning bokser med de lidet flatterende og irriterende bumser. I hvilken grad, du er angrebet, afhænger af keratinisering af talgkirtlerne.
 
Talgkirtlerne producerer olier, som hjælper med at beskytte huden og holder den smidig. Når talgkirtlen tilstoppes af døde hudceller og fedt, dannes en prop. Bakterien Propionibacterium acnes findes naturligt på huden, men trives  ekstra godt i den tilstoppede talgkirtel, hvor den begynder at nedbryde fedtet i talgkirtlen til fedtsyrer og glycerol. Fedtsyrer er irriterende for kroppen og kan medføre, at talgkirtlen bliver betændt. Så opstår der en bums.
 
 
Genetik eller kost og livsstil?
Visse personer har øget følsomhed for keratiniseringsprocessen og får derfor nemmere bumser. I de sværeste tilfælde brister talgkirtlen af materien, og inflammationen spreder sig til tilstødende hudområder med den konsekvens, at der opstår endnu værre problemer. Derfor er det vigtigt at undgå at klemme hudorme og bumser, hvor svært det end kan være. Ofte er man genetisk disponeret for keratinisering af talgkirtlerne, men man ved også, at stress og kost spiller en rolle, ligesom kønshormoner gør det.
 
 
Ros til rosmarinplanten for de mange gode egenskaber
En naturlig måde at bekæmpe acne på, er med rosmarinplanten. Rosmarinplanten (Rosmarinus officinalis) er en tæt, stedsegrøn og aromatisk busk med lyseblå blomster. Den stammer fra Middelhavet, men i dag vokser den i hele verden. Rosmarin er ofte brugt i gode hudplejeprodukter, da rosmarin renser huden uden at forårsage tørhed og bidrager til at forhindre ophobning af bakterier på huden. Forskning har vist, at rosmarin har antioxidante, anti-inflammatoriske og antimikrobielle egenskaber. I Kina, USA og Argentina har forskere testet virkningen af de bioaktive stoffer i rosmarin in vivo og in vitro. Resultaterne er lovende.
 
 
Aktive indholdsstoffer
Æteriske olier (især monoterpene kulbrinter cineol, borneol, samt kamferstofferne linalool og verbenol, carnosinsyre (rosmarinicin), flavonoider (især diosmin), fenolsyrer og triterpen-syrer. Rosmarinicin er det mest aktive stof.
 
 
Egenskaber
Carminativ, krampeløsnende, afslappende, vanddrivende, desinficerende, stimulerende (centrale nervesystem), kredsløbsstimulerende, galdedrivende, antidepressiv.
 
 
Forskningen med rosmarinens virkninger
Adskillige undersøgelser har vist anti-inflammatoriske og anti-septiske effekter af rosmarin. Blandt andet så forskere i et klinisk forsøg, at de bioaktive forbindelser i rosmarin hæmmer de inflammatoriske enzymer CO1 og COX2 samt virker sårhelende. Ligeledes har man set, at ved at tilsætte bakterien Propionibacterium acnes æterisk rosmarinolie, ændrer den stavformede bakterie formen og får den til at gå i opløsning. I forsøget prøvede forskerne både en mindre og større mængde æterisk rosmarinolie. Jo større koncentration, desto mere blev bakterien beskadiget. Bakteriens cellevæg opløstes, og cytoplasmaet sivede ud og førte til bakteriens død. På helsekosthylden og i Matas finder du nu også kapsler med rosmarin, så kampen mod bakterien Propionibacterium acnes og betændelsen foregår indefra.
 
Propionibacterium acnes en anaerob , stavformet, grampositiv bakterie. Bakterien har en cellevæg, som er sammensat af peptidoglycan og en anden stor polymer kaldet teichoinsyre. Peptidoglycan danner et ensartet lag uden om bakteriens cytoplasmamembran. Cellevæggen er afgørende for bakterien. Kun små fedtopløselige molekyler kan trænge ind. Rosmarinens vigtigste komponenter er både små og fedtopløselige. De trænger ind i bakterien, beskadiger bakteriens cellevæg og dræber således bakterien.
 
 
Uren hud bliver forværret af
  • Arbejde i fugtigt miljø med fedt, olie og andre kemikalier
  • At være stresset og have det dårligt med sig selv
  • At du kradser i dine bumser eller klemmer dem ud
  • At du har menstruation
 
Skin Care Deep Cleanse kapsler fra New Nordic indeholder rosmarinekstrakt, som støtter udrensningsfunktionen og dræber bakterien, der laver uren hud. Desuden indeholder kapslerne sort peber, der er en antioxidant, som bekæmper inflammeret hud. Zink i produktet bidrager til opretholdelse af normal hud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *