Spændende forskning viser, at omega-3-fedtsyrer øger kroppens udskillelse af et hormon, som blandt andet forbedrer glucoseomsætningen.
Af Bjørn Falck Madsen
Artiklen blev bragt i magasinet sund-forskning.dk – sensommer 2013
Folk, der tager tilskud af fiskeolie, har muligvis en lavere risiko for at udvikle ikke-insulinkrævende type-2 diabetes samt hjertesygdom, siger forskere fra Harvard School of Public Health.
Det skyldes angiveligt, at omega-3-fedtsyrerne i fiskeolie er med til at øge kroppens udskillelse af hormonet adiponectin, som har en række positive virkninger, herunder at regulere glucose (blodsukker) samt inflammation i vævene.
Grundige analyser
I det videnskabelige tidsskrift Endocrinology & Metabolism forklarer forskerne, hvordan de på baggrund af 14 forskellige randomiserede, placebo-kontrollerede undersøgelser har analyseret sig frem til resultaterne. 682 forsøgspersoner indgår i forskningsmaterialet, og det viser sig, at de personer, som har taget fiskeolie, opnår en stigning af blodets adiponectin-indhold på 0,37 ug/mL (mikrogram pr. milliliter).
Triglycerider og blodtryk
Det er værd at nævne i den sammenhæng, at fiskeolie desuden har en positiv (reducerende) indvirkning på henholdsvis blodtryk og triglycerider, begge faktorer, som spiller ind i forbindelse med diabetes.
En undersøgelse, udført af finske forskere fra Universitet i Kuopio, hvor man sammenlignede effekten af 4-5 fiskemåltider ugentligt eller daglig indtagelse af Bio-Marin-kapsler fra Pharma Nord, viste, at begge dele var lige eff ektive til at sænke triglyceridtallet hos en gruppe forsøgspersoner.
Fiskeolie eller frisk fisk?
Fordelen ved frisk fisk er, at man foruden de sunde omega-3- fedtsyrer får en række vigtige næringsstoffer som blandt andet selen, D-vitamin og jod. Desuden er der jo selve smagsoplevelsen – som er positiv for dem, der kan lide fiskesmagen.
Til gengæld er der ulemper, hvoraf den absolut væsentligste er indholdet af tungmetaller og andre miljøgifte, som ophobes i fisk.
Grundig rensning
Disse gifte vil naturligvis også findes i fiskeoliepræparater, men her har producenterne en mulighed for at screene olien for de mest almindeligt forekommende stofer og fjerne dem. En af de teknologier, som mest effektivt løser denne opgave, er PureMax™, som blandt andet anvendes til den fiskeolie, der findes i præparatet Bio-Marin Plus.
PureMax sikrer høj renhed
PureMax-teknologien er så grundig, at den sikrer et eventuelt restindhold af miljøgifte, der ligger betydeligt lavere (altså et sikrere produkt) end de grænseværdier, der officielt er fastsat af de europæiske myndigheder for fisk og fiskeoliepræparater.