PQQ er et nyt anti-aging kosttilskud

Antiaging PQQ, kosttilskud, tilskud, ældre, antiage

 

Med et stort ønske om at blive gammel kan der godt følge skavanker med. Nogle af skavankerne er flere rynker – som tegn på visdom – andre er mere grundlæggende, og særligt vigtigt er det at forstå, at vi er nødt til at nå ud til alle celler, hvis det skal lykkes at ældes med ynde og uden alt for mange skavanker.
Den debat vil PQQ gerne blande sig i.

Af Marianne Palm


Kald det bare for PQQ, det er noget nemmere end det egentlige navn: Pyrroloquinolin quinon.


Når kroppen ældes, falder mængden af mitokondrier, og deres funktion svækkes. Det kan føre til sygdomme som diabetes, tab af muskelmasse, infektioner, inflammationer og fx neurodegenerative sygdomme som Alzheimers og demens. I bedste fald vil det faldende antal mitokondrier føre til lavere energiniveau og generelt svækkede funktioner. Hvor svækkelsen først mærkes, handler i høj grad om arv og miljø, men også det faktum, at kroppen kun producerer den mængde energi, den har brug for. Med alderen falder energiniveauet, og når motion bliver en større udfordring, bliver kroppen vænnet til en stillesiddende livsstil, som igen får energiniveauet til at falde yderligere – og dermed bliver nydannelsen af mitokondrier endnu sværere.

At skabe velfungerende mitokondrier handler derfor i høj grad om at styrke cellernes kraftværker i alle de voksne år, så man derigennem måske kan forebygge risikoen for at udvikle sygdomme, der alt for ofte hører alderdommen til. 


Mitokondrierne kaldes populært for cellernes kraftværker.

Meget kort fortalt er der tale om komponenter inde i kroppens celler, som omdanner den føde, vi indtager, til den energi, der skal til for at få vores biologiske processer til at køre.

Men mitokondrierne kan andet og mere end blot at producere energi – de er af afgørende betydning for cellernes overlevelse og død. Menneskekroppen menes at bestå af ca. 57 milliarder celler, som hver indeholder 300-1.000 mitokondrier.

At kroppens celler kan overleve, afhænger af mitokondriernes produktion af adenosintrifosfat (ATP), som kickstarter stofskifteprocesserne og giver energi til kroppen. Kroppen er også afhængig af, at mitokondrierne er i stand til at afgøre, hvilke celler der er brug for, og hvilke der skal udskilles via en proces, som kaldes apoptose (programmeret celledød).

Forskningsresultater viser, at sunde mitokondrier spiller en stor rolle for den kognitive funktion, den fysiske formåen og anti-aging. Ved at give mitokondrierne et boost kan man understøtte disse kraftværker og holde cellerne sunde og raske – også i den tredje alder.

Nydannelse af mitokondrier kan stimuleres af motion, men kan også aktiveres af kosttilskud, som fx PQQ.

PQQ er også til genopbygning af nerveceller

Pyrroloquinolin quinon (PQQ) er en antioxidant, som støtter mitokondriernes funktion. PPQ dinatriumsalt er et quinonstof, som findes naturligt i visse former for kød, grøntsager og frugter. Ud over dets indvirkning på mitokondrierne fungerer PPQ også som nervevækstfaktor (NGF). Dermed spiller det en rolle for nerver og muligvis også for andre organer, der er i vækst eller skal genopbygges efter skade.


PPQ’s vej fra Japan og USA til Europa

PPQ fremstilles af den japanske virksomhed Mitsubishi Gas Chemical (MGC), som er eneste godkendte forhandler af stoffet i EU. Udviklingen af stoffet er gået stærkt:

 • 1979: Opdagelse af pyrroloquinolin quinon (PQQ) som coenzym for oxidoreduktase.
 • 1980’erne: Mitsubishi Gas Chemical begynder at producere PQQ-dinatriumsalt.
 • 2003: En japansk forskergruppe mener, at PPQ potentielt kan være et nyt vitamin.
 • 2008: De amerikanske sundhedsmyndigheder (FDA) godkender MGCPQQ® (BioPQQ®) som New Dietary Ingredient (NDI), og Mitsubishi Gas Chemical bliver den første virksomhed, der udnytter PQQ i fødevarer. MGCPQQ® (BioPQQ®) er fortsat den eneste ingrediens af sin art, der har opnået NDI-status.
 • 2017: EU’s fødevaresikkerhedsagentur (EFSA) offentliggør en sikkerhedsvurdering af MGCPQQ®(BioPQQ®).
 • 2018: MGCPQQ® (BioPQQ®) gennemgår testprogrammer, der sikrer, at produktet lever op til kvalitetsstandarderne, og at det ikke indeholder stoffer, som står på WADAs dopingliste. Desuden godkendes produktet af EU som Novel Food og kosttilskud.
 • Nu: MGCPQQ®(BioPQQ®) anvendes bredt som kosttilskud for dets sundhedsfremmende indvirkning i USA og Japan og markedsføres nu for første gang i Europa.

 

Resultater af reagensglasforsøg

 • Boost af NGF (nervevækstfaktor) – et protein med stor betydning for nervecellernes udvikling og sundhed

 • Øget genopbygning af nerveceller i hjernen efter skader

 • Aktivering af cellevækst

 • Ingen toksicitet

Resultater af forsøg på mennesker

 • Øget hukommelse for ord

 • Forbedring af korttidshukommelsen

 • Bedre søvn, mere energi og lavere stressniveau

 • Sundere hud

 • Medvirker til at forebygge forhøjet kolesterolspejl

 • Ingen negative bivirkninger


  Du kan finde alle kilder til artiklen på www.sund-forskning.dk

 

Kilder
Yamaguchi K et al. Stimulation of nerve growth factor production by pyrroloquinoline quinone and its derivatives in vitro and in vivo. Biosci Biotchnol Biochem 1993, 57:1231-1233.

Tsuji T et al. Nerve growth factor production accelerators and compositions for preventing or treating neuronal degeneration. US Patent 5,846,977: Mitsubishi Gas Chemical Company; Sagami Chemical Research Center; 1998.

Kim J et al. The inhibitory effect of pyrroloquinoline quinone on the amyloid formation and cytotoxicity of truncated alpha-synuclein. Mol Neurodegener 2010, 5:20.
Kim J et al.

Pyrroloquinoline quinone inhibits the fibrillation of amyloid proteins. Prion 2010, 4:26-31.
Nakano M et al. Genotoxicity of pyrroloquinoline quinone (PQQ) disodium salt (BioPQQ). Regul Toxicol Pharmacol, 2013, 67: 189-197.

Ohwada K et al. Pyrroloquinoline quinone (PQQ) prevents cognitive deficit caused by oxidative stress in rats. J Cline Biochem Nutr 2008, 42:29-34.

Rucker R et al. Potential physiological importance of pyrroloquinoline quinone. Altern Med Rev 2009, 14:268-277.

Nakano M et al. Effects of oral supplementation with pyrroloquinoline quinone on stress, fatigue, and sleep. Functional Foods in Health and Disease 2012, 2:307-324.

Nakano M et al. Effects of orally administered pyrroloquinoline quinone disodium salts on dry skin conditions in mice and healthy female subjects. J Nutr Sci Vitaminol 2015, 61, 241-246.

Nakano M et al. Effects of pyrroloquinoline quinone disodium salt intake on the serum cholesterol levels of healthy Japanese adults. J Nutr Sci Vitaminol. 2015, 61, 233-240.

Itoh Y et al. Effect of the antioxidant supplement pyrroloquinoline quinone disodium salt (BioPQQ™) on cognitive functions. Adv Exp Med Biol. 2015, 876, 319-25.

Harris CB et al. Dietary pyrroloquinoline quinone (PQQ) alters indicators of inflammation and mitochondrial-related metabolism in human subjects. Journal of Nutritional Biochemistry 2013, 24(12):2076-84.
http://humanclinicals.org/biopqq

http://humanclinicals.org/biopqq